Ders zili kepçeyle çaldı veliler tepkili: İki yıldır neredeydiler?
Mersin’de eğitimin başladığı gün bir okulun bahçesinde yapılan inşaata tepki gösteren veliler, ‘İki yıldır devlet neredeydi?’ diye sordu.

Pandemiden kaynaklı 3 dönemdir yüz yüze eğitime kapalı okullarda başlatılan inşaat ailelerin tepkisine yol açtı. Mersin’in Merkez Toroslar ilçesine bağlı Turgut Türkalp Mahallesi’ndeki Bahriye İlkokulunun bahçesinde yapılmak istenen ortaokul inşaatı tepki topladı. Milli Eğitim Bakanlığının (MEB) depreme dayanıksız olduğu gerekçesiyle 2017 yılında yıkım kararı aldığı Bahriye Ortaokulunun yıkımına 2019 yılında başladı. Böylelikle öğrencileri, eğitimlerini devam ettirmek için yıkım kararı sonrası aynı okulun bahçesinde bulunan Bahriye İlkokuluna nakledildi. Hem ilkokul hem de ortaokul öğrencileri 2018’den beri aynı okulda eğitim görüyor.

Mart ve nisan aylarında başlaması gereken okul inşaatı, ihaleye itiraz üzerine 6 Eylül’e uzadı. Aileler, yaklaşık 4 yıldır öğrencilerin hijyen ve güvenlik koşullarından uzak aynı okulda eğitim gördüğünü belirterek, okul inşaatının pandemi dönemi yerine eğitim döneminde başlamasına tepki gösterdi. Bu durumu sorumsuzluk olarak gören aileler, “İki yıldır bu devlet neredeydi?” diye sordu.

İŞ MAKİNELERİ BAHÇEDE

Bahriye İlkokulunun şantiye alanına döndüğüne dikkati çeken Elif Güney, 1 ve 3’üncü sınıfa giden iki çocuğu olduğunu belirterek, “Milli Eğitim Bakanı yüz yüze eğitim için okullar hazır demişti bu mu hazırlık?” diyerek tepkisini dile getirdi. Okulda temizlik kurallarının da hiçe sayıldığını belirten Güney, “Okulun hali içler acısıdır ve bütün veliler şikayetçi. Yani tek merak ettiğimiz iki yıldır bu devlet neredeydi. Okulda 20 sınıf var ve bütün öğrenciler küçük bir alanda teneffüs yapmak zorunda kalıyor. Okul inşaatı yapılırken çocukların güvenliğine yönelik bir tedbir alınmamış. Müdürlerin bile inşaattan haberi yok. Orada yetkili birileri var ama onlar bile durumdan haberdar edilemiyor. Herkes kendi kafasına göre hareket ediyor” diye konuştu.

‘ÇOCUKLARIMIZ BU REZİLLİĞİ HAK ETMİYOR’

Kızının okula yeni başladığını ve tedirgin olduğunu dile getiren Sultan Kar ise “Kızım bu sistemde nasıl okuyacak? Arkamdaki bu manzarayı görüyorsunuz. Milli Eğitim Bakanı’na sesleniyorum: Çocuklarımıza bir şey olursa kim hesap verecek. MEB açıklama yaptı, okullar hazır diye, hani nerde hazırlık. Çocuklarımız uzaktan eğitimle doğru dürüst bir eğitim almadıkları gibi herhangi bir destek almadılar. Okul iki senedir kapalı bu inşaat neden o zaman yapılmadı ve neden bu zamana kadar bekletildi? Çocuklarımız bu rezilliği hak etmiyor” ifadelerinde bulundu.

AİLELER ENDİŞELİ
Çocuğunun 3’üncü sınıfa geçtiğini anlatan Berivan Acat da inşaattan gelen seslerden dolayı çocukların derse adapte olamadığını söyledi. Okulla ilgili birçok şikayet olduğunu aktaran Acat, şöyle devam etti: “Pandemiden dolayı okullar uzun süre kapalıydı. İnşaatın bu zamana bırakılmasını anlamak mümkün değil. Ben çocuğumu okula bırakırken acaba başına bir şey gelecek mi diye endişe içindeyim. Kapıda bir güvenlik dahi yok. Biz velilere hiçbir bildirim yapılmadı. Biz şikâyetimizi okul idaresine bildirdiğimizde bunun MEB ve valiliğin kararı olduğunu onlarında ellerinden bir şey gelmediğini söylediler.”
İNŞAAT ALANINA DÖNDÜ

Çocuklarını eğitim ve öğretim görmeleri için okula gönderdiklerini hatırlatan Songül Demir ise şöyle konuştu: “Bu şartlar altında öğretmen nasıl ders anlatsın, çocuk aldığı dersi nasıl anlasın. Bu inşaata karar veren Milli Eğitim ve valilik hiç mi bunu düşünmüyor. Çocuklar teneffüse dahi çıkmakta güçlük çekiyor. Çıkarsalar bile okulun bahçesi inşaat alanına dönmüş durumda. Bu durumda ne müdürün ne de öğretmenlerin bir suçu yok. MEB, her şey hazır diyordu, hazırsa bu inşaat neyin nesi. İki senedir yapılmayan okul şimdi de yapılmasın. Okullar kapanınca yapsınlar bu şekilde olmaz. Acil bir çözüm bulunmasını istiyoruz.”

‘HANGİ ÇOCUK HAK EDİYOR?’
“Çocuklarımıza reva mı, hangi çocuk bu kötü sistemi hakkediyor” diyen Şükran Oğuzhan da Milli Eğitim Bakanlığına seslenerek “İki yıldır aklınız neredeydi? Okullar açılınca mı aklınıza şantiyeye başlamak geldi” dedi. Oğuzhan, sorunun bir an önce yetkililer tarafından çözülmesini istedi. Konuya dair ulaştığımız okul yönetimi ise beyanda bulunmak istemedi.

Haber-Fotoğraf: MA

İlgili haberler
Veliler aidat vermeyince çocukları kliması bozuk p...

Adana'da veliler, Yeşilbağlar İlkokulunda aidat ödemek istemedikleri için çocuklarının kliması bozuk...

Eskişehirli veliler: Okullardaki önlemler yetersiz

Okullardaki pandemi önlemlerini, okul malzemelerine gelen zamları ve uzaktan eğitim sürecinde yaşana...

Adana'da sınıflar kalabalık, temizlik personeli yo...

Adana'da konuştuğumuz veliler, okulların pandemi koşullarına göre yüz yüze eğitime hazır hale getiri...

Diyarbakır'da okulları yıkılan öğrencilerin velile...

Diyarbakır Yenişehir'de okulları yıkılan ve kilometrelerce uzaklıktaki yerlere gitmek zorunda kalan...

Eğitimin sorunlarına karşı veliler olarak örgütlen...

Öğrenci velileri olarak örgütlenmeli, Eğitim Bakanlığına, İl Milli Eğitim Müdürlüğüne, Okul Müdürler...

Metal işçisi kadın: Vergileri eğitime harcayın, pa...

Metal işçisi kadın: Okulların açılmasıyla birlikte hem maddi hem manevi olarak ciddi bir yükün altın...