6 ayını tamamlayan Çukurova Üniversitesi Cinsel Taciz ve Saldırıya Karşı Destek Birimi (CTS) faaliyet raporu yayımlandı. Çukurova Üniversitesi Kadın Çalışmaları Topluluğu olarak talep ettiğimiz, Rektör Prof. Dr. Meryem Tuncel’in de desteklediği, Çukurova Üniversitesi Kadın Sorunları Araştırma ve Uygulama Merkezinin (KADAUM) girişimleriyle hayata geçirilen CTS’nin faaliyetleri ile ilgili bilgi veren KADAUM Müdürü Prof. Dr. Nigar Yarpuz Bozdoğan, Üniversite birimlerinde çok sayıda yüz yüze ve Microsoft Teams üzerinden çevrimiçi seminerler düzenlediklerini ifade etti. CTS Birimine ait tanıtım filmleri ve broşürlerinin de tanıtım faaliyetleri arasında yer aldığını bildiren Bozdoğan, ayrıca radyolarda yapılan programlara da konuk olarak katılarak birim hakkında bilgilendirme yaptıklarını kaydetti.
Kadın Sorunları Araştırma ve Uygulama Merkezi Müdürü ve CTS Birim Koordinatörü Prof. Dr. Nigar Yarpuz Bozdoğan ile Birimin işleyişi ve öğrencilerin nasıl katılım göstereceğine dair söyleşi gerçekleştirdik. Bozdoğan, “Birim kuruldu. Atıl kalsın istemiyoruz” dedi.
2019’dan beri topluluğumuz Cinsel Tacizi Önleme Birimi'nin kurulmasını talep ediyor. Bu talep doğrultusunda öğrencilerden yüzlerce imza toplanmıştı. Birimin açılma kararı nasıl alındı?
Hep gündemimizde olan bir birimdi. Kadın Sorunları Araştırma ve Uygulama Merkezi Müdürü olarak atandıktan sonra yönetim kurulunda olan hocalarımızın ve Rektörümüz Prof. Dr. Meryem Tuncel’in desteği ile bu çalışmaları başlama kararı aldık. Kovid salgını nedeni ile okulların kapalı olduğu dönemde çok fazla yol alamadık. O süreçte üniversitemize ilk kez kadın rektör atandı. İlk atandığında birim talebimizi iletmiştik. Bir sunum yapıp Sayın Rektörümüze ilettik. 4 Ocak 2022’de Senato kararı ile birim kurulmuş oldu. Bunu ilk kuran Ankara Üniversitesi ve bunu 10 yıldır aktif şekilde kullanıyor. Bu birimi kurarken Ankara Üniversitesi CTS Koordinatörü Prof. Dr. Gülriz Uygur Hoca destek oldu. Online toplantılar yaptık, süreci takip etti, yönergeyi hazırlarken nelere dikkat etmemiz konusunda bize mentörlük yaptı. Üniversiteler arasında kurulan CTS iletişim ağı sayesinde bir konuda tıkanma olunca diğer üniversitenin nasıl bir yol izlediği konusunda fikir paylaşımında bulunuyoruz.
‘ÖĞRENCİLERLE ÇALIŞMAK İSTİYORUZ’
Biz topluluğumuzu 2019’da güvenli bir kampüs talebiyle kurduk. Kampüste ıssız yerlerde fiziksel ya da sözlü tacizler olması üzerine bu birim için imza toplamaya başlamıştık. Kadın öğrenciler böyle bir durumla karşılaşınca nereye başvuracağını bilmiyor. O yüzden bu birim çok önemli olduğunu düşünüyoruz. Kadın çalışma topluluğu olarak bu çalışmaların içinde yer almak istiyoruz. Öğrenciler birim faaliyetlerinde nasıl yer alacak?
Öğrencilerle çalışmak en büyük arzumuz. Birim kuruldu. Atıl kalsın istemiyoruz. Sürekliliği olmasını istiyoruz. Kuruluş amaçlarımızdan biri farkındalık eğitimleri yapmak. Bu anlamda 13 kişiden oluşan bir birim kurulumuz var. Tıp fakültesi, Hukuk fakültesi, Sağlık Bilimleri Fakültesi, Eğitim fakültesinden üyelerle birlikte bir öğrenci temsilcisi, bir idari temsilci ve dört kişi de KADAUM temsilcisi olarak kurulu oluşturduk. Bu kurulda Hukuk müşavirliğinden bir avukatımız da var. Tanıtım faaliyetleri devam ediyor. Eylül ayından itibaren eğitimlerimiz başlayacak. Akademik ve İdari personeller ile öğrenciler arasında bu konuda farkındalık eğitimleri yapılacak.
Türkiye’de kurulmuş olan CTS’lerin yönergeleri incelendiğinde bir kadronun oluşması gerekiyor. Bu alanda da bazı üniversitelerde öğrenci temsilcisi bile yok, biz hem idari personel hem de öğrenci temsilcisi olsun dedik, O öğrenci bize diğer öğrencilerle aramızda bir köprü görevi görecek. Ofisimizin kapısı açık, telefon numarası, mail adresi var. En kötü ihtimalle kişi mail ile bile birime ulaşabiliyor.
Kadın topluluğu olarak bir öğrenci temsilcisi olmasını yeterli bulmuyoruz.
Doğru düşünüyorsun, bu konuda bir çalışma yapabiliriz. Her birimden, fakülteden hem bilgili hem de bu işle ilgili bir iki öğrenci bu eğitimi aldıkları zaman zaten üye olarak devam edebilir diye düşünüyorum. Sonuçta öğrencilerle varız.
Taciz önleme birimi ne tür çalışmalarda bulunacak? Somut olarak ne yapmayı düşünüyorsunuz?
Bizim sorgulama ve soruşturma yapma yetkimiz yok. Tacize uğradığını düşünen kişilerin bağlı bulundukları yönetimle iletişimde bulunabileceği bir mekanizma olacağız. Kendilerinin isteği varsa psikolojik destek verilecek. Mesela bir kişi başvurduğu zaman, biz ‘Haklısın, biz elimizden gelen her türlü yaptırımı yapacağız’ gibi bir şey diyemeyiz. Başvurunun sonucunda hukuktan bir hocamızla bir görüşme yapıyoruz. Görüşmenin sonucunda bana koordinatör olarak bilgi veriliyor. Başvurucu istiyorsa üçümüz bir toplanıyoruz. İki yolu var. Başvurucu rahatlamak adına bizimle konuşup psikolojik destek isteyebilir ya da ‘Bana yapılanın cezasını verin, disiplin cezası almasını istiyorum’ dediği zaman kendine seçenek sunuyoruz. Birincisi kendi doğrudan bağlı olduğu fakültenin dekanlığına veya müdürlüğüne dilekçe verebilir ya da birim üzerinden fakülteye veya müdürlüğe dilekçe verebilir. Ama her halükârda birim koordinatörü olarak fakültelerin ya da meslek yüksekokullarının yönetimleri ile görüşme yapılarak konuya hakim olmaları sağlanıyor. Ama kişinin dilekçe vermesi gerekiyor. O geldiğinde biz yol haritası çizeceğiz. Bunun yanı sıra farkındalık eğitimleri, bilinç yükseltme eğitimleri olacak. Birimle ilgili yıllık raporlar rektörlüğe göndereceğiz.
Saldırı anında ulaşabilecekleri acil bir numara var mı?
Bu durum için gerekli talebi Rektörlüğe verdik, Rektörlük de bu durum için gerekli bir uygulama hazırlığında. Tanıtım toplantılarını yaparken KADES uygulamasından bahsediyoruz, çünkü KADES’i bilmeyen kişiler olduğunu fark ettik. Kullanılacak hattın yalnızca kadın üzerine olması gerekiyor ki bu uygulama kullanılabilsin. Ya da aile içi şiddet hattı var. Türkiye Kadın Dernekleri Federasyonunun yönettiği bir telefon hattı, onu da belirtelim. Toplantılarımızda ondan da bahsediyoruz. Bir tarafta en yakındaki kolluk kuvveti gelip yardım ederken diğer tarafta bir hukuk danışmanı ve bir psikolog ne yapılması gerektiği konusunda yardımcı oluyor. Mesela tacize uğrayan bir kişi ne yapması gerektiğini bilmiyor, bazen işte delillerin karartılması denen bir olay ortaya çıkıyor. Bu durumda kişiye nasıl şikayetçi olabileceğine dair rehberlik ediyor. Ayrıca şunu da söylemeliyim her fakültenin, yüksekokulun ve meslek yüksekokulunun bir CTS temsilcisi var. Onlardan da destek alınılabiliyor.
İlgili haberler
Çukurova Üniversitesi Kadın Çalışmaları Topluluğun...
'Güvenli kampüs talebiyle çıktığımız bu yolda toplumsal cinsiyet eşitliği sağlanana kadar mücadelemi...
Çukurova Üniversitesi öğrencisi kadınlar sorunları...
25 Kasım etkinlikleri kapsamında Çukurova Üniversitesi Kadın Çalışmaları Topluluğu’nun çağrısıyla bi...
Çukurova Üniversitesi’nde 25 Kasım Etkinliği: Kadı...
Adana Çukurova Üniversitesi’nde “Kadın Cinayetleri ve Medya” paneli düzenlendi
- EN SON
- ÇOK OKUNAN
- ÖNERİLEN
Editörden
Bültenimize abone olun!
E-posta listesine kayıt oldunuz.