Çocukların anlatımları istismarı kanıtlarken savcı, sanık için beraat istedi
Adana’da 5 ve 11 yaşlarındaki kız çocuklarının 17 yaşındaki kuzenleri E.A. tarafından istismara maruz kalmasıyla ilgili görülen davada savcı sanık için beraat istedi. Dava 28 Mayıs’a ertelendi.

Adana’da 5 ve 11 yaşlarındaki kız çocuklarının, 17 yaşındaki kuzenleri E.A. tarafından istismara maruz bırakılmasıyla ilgili Adana Çocuk Ağır Ceza Mahkemesinde devam eden davanın 4’üncü duruşması görüldü. Duruşmada mütalaa veren savcı çocukların yaşadıkları istismarı en başından beri tutarlı şekilde anlatmalarına ve çocukların anlattıklarının itibar edilebileceğine dair raporlara rağmen şüpheden uzak, kesin ve inandırıcı delil elde edilemediği gerekçesiyle sanık E.A hakkında beraat istedi. 28 Mayıs’a ertelenen duruşmada karar verilecek.

SAVCI ‘TARAFLAR ARASINDA ANLAŞMAZLIK VAR’ DEDİ

Savcı mütalaasında önce masumiyet karinesinden bahsederek, çocuklardan biri için şikayet süresinin geçtiği gerekçesiyle, diğer çocuk için ise tarafların arasında önceye dayalı anlaşmazlık bulunması, çocukların babalarının ifadeleri, SSÇ, tanık ifadeleri ve dosya kapsamı gözetildiğinde SSÇ’nin atılı suçu işlediğine dair her türlü şüpheden uzak, kesin ve inandırıcı delil elde edilemediği gerekçesiyle E.A.’nın beraatini istedi.

4 PROFESÖR, 3 UZMAN DOKTORUN RAPORU DİKKATE ALINMADI

Kararı değerlendiren Av. Sevil Aracı, konu istismar veya taciz olduğunda yargının en çok masumiyet karinesine başvurduğunu belirterek “Bunu her seferinde görmekten bıktık” dedi. Dosyada Çukurova Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi Çocuk Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalından 4 profesör, 3 uzman doktorun imzası ile verilen 06 Ocak 2021 tarihli heyet raporuna dikkat çeken Aracı, “Çocukların beyanlarına itibar edilmesine engel olabilecek, gerçeği değerlendirme ve algısını bozacak ruhsal bir hastalıklarının olmadığı, beyanlarına itibar edilebileceği bildirilmişti. Çocukların beyanlarının itibar edilebilir olduğunu kanıtlayan yedi kişilik heyet raporuna rağmen beraat istenmesini anlayamıyoruz” dedi.

‘İSTİSMARCILARIN, TACİZCİLERİN PEŞİNİ BIRAKMAYACAĞIZ’

Bu rapor gözetilmeyecekse çocuklara olaydan iki yıl sonra aynı travmayı yaşatmak pahasına neden yeniden rapor istendiğini soran Aracı, “İstismar davasında nasıl deliller arıyorsunuz? İstismarcıların ceza alması için tanıklar önünde mi fiillerini gerçekleştirmeleri, suçüstü mü yakalanmaları gerekiyor? Başka hiçbir suç tipinde aklınıza gelmeyen masumiyet karinesi, kadına karşı suçlarda neden hiç aklınızdan çıkmıyor? Fikriye Özbek dosyasında o kadar tanık anlatımına, tutarlı ifadelere, delillere rağmen neden masumiyet karinesini düşünmediniz?” diye konuştu. 28 Mayıs 2021 günü saat 11.10’a ertelenen duruşmayı yine tüm kadınlar ile birlikte takip edeceklerini dile getiren Aracı, “İstismarcıların, tacizcilerin peşini bırakmayacağız” dedi.

‘ÇOCUKLAR, YAŞADIKLARINI TUTARLI ŞEKİLDE ANLATMIŞTI’
Adana’da 5 yaşındaki bir çocuğun, halasının oğlu olan E.A.’nın kendine istismarda bulunduğunu anlatması üzerine 13 yaşındaki ablası da 3 yıl önce E.A. tarafından istismara maruz bırakıldığını anlattı. Anne G.D., kızının olayı anlatmasının üzerinden 7 ay geçtikten sonra şikayette bulundu. G.D., bu gecikmenin, şikayette bulunmak istemeyen eşinin kendisini oyalamasından kaynaklandığını ifade etmişti. 14’üncü Ağır Ceza Mahkemesinde açılan dava 16 Temmuz 2020’den beri Çocuk Ağır Ceza Mahkemesinde görülüyor. Daha önce psikolog eşliğinde ifadesi alınan çocuklarla ilgili psikolog özellikle 5 yaşındaki çocuğun ifadesinin üçüncü bir şahsın yönlendirmesi ile oluşamayacağı kanaatinde olduğunu ifade etmişti. Önceki duruşmada Balcalı Hastanesinden gelen yeni raporda da çocukların ifadelerine itibar edilebileceği belirtildi.
‘İSTANBUL SÖZLEŞMESİNDEN VAZGEÇMİYORUZ’

Duruşma öncesi Adliye binası önünde açıklama yapan Adana Kadın Platformu, aile içerisinden gizlenen çocuk istismarı olaylarına dikkat çekip İstanbul Sözleşmesi’nin kadınları ve çocukları koruduğunu belirterek “İstanbul Sözleşmesinin tek adamın kararı ile bir gece yarısı kaldırılmasını asla kabul etmiyor, haklarımızdan ve hayatlarımızdan vazgeçmiyor, İstanbul Sözleşmesi Uygulansın talebimizden bir adım bile geri adım atmıyoruz. Tüm kadınları dayanışmaya, örgütlenmeye, mücadeleye, İstanbul Sözleşmesi’ne sahip çıkmaya çağırıyoruz” dedi.

Fotoğraf: Ekmek ve Gül

İlgili haberler
Çocuk istismarı davasında gelen rapor, çocukların...

Adana’da istismara maruz bırakılan iki çocuğun ifadeleriyle ilgili Balcalı Hastanesinden gelen yeni...

5 ve 11 yaşındaki kuzenleri istismar eden failin y...

Adana’da 5 ve 11 yaşlarındaki kız çocuklarının 17 yaşındaki kuzenleri E.A. tarafından istismara uğra...

Çocuklarını istismar eden M.A.K.’nın yargılandığı...

Çocuklarını istismar suçundan 35 yıl ceza alan ancak kararın istinaf tarafından bozulduğu M.A.K’nın...