Çocuğu tehdit eden istismar şüphelisi serbest kaldı: Tehdit tehlikesi varsa tutukluluk uygulanmalı
14 yaşındaki S.T.’ye sistematik istismarda bulunan Tekvando Kursu Eğitmeni E.Y. savcılık ifadesinin ardından sevk edildiği mahkeme tarafından adli kontrol uygulamasıyla serbest bırakıldı.

Kocaeli Gölcük’te 14 yaşındaki S.T. 7 yıldır düzenli olarak gittiği tekvando kursundaki eğitmeni tarafından cinsel istismara uğradı. Evli ve 2 çocuk babası Eğitmen E.Y. 14 yaşındaki S.T’yi sevgili olduklarına inandırıp 2 yıl boyunca düzenli olarak cinsel istismara maruz bıraktı. Geçen ay E.Y’nin eşi D, mesajlaşmalarını görüp S.T. ile buluştu. D. “Çocuklarımın babasından boşanacağımı mı sandın” diyerek S.T’nin telefonundaki mesajları ve resimleri sildi. S.T’yi evine çağıran ve darbeden D’den sonra, E.Y. telefonunu kırdı, öldürmekle tehdit etti.

Tehditler sonrasında karakola giden S.T. yaşadıklarını anlatarak E.Y’den ve eşi D’den şikayetçi oldu. Ancak haftalarca E.Y. hakkında hiçbir işlem yapılmadı. Şikayetin üzerinden haftalar sonra E.Y’nin ifadesi alındı. “Çocuğun nitelikli cinsel istismarı” suçlaması ile nöbetçi sulh ceza mahkemesine sevk edilen E.Y. adli kontrol uygulamasıyla serbest bırakıldı.

“DUYGULANIMI TRAVMA İLE UYUMLU”

16 yaşındaki S.T. 6 Eylül’deki ilk ifadesinde “E.Y. benim tekvando hocam. Pandemi araya girdi. Sonrasında biz konuşmaya başladık. O zamanlar ne yapacağımı bilmiyordum. Bana yazmıştı. Ben de yazmak zorundaymışım gibi hissettim. Pandemiden dönünce E.Y. beni odasına çağırdı. Konuşmaya başladık” dedi.

2 yıl boyunca sistematik istismara uğradığını anlatan S.T’nin ifadesinde bulunan çocuk izlem merkezi görevlisi de S.T’nin adli görüşmede verdiği bilgilerin tutarlı olduğu kanaatini paylaştı. Adli tıp uzmanı da S.T’nin duygulanımının yaşadığı travma ile uyumlu olduğunu, görüşme sırasında beyanlarına itibar edilmesine engel ciddi bir psikiyatrik bozukluğa yönelik bir belirti saptanmadığını ifade etti.

OKUL YETKİLİSİ BİLGİ VERMEDİ

Gölcük Kocatepe Ortaokulu internet sitesinde beden eğitimi öğretmeni olarak görülen ve yıllardır bu okulda beden eğitimi öğretmenliği yapmış E.Y’nin hâlâ okulda öğretmenlik yapıp yapmadığını öğrenmek için ulaştığımız okul yetkilisi ise okul sitesinin henüz güncellenmediğini ancak E.Y’nin okulda görevini sürdürüp sürdürmediğine dair valilik izni olmadıkça bilgi vermeyeceğini ifade etti.

“TOPLUM VİCDANINI ZEDELER”

Çocuk istismarı olaylarında sürecin nasıl ilerlemesi gerektiğine dair konuştuğumuz Kocaeli Barosu Çocuk Hakları Merkezi Koordinatörü Av. Dilek İlhan Dalkıran “İstismarcı yakın çevredense bu olaylar uzun bir süre kimseyle paylaşılmıyor ve gizli kalıyor. İhbarın aradan zaman geçtikten sonra yapılması ve uzun süre olayın kimseyle paylaşılmamış olması, arada uzun bir zaman olması da delilleri elde etme, ilk anda ulaşılabilecek delillere ulaşma şansını engelliyor. O yüzden çocuğun beyanını esas alıp başkaca bir şeye de çok gerek duymadan soruşturma başlatılıp yargılama durumuna devam edilmesi gerekiyor” diye konuştu.

Çocuğun beyanının soruşturma süresince dikkate alınmamasının tehlikesine değinen Dalkıran “Bu sefer başına böyle bir istismar olayı gelmiş pek çok çocuk bunu ya anlatmak istemeyecek ya da aile ‘Nasılsa bir şey olmuyor, çocuğun beyanını dikkate almayacaklar’ diyecek. Bunun da istismar vakalarını artırma tehlikesi var” dedi. İstismar vakalarında çocuğun ilk beyanının sağlıklı alınmasının önemli olduğunu söyleyen Dalkıran “İfadenin çocuk izlem merkezlerinde ve alanında uzman, adli tıp görevlisi anlamında da alanında uzman kişilerce allınmış olması gerekiyor. Çocuğun tekrar tekrar aynı şeyleri anlatmasına sebebiyet vermeyecek, örselenmeyeceği şekilde ortam ve koşulların sağlanmasına dikkat edilmesi gerekiyor. Bunun dışında alınması gereken tedbirler her somut olayın özelliğine göre değişir” ifadelerini kullandı.

“Tutuklama en son tedbir olmalı ama mesajlaşmalar, istismarı belli edecek emareler varken tutuksuz yargılama hem hukuka uygun bir karar olmuyor hem de toplum vicdanını zedeliyor” diyen Dalkıran, “Tutukluluk tedbirine başvurmanın amaçlarından biri de delilleri karartma veya değiştirme ihtimali. Çocuğun ifadesine etki edebilir mi, tanık ifadesine etki edebilir mi buna göre karar verilir. Böyle bir tehlike varsa tutukluluk tedbirinin uygulanması gerekir” diye açıkladı.

"İSTANBUL SÖZLEŞMESİ’NİN ÖNEMİNİ GÖRÜYORUZ"

Kocaeli Ekmek ve Gül Kadın Dayanışma Derneği Başkanı Selda Arslan Kocaeli’de istismar vakalarıyla çok karşılaştıklarını, dernek üzerinden de kendilerine ulaşan kadınlar olduğunu ve kimilerinin adli süreçte tıkandığını söyledi. İstismar şüphelisi E.Y.’nin adli kontrolle serbest bırakılmasına tepki gösteren Arslan “İstanbul Sözleşmesi ve 6284’ün kadınlar ve çocuklar için ne kadar önemli olduğunu yaşayarak görüyoruz. E.Y’nin gereken cezayı alması için elimizden gelen desteği vermeye hazırız” diye konuştu.

Fotoğraf: Ekmek ve Gül

İlgili haberler
GÜNÜN BİLGİSİ: Cinsel istismarla mücadelede ebevey...

Cinsel Şiddetle Mücadele Derneğinin hazırladığı cinsel istismarla mücadelede ebeveyn olarak yapabile...

Temel hedef istismarı önlemek ve çocuğu korumak ol...

Çocuk istismarı alanında çalışan uzmanlar bir araya geldi: ‘Etkin çocuk koruma sistemi hayata geçiri...

İstismara karşı yanılgılarımız, gözden kaçırdıklar...

Sincan’dan mektup yazan bir rehber öğretmen istismara karşı bizim de yapabileceklerimiz olduğunu söy...