CHP Hatay Milletvekili Nermin Yıldırım Kara sordu: Ucuz, kalitesiz gıda girişinin önü mü açılmak isteniyor?
CHP Hatay Milletvekili Nermin Yıldırım Kara, Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı’ya Okul Gıdası Logosu İşbirliği Protokolü'nün 2026 yılına ertelenmesini sordu.

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Hatay Milletvekili Nermin Yıldırım Kara, Milli Eğitim Bakanlığı, Tarım ve Orman Bakanlığı ile Sağlık Bakanlığı tarafından 2 Ocak 2019’da okul kantinlerinde sağlıklı gıdaların yer alması amacıyla imzalanan Okul Gıdası Logosu İşbirliği Protokolü’nün 2026 yılına ertelenmesini Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) gündemine taşıdı.

Projenin 2019 yılında imzalanmasına rağmen sürekli ertelendiğine dikkat çeken Kara, projenin 2026 yılına ertelenmesine tepki gösterdi.

Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı’nın yanıtlaması talebiyle soru önergesi veren Kara, “2019 yılından bu yana ilgili bakanlıkların hazırlıklarını tamamlamış olması gerekirken, bu kararın neden alındığı toplum nezdinde anlamlandırılamamıştır” dedi.

CHP Hatay Milletvekili Nermin Yıldırım Kara, “Mevcut ekonomik şartlar, enflasyon artışı ve Millî Eğitim Bakanlığının tek öğün ücretsiz yemek uygulamasını yaygınlaştırmaktan vazgeçmesi gibi etkenlerden ötürü daha ucuz ama kalitesiz gıda girişinin önü mü açılmak istenmektedir?” diye sordu.

‘ÇOCUKLAR YOKSULLUĞA VE SAĞLIKSIZ BESLENMEYE MAHKUM EDİLDİ’

“Türkiye İstatistik Kurumunun “Türkiye Çocuk Araştırması, 2022” raporuna göre; Türkiye’deki 6 aylık ve daha yukarı yaştaki çocuklardan yüzde 42,2’si peynir ve yoğurt gibi süt ürünlerini her gün tüketememektedir. Et, tavuk veya balığı her gün tüketebilen çocukların oranı ise yüzde 12,7 ve fasulye, nohut, mercimek gibi kuru baklagilleri her gün tüketen çocukların oranı ise yüzde 10,9’dur. 2023 yılında gittikçe kötüleşen ekonomik koşullar karşısında bu oranların iyi yönde gelişmesi mümkün gözükmemektedir. Türk-İş’in hazırladığı eylül 2023 verilerine göre; Ankara’da yaşayan dört kişilik bir ailenin sağlıklı ve yeterli beslenebilmesi için gereken aylık gıda harcaması tutarı 13.334,13 TL olmuştur. Bu şartlar altında; hükümet çocukları hem yoksulluğa hem de sağlıksız beslenmeye mahkum etmiştir.”

Kara, şu soruları yönetti:

■ 2019 yılından beri Millî Eğitim Bakanlığı, Tarım ve Orman Bakanlığı ve Sağlık Bakanlığı ortaklığında hazırlıklar yapılmışken ve birçok kriter belirlenmişken, “Okul Gıdası Logosu” uygulamasının 14 Eylül 2026 yılına ertelenmesinin sebebi nedir?

■ Mevcut ekonomik şartlar, enflasyon artışı ve Milli Eğitim Bakanlığının tek öğün ücretsiz yemek uygulamasını yaygınlaştırmaktan vazgeçmesi gibi etkenlerden ötürü daha ucuz ama kalitesiz gıda girişinin önü mü açılmak istenmektedir?

■ Okul Gıdası uygulaması için yapılan erteleme neticesinde, okullardaki gıda denetmelerine dair bakanlık nasıl bir tedbir almayı planlamaktadır? Diğer bakanlıklarla beraber yapılan başka bir çalışma mevcut mudur?

■ Gizli açlık, yetersiz ve dengesiz beslenmenin neden olduğu obezite, bodurluk ve öğrenme güçlüğü gibi fiziksel ve ruhsal sorunlar yaşayan öğrenciler için hazırladığınız bir gıda programı var mıdır?


İlgili haberler
Okul gıdası logosuna dair tebliğin uygulanması 202...

Okullarda satılan gıda ürünlerinde "okul gıdası" logosu bulundurulmasına ilişkin tebliğin bazı madde...

'Çocukların Beslenme Hakkı' Çalıştayı sonuç bildir...

“Çocukların Beslenme Hakkı” çalıştayının sonuç bildirgesinde başta siyasi iktidar olmak üzere toplum...

Doç. Dr. Davuthan Günaydın: Okulda bir öğün yemek...

Okullarda bir öğün ücretsiz ve sağlıklı yemek uygulamasının başlaması mümkün mü? Kaynak nerede? Okul...