CHP’den belediyelere çağrı: ‘Çocuklara beslenme yardımı yaygınlaştırılsın’
Okullarda çocuklara bir öğün ücretsiz ve sağlıklı yemek verilmesi talebi büyüyor, CHP belediyelere çocuklara beslenme yardımı projelerini yaygınlaştırma çağrısı yaptı.

Ekmek ve Gül’ün çağrısıyla tüm Türkiye’ye yayılan okullarda her çocuğa bir öğün ücretsiz, sağlıklı yemek talebi büyürken muhalefet partileri ve belediyeler de büyüyen bu talep karşısında harekete geçti. CHP Genel Başkan Yardımcısı Seyit Torun, ihtiyaç sahibi öğrencilere beslenme desteği verilmesi konusunda tüm CHP’li belediyelere çağrı yaptı. Torun tarafından belediye başkanlarına gönderilen yazıda, çocuk yoksulluğuna dikkat çekilerek “İhtiyaç sahibi öğrencilerimize günde bir öğün sağlıklı besin desteği verilmesi konusunda yeni bir seferberlik başlatmanın gerekliliği doğmuştur” denildi.

CHP Yerel Yönetimlerden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Torun, Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu’nun çağrısı üzerine partili tüm belediye başkanlarına yazı gönderdi. Yazıda şunlar kaydedildi:
“Ülkemizde uzun süredir devam eden ekonomik buhran, tüm vatandaşlarımızı derin bir yoksullukla karşı karşıya bırakmıştır. Bu tablonun en ağır hali ise çocuk yoksulluğudur. İktidarın bu konudaki eylemsizliği çocuklarımızın beslenme hakkına erişimini zorlaştırmaktadır. Bu kapsamda; partimiz tarafından okullarda bir öğün ücretsiz yemek verilmesi yönündeki önerimiz, Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde Cumhur İttifakı tarafından reddedilmiştir. Genel Başkanımız Sayın Kemal Kılıçdaroğlu’nun çağrısıyla, ihtiyaç sahibi öğrencilerimize belediyelerimizce günde bir öğün sağlıklı besin desteği verilmesi konusunda, yeni bir seferberlik başlatmanın gerekliliği doğmuştur. Çocuklarımıza beslenme yardımında bulunan belediyelerimizin projelerinin diğer belediyelerimizde de yaygınlaştırılması konusu üzerinde hassasiyetle durulması önemlidir.”

SADECE İHTİYACI OLAN ÇOCUKLARA BESLENME YETER Mİ?

Ekmek ve Gül’ün Eylül ayında yaptığı çağrı ile Türkiye’nin pek çok şehrinde kadın dernekleri, kadın örgütleri, veli dernekleri, meslek örgütleri okullarda her çocuğa bir öğün ücretsiz ve sağlıklı yemek verilmesi için imza topluyor, yan yana geliyor. Bu süreç içerisinde pek çok belediye ücretsiz okul yemeği uygulamasını farklı şekillerde hayata geçirmek için pilot uygulamalara başladı. Ancak CHP’nin belediyelere yaptığı “ihtiyacı olan çocuklara” beslenme yardımı yapılması çağrısının çocuklar arasında ayrımcılığı kuvvetlendirip kuvvetlendirmeyeceği bir soru işareti. Geçtiğimiz aylarda Ekmek ve Gül’e verdiği röportajda Doç. Dr. Davuthan Günaydın çocuklara ücretsiz okul yemeği uygulamasında ekonomik durum ayrımı gözetilmesine dair, “Dezavantajlı çocukların, yoksul çocukların daha görünür hale getirildiği bir uygulamaya dönüşür bu ve damgalanmalarına neden olur. Bu psikoloji ile arkadaşları ile sosyalleşmesini ve başarılı olmasını bekleyemeyiz çocukların. Eşit toplumsal bireyler olarak yetişmelerini sağlama derdi taşıyan bir uygulamanın damgalamaya, çocukların daha keskin hatlarla birbirinden ayrılmasına neden olması çok riskli olur. Ayrıca okullarda bir öğün ücretsiz sağlıklı yemek ailelerin imkanlarından bağımsız olarak her çocuğun hakkıdır, ‘Bu hakkın kazanılması için a, b, c koşullarını sağlamak gerekir’ demek bunu bir hak olmaktan çıkarır” diye konuşmuştu.

Manşet Fotoğraf: Freepik

Kutu fotoğraf: Ekmek ve Gül

İlgili haberler
AKP’den savaş bütçesi itirafı: Bir mühimmat 5 mily...

“Savaş bütçesi” tespitlerine karşı çıkan AKP Genel Başkan Yardımcısı Nurettin Canikli, “Güvenlik içi...

Kur korumalı mevduata ayrılan bütçenin yarısı çocu...

Meclis'te Hazine ve Maliye Bakanlığının bütçesi görüşülürken okullarda çocuklara bir öğün ücretsiz v...

‘Ekmek arası ekmek’ten beslenme mi olur?

Hayatımız hep bir şeylerden kısmakla geçti, artık çocuklarımızın beslenmesinden de kısmak zorunda ka...