Kur korumalı mevduata ayrılan bütçenin yarısı çocukların beslenmesine ayrılmıyor!
Meclis'te Hazine ve Maliye Bakanlığının bütçesi görüşülürken okullarda çocuklara bir öğün ücretsiz ve sağlıklı yemek sağlanması için kabul edilmeyen bütçenin fazlasının KKM'ye ayrılması tepki çekti.

Meclis Plan ve Bütçe Komisyonu'nda süren bütçe görüşmelerinde muhalefetten milletvekilleri okullarda her çocuğa bir öğün ücretsiz ve sağlıklı yemek verilmesi talebini gündeme getiriyor. Komisyonda 2023 yılı bütçe sunumunu yapan Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, kur korumalı mevduata Hazine’den yaklaşık 91.6 milyar TL aktarıldığını açıkladı. HDP milletvekili Garo Paylan, AKP ve MHP’nin okullarda bir öğün ücretsiz yemek teklifini reddetmesine tepki göstererek, “50 milyar TL ile bütün çocuklarımıza bir öğün yemek çıkarabilirken bu meseleye kaynak yok diyorsunuz ama bütçeden yüz milyarlarca lirayı zenginlere aktarıyorsunuz” dedi.

HAZİNE'DEN KKM'YE 91.6 MİLYAR TL

Hazine tarafından desteklenen kur korumalı mevduat (KKM) hesaplarına bugüne kadar yaklaşık 91.6 milyar TL destek ödendiğini açıklayan Nebati "Hazine destekli hesaplarda yenileme oranı yaklaşık yüzde 70 seviyesindedir. KKM hesaplarının toplam vadeli mevduatlar içindeki payı ise yüzde 27’dir. Altını çizmek isterim ki KKM uygulaması olumsuz jeopolitik gelişmeler, küresel finansal koşullardaki sıkılaşma, avro-dolar paritesindeki gelişmeler ve arz güvenliğine ilişkin yaşanan tüm sorunlara rağmen finansal istikrarın sürdürülmesinde etkin rol oynamıştır” dedi.

‘ÇOCUKLAR OKULA AÇ GİDİYOR’

HDP Diyarbakır Milletvekili Garo Paylan, iktidarın bütün uygulamalarıyla yoksulda alıp zengine verdiğini belirterek, “Gözlerinizde ışıkla geldiniz o koltuğa ama kimi aydınlattınız?” diye sordu. Çocukların okula aç gittiğini anlatan Paylan, “Öğretmenler ne diyor biliyor musunuz? Çocuk sınıfa geliyor, başı ağrıyor. Neden olduğunu söylemiyor, sonra anlıyorum ki çocuğun karnı aç diyor. Biz önerge verdik, gelin okullarda bir öğün ücretsiz yemek çıkaralım. Arkadaşlar kaynak nerede dediler. 50 milyar TL ile bütün çocuklarımıza bir öğün yemek çıkarabilirken, bu meseleye kaynak yok diyorsunuz ama bütçeden yüz milyarlarca lirayı zenginlere aktarıyorsunuz” diye konuştu.

‘VATANDAŞI SİLİNDİR GİBİ EZDİNİZ’

Muhalefet milletvekilleri Bakan Nebati’yi ellerinde dövizlerle karşıladı. CHP Muğla Milletvekili Süleyman Girgin, Bakanla tokalaşırken “AKP iktidarı döneminde kimse beni enflasyona ezdirdiler diyemez” sözlerine atıfla “Vatandaşı silindir gibi ezdiniz” dedi. Girgin, “Bakan bunu dediği gün bankalar kaban ve montlar için 36 aya varan taksitlerle alışveriş kredisi kullandırmaya başladılar” dedi.

BÜTÇE GÖRÜŞMELERİNDEN...
Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı bütçe görüşmesinde çocuk yoksulluğunu AKP'li vekiller reddetti
MEB bütçesinde okullarda #1ÖğünÜcretsizSağlıklıYemek verilmesi için verilen ek bütçe önergesi reddedildi

Fotoğraf: TBMM Haber

İlgili haberler
Bütçe görüşmeleri | Bakan Özer’e göre okullaşma or...

Eğitim sendikaları öğrencilerin ekonomik sebeplerle eğitimden koptuğunu anlatırken Milli Eğitim Baka...

Besleyici değeri yüksek, güvenli, ucuz, kolay ulaş...

Çocuklarda beslenmeyi iyileştirme yaklaşımları ya da stratejileri arasında ‘doğru besin seçimi’ ilk...

Yemekhane yok, beslenme çantası boş

CHP'li Gamze Akkuş İlgezdi'nin açıkladığı eğitim ve beslenme raporuna göre sabah 09.00’dan 14.30’a k...