Yemekhane yok, beslenme çantası boş
CHP'li Gamze Akkuş İlgezdi'nin açıkladığı eğitim ve beslenme raporuna göre sabah 09.00’dan 14.30’a kadar eğitim veren birçok okulda yemekhane bulunmuyor. Ekonomik kriz beslenme çantalarını vuruyor.

CHP Genel Başkan Yardımcısı Gamze Akkuş İlgezdi, eğitim ve beslenme raporunda yer alan detayları kamuoyuyla paylaştı. Rapora göre gelecek yıl için Milli Eğitim Bakanlığına 435.3 milyar TL ödenek ayrıldı. Ödeneğe rağmen devlet okullarının hali içler acısı. Sabah 09.00’dan 14.30’a kadar eğitim veren birçok okulda yemekhane bulunmuyor. Öte yandan ekonomik kriz de beslenme çantalarını vurdu.

Eğitim ve beslenme raporu çocukların okullardaki beslenmeden kaynaklı sıkıntılarının her geçen gün büyüdüğünü gösteriyor. Çocukların kuru gıda ve karbonhidratla beslendiği belirtilen raporda, “Okullarda milyonlarca çocuğumuzun karnı aç olduğu için derslerde baş dönmesi, baş ağrısı sorunu yaşadığı bilinmektedir. Milli Eğitim Bakanlığı sağlıklı beslenme konusuna duyarlı olmalı, sosyal devlet anlayışı gereği öğrencilere ücretsiz yemek imkanı sağlamalıdır. Ekmek ve türevleriyle beslenme, çocuklarda bağışıklık sisteminin zayıflamasına ve enfeksiyon hastalıklarına yol açmaktadır” ifadelerine yer verildi.

15-19 yaş grubu çocuk gıda harcamalarının ağustos 2022 itibariyle 2 bin 48 TL olduğuna vurgu yapılan raporda “Asgari ücret alan, tek çocuklu bir ailede sadece bir çocuğun gıda harcaması 2 bin 48 TL iken aile büyük bir geçim sıkıntısına düşecektir. Aileler ev geçindirme ve çocuklarının karnını doyurma ikilemi yaşamaktadır” denildi.

Birçok öğrencinin piyasacı eğitim anlayışı ve ekonomik kriz nedeniyle örgün eğitimden koptuğu ifade edilen raporda 700 bin çocuğun MESEM’e yöneldiği ifade edildi: “MESEM’lerdeki çocuklar haftanın 4 günü çalıştırılmakta, yalnızca 1 gün eğitim alabilmektedir. Bu fiilen devlet eliyle çocuklarımızın örgün eğitim dışına çıkarılması ve çocuk işçi haline getirilmesidir.”

Avrupa Birliği verilerine de atıfta bulunulan raporda Türkiye’nin sosyal yardımlarla çocuk yoksulluğunu azaltmada en başarısız ülke olduğunun altı çizildi.

Fotoğraf: Evrensel

İlgili haberler
‘Ekmek arası ekmek’ten beslenme mi olur?

Hayatımız hep bir şeylerden kısmakla geçti, artık çocuklarımızın beslenmesinden de kısmak zorunda ka...

Besleyici değeri yüksek, güvenli, ucuz, kolay ulaş...

Çocuklarda beslenmeyi iyileştirme yaklaşımları ya da stratejileri arasında ‘doğru besin seçimi’ ilk...

Artan işsizlik, güvencesizlik ve yoksulluk, çocukl...

Yoksulluk çocukların sağlığını ve gelişimini pek çok şekillerde etkilerken yoksulluğun çocuklara day...