Ceza alan istismar sanığı serbest, anneden kadınlara dayanışma çağrısı
Mahkeme, eşinin 6 yaşındaki torununa istismarda bulunan Mehmet Ali B’yi 12 yıl 6 ay ceza almasına rağmen “yaşı ve sağlık durumu”nu göz önünde bulundurarak adli kontrol uygulamasıyla serbest bıraktı.

İzmir’in Torbalı ilçesinde 2018 yılında anneannesinin eşi 72 yaşındaki Mehmet Ali B. tarafından cinsel istismara uğrayan 6 yaşındaki çocuğun davası geçtiğimiz nisan ayında görüldü. 12 yıl 6 ay ceza veren mahkeme, sanığın “yaşı ve sağlık durumu”nu göz önünde bulundurarak “yurt dışına çıkış yasağı ve adli kontrol” uygulamasıyla serbest bırakılmasına karar verdi. Çocuğun annesi O.Y. yaşadıklarını anlatarak, özellikle kadınlara dayanışma çağrısı yaptı.

‘BU CEZADAN NE ANLADIK?’
2018 yılının haziran ayında açığa çıkan cinsel istismardan sonra sesini duyurmaya çalıştığını ifade eden O.Y, “O dönemde şok içindeydim, bazen en yakınınızdaki şeyi göremiyorsunuz” diyerek sözlerine başladı:

“2018’de bilgimiz oldu. Önce babasına söylemiş, sonra ben öğrendim. Aynı apartmanda kalıyorduk annem ve eşiyle. Annemin eşi benim öz babam değil. Ben çalışırken okuldan annem alırdı ve iki, iki buçuk saatlik dilimde onlarda kalırdı. Kızım ya da annem yetişemediğinde eşi gidip alırdı. Bu dönemde yaşanmış. Sonra bize söyledi bunu. Eşimle ne yapacağımızı bilemedik... Çocukta değişim vardı, ancak aklımıza hiç gelmedi. Özel pedagoga götürdük, kendisi bunu doğruladı ve ‘Hemen savcılığa suç duyurusunda bulunun’ dedi. Süreç öyle başladı. Adamı önce tutukladılar ancak ne olduysa ikinci mahkeme tarihinde karar verilecekken avukatları gelmedi. Süreci bilerek uzattılar. 3. mahkemede ise avukatlarını değiştirdiler ve gerekçe gösterilmeden serbest bırakıldı. Cumhuriyet Başsavcılığı da olmak üzere ‘Kanuna aykırı bir şekilde serbest bırakıldı’ diyerek itiraz ettik. Davayı istinafa taşıdık. İstinafta 3 yıl bekledik. Açık duruşma yapılmasına karar verildi. Mart ayında yeniden ifadelerimiz alındı, kızımın ise çocuk izleme merkezindeki ifadeleri izlendi, orada zaten detaylıca anlatmış. 21 Nisan’da da 15 yıl ceza aldı ama duruşmadaki iyi hal indiriminden 12 yıla indirildi. Ancak yaşından dolayı hapishaneye gitmeyecek… Bu cezadan ne anladık?”

“2018’in haziran ayında ceza verilmeliydi, zaman kazandılar” diyerek tepkisini dile getiren O.Y, “Evet, cezasını bulmadı. Benim çocuğuma ‘İftira attı’ dediler, 6 yaşındaki çocuğa… Bunun iftira olmadığı 15 yılla belgelenmiş oldu. En azından kızım büyüdüğünde ailesi olarak bu işin peşini bırakmadığımızı görecek. Karar adaletli olmasa da suçsuz olarak gezemeyecek. En azından 15 yılla damgalandı. Cezasını çekmeyecek, bu konuda adalet… (sustu) Kötünün iyisini yaşıyoruz…” dedi.

‘ÇOCUĞUM BÜYÜDÜĞÜNDE ANNEM BABAM ARKAMDA DURDU DİYEBİLMELİ’
Şimdi 9 yaşında olan kızı 3 yıldır psikolojik tedavi görüyor, destek alıyor. O.Y. ise kalp hastası olduğunu söyleyerek, “Kızım için iyi olmaya çalışıyorum” diyor. O.Y, “Ben hiçbir zaman hiç kimseden korkmadım. Tehdit edilseydim de yine aynı şeyi yapardım. Gerekçeli kararlarda neler yazıldıysa hepsinin cevabını verdim. Şimdiki aklım olsa kızımın bu yaşadığını daha da önce anlardım. Bilinçlendim… Herkesin bu konuda çok dikkatli ve bilinçli olmaları gerektiğini söyleyebilirim. Benim başıma gelmez diye düşünüyorsunuz, ama yaşayınca öğreniyorsunuz. Ben şu an çevremdeki herkese anlatıyorum bilinçlensinler diye. Kanunlar önünde, yasalar cezasını versin vermesin burada en önemli şey çocuğumuzun ‘Evet annemle babam arkamda durdu, bu işin peşini bırakmadı ama eksik yasalar yüzünden bu karar çıktı’ diyebilmesi… Çocuklarımızın arkasında duralım. Sesimizi yükseltelim. Dayanışma o kadar önemli ki…” diye konuştu.
Destek gördüğü kadar kimilerinin de duyarsız kaldığını söyleyen O.Y, “Bundan sonra da elimden gelen her şeyi yapacağım. Çocuklara, kadınlara anlatacağım… Bizim destek görmediğimiz zamanlarda yaşadığım o duyguları başkalarının yaşamasını istemiyorum. İçimiz çok acıdı ama belki dayanışmayla kendimizi daha iyi hissederiz” dedi.

Fotoğraf: Evrensel

İlgili haberler
GÜNÜN BİLGİSİ: Cinsel istismarla mücadelede ebevey...

Cinsel Şiddetle Mücadele Derneğinin hazırladığı cinsel istismarla mücadelede ebeveyn olarak yapabile...

7 yıldır şiddet gören kadın sesinin duyulmasını is...

7 yıldır eski erkek arkadaşı R.K.’nin şiddetine maruz kalan R.D., şikâyet dosyanın emniyette bekleti...

Sahte mahkeme kararıyla tehdit

Birgül Avdan, boşanma sürecindeki Gül Hanım'ın hikayesini anlatıyor...