Candan Yüceer kadın katliamlarına ilişkin kanun teklifi verdi
CHP Tekirdağ Milletvekili Candan Yüceer, artan kadın katliamlarının müebbet hapis cezasının ağırlaştırılmış müebbet şeklinde değiştirilmesi için kanun teklifi verdi.

CHP Tekirdağ Milletvekili ve Kadın Erkek Fırsat Eşitliği Komisyonu Başkanvekili Candan Yüceer, artan kadın katliamlarına ilişkin Meclis Başkanlığına kanun teklifi verdi. Candan teklifin gerekçesinde, TCK'nin 82'nci maddesinin 1'inci fıkrasında eski eş ve nişanlılar tarafından işlenen katliamların müebbet hapis ile cezalandırıldığına dikkat çekti.

Candan gerekçenin devamında, uluslararası sözleşmeler ve ulusal mevzuattaki düzenlemelere karşın Türkiye'de kadın katliamlarının önünün alınamadığını ve hemen her gün kadınların evli olduğu, boşandığı erkekler ya da nişanlıları tarafından katledildiğini ifade etti.

Teklifinde 2014 yılında yapılan bir araştırmaya yer veren Candan, araştırmaya göre kadın katliamlarında faillerin yüzde 28,5’ini evli olduğu erkekler, yüzde 6,62’sini boşandığı erkeklerin oluşturduğunu kaydetti. Kadın sivil toplum örgütü verilerine göre 2010-2017 yılları arasında 798 kadının evli olduğu erkekler tarafından, 134 kadının ise boşandığı erkekler tarafından katledildiği belirtildi.

FAİLLERİN YÜZDE 45'İ TAHRİK VE İYİ HAL İNDİRİMİNDEN FAYDALANIYOR

Kadın katliamlarında faillerin yüzde 45’inin tahrik ve iyi hal indirimlerinden faydalandığını vurgulayan Candan, “Kadın sivil toplum örgütlerinin medyaya yansıyan haberler üzerinden yaptığı araştırmaya göre, kadın cinayetlerinde, faillerin yüzde 45’i tahrik ve iyi hal indirimlerinden faydalanmaktadır. Yargıda var olan bu eğilim nedeniyle her yıl yüzlerce kadın sözde aile haysiyeti, namus, şeref gibi kavramların arkasına saklanılarak ve örf, adet, gelenek gerekçe gösterilerek eski eşleri veya nişanlıları tarafından katledilmekte ve failler hafifletilmiş cezalarla kurtulmaktadır. Bu durum kadına yönelik şiddete ve kadın cinayetlerine adeta davetiye çıkarmaktadır” dedi

KANUN YETERİNCE CAYDIRICI DEĞİL

Çeşitli indirimlerle ceza sürelerinin düşürülmesinden dolayı kanunun yeterince caydırıcı olmadığını kaydeden Candan, “Özellikle, faillerin eski eşlerine dönük kasten öldürme eylemleri yönünden yapılan cezai indirimler ile infaz kanunundan kaynaklı olarak infaz sürelerinin sınırlılığı ceza yargılamasının caydırıcılığını azaltmakta, toplumda adalete olan güveni, inancı sarsmaktadır” ifadelerini kullandı.

Candan, 5237 sayılı Türk Ceza Kanunun 82’nci maddesinin değiştirilerek, son aylarda, Türkiye’de gittikçe artan bireysel şiddet olayları yönünden kadın katliamlarında "kasten öldürme" suçu yönünden yasada öngörülen müebbet hapis cezasının boşandığı erkeğe ve nişanlıya karşı işlenmesi halinde de cezanın “ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası" olarak düzenlenmesini teklif etti.

Candan'ın teklifinde 82'nci maddenin d bendinin, “Üstsoy veya altsoydan birine eşe veya kardeşe, boşandığı eşe veya nişanlıya karşı işlenmesi hâlinde, kişi ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası ile cezalandırılır" diye değiştirilmesini istedi.

İlgili haberler
Eskişehir: Kadın cinayetlerinde hayatını kaybeden...

Eskişehir Demokratik Kadın Platformu, kadın mücadelesi ve kadın cinayetlerinde hayatını kaybeden kad...

Kadınlardan kadın cinayetlerine tepki: Adalet sağl...

Eyüp Güzeltepe Mahallesi pazarında mikrofonumuzu uzattığımız kadınlar Emine Bulut’un öldürülmesine v...

İller farklı şiddet aynı: Kadın cinayetleri ve kad...

Emine Bulut’un boşandığı eşi tarafından canice öldürülmesine tepkiler büyürken kadın cinayetleri de...