Bursa'da Kelebekler Zamanında filimnden notlar: 'Yolumuza ışık oluyor'
Bursa'da Uludağ Üniversitesi öğrencisi genç kadınlar 25 Kasım öncesinde, Mirabel Kardeşleri anlatan 'Kelebekler Zamanında' filmini izlediler.

25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele ve Dayanışma Günü, Dominik Cumhuriyeti'nde Mirabal Kardeşlerin trajik öyküsünü ve tüm dünyada kadına yönelik şiddetle mücadeleyi hatırlamak için seçilmiş bir gün. Mirabal Kardeşler, diktatör Trujillo'nun zulmüne karşı cesurca direnen üç kız kardeş olarak tarihe geçti. Patria, Minerva ve Maria Teresa Mirabal'ın mücadelesi; özgürlükleri uğruna verdikleri savaşla sadece ülkelerini değil, dünya genelinde kadın hakları mücadelesini de etkiledi.

Bu anlamlı günde, üniversiteli kadınlar olarak Mirabel Kardeşlerin yaşam öyküsünü anlatan "Kelebekler Zamanında" filmini izleyerek anmak istedik. Onların cesareti ve dayanışma ruhu, günümüzde de ilham kaynağı olmaya devam ediyor. Biz de Uludağ Üniversiteli genç kadınlar olarak filmi izleyip ardından bir tartışma gerçekleştirdik:

“Kadınlar hâlâ aynı sorunları yaşıyor ve mücadele etmeye devam etmek zorunda kalıyor. Birlikte daha güçlüyüz ve bunu son yaşanan KYK direnişi ile de bir kez daha anladık.”

“Toplumsal cinsiyet mücadelemiz devam edecek biz üniversiteli genç kadınlar olarak bulunduğumuz her alanda mücadele ağlarını örmeye çalışacağız. Geçmişte yaşanan direnişler ve elde edilen başarılar yolumuza ışık olmaya devam edecek.”

“Kadınların görünürlüğünü arttırabilmesi ve bilinçli bir şekilde mücadele etmesi için bu gibi etkinliklerin çok önemli olduğunu düşünüyor ve kız kardeşlerimle yürümek için sabırsızlanıyorum.”

“Her mücadele bir diğeri için yeni bir basamak oluyor bizim için. Örneğin filmde kadınların üniversiteye girebilmeleri imkansız görünüyordu. Bugün üniversitelerde varız fakat toplumumuzda hâlâ kadınların hangi şartlarda okuyabileceği hangi şehirlerde okuması gerektiğine dair sınırlar çiziliyor, yani mücadelemiz bitmeyecek ve bugün bu mücadelenin bir parçası olmaktan onur duyuyorum.”

Bu tartışmalar eşliğinde mücadele ruhunun önemini ve birlikte ne kadar güçlü olduğumuzu tekrar hatırladık.

25 Kasım’da da meydanlarda olacağımızı ve dövizlerimizle sloganlarımızla mücadelemizi alanlara taşımaya karar verdik.

Fotoğraf: Ekmek ve Gül

İlgili haberler
Uludağ Üniversitesi Kadın Çalışmaları Topluluğu: ‘...

Pandemi sürecinde de çalışmalarına devam eden Uludağ Üniversitesi Kadın Çalışmaları Topluluğu yaptık...

Minou Tavarez Mirabal ‘Kelebeklerin’ mirasını anla...

25 Kasım haftası etkinlikleri kapsamında Türkiye'de olan Mirabel kız kardeşlerden Minerva'nın kızı M...

‘Kelebekler’in izinde

‘Kelebekler’in mücadelesini bugün hâlâ yaşatan kadınlar, kadın düşmanlarına gereken cevabı elbette y...