Uludağ Üniversitesi Kadın Çalışmaları Topluluğu: ‘Özerk üniversite talebi göz ardı edilemez’
Pandemi sürecinde de çalışmalarına devam eden Uludağ Üniversitesi Kadın Çalışmaları Topluluğu yaptıkları çalışmalara dair sorularımızı yanıtladı.

Farklı üniversitelerden Kadın Araştırmaları ve LGBTİ Topluluklarının, üniversitelerinde yaşadıkları sıkıntıları, yan yana gelmenin önemini, yaptıkları çalışmaların üniversitelerdeki eşitsizliğe karşı verilen mücadeledekini önemini tartıştığı dosyamız için görüştüğümüz Uludağ Üniversitesi Kadın Çalışmaları Topluluğu yaptıkları çalışmalara, topluluklar üzerinde artan baskılara karşı neler yapılabileceğine dair sorularımızı yanıtladı.

Üniversitenizde Kadın Çalışmaları Kulübünün varlığı öğrenciler açısından neleri değiştiriyor? Öğrenciler için nasıl bir alan açıyor?

Türkiye’de her geçen gün kadın cinayetleri, taciz, tecavüz olayları giderek artarken topluluğumuzun varlığı öncelikle öğrencilerin, Türkiye’de yaşayan her kadın ve LGBTİ’lerin yaşadığı yalnızlık hissini bir nebze de olsa azaltıyor. Gerçekleştirdiğimiz etkinlikler öğrencilerin cinsiyetlerini düşünmeden, sınır hissetmeden hareket edebilecekleri bir alan sağlıyor. Üniversite öğrencilerinin ortak sorun ve talepleri için bir araya gelmesine ve çözüm bulmalarına da olanak sağlıyor.

‘PANDEMİDE ETKİNLİKLERİMİZE DEVAM EDİYORUZ’

Topluluğunuz ne gibi çalışmalar yapıyor?

Topluluğumuz normal şartlarda belli aralıklarla toplantılar düzenleyip planlamalar yapıyor. Farklılıkları, topluluğun özgünlüğünü barındıran ve “Sorunları daha net, daha iyi, daha insancıl bir şekilde nasıl dile getirebiliriz, nasıl anlatabiliriz?” sorusundan yola çıkarak etkinlikler, çalışmalar planlıyoruz. Topluluk üyeleri ve akademisyen hocalarımız söyleşiler, okulda herkese açık seminerler şeklinde yapılan etkinlikler, topluluğun üyeleriyle yapılan tartışma ortamlarına destek olarak okumalar, sunumlar vs. yapıyoruz. Pandemi sürecinde ise topluluk içinde bağlar kopmadan etkinliklerimiz devam ediyor. Toplantılarımız canlı görüşmeler şeklinde devam ediyor, etkinliklerimizi topluluğun sosyal medya hesabından yapıyoruz.

Üniversitenizde Cinsel Tacizi Önleme Birimi var mı? Siz bu birimin bir parçası mısınız?

Üniversitemizde böyle bir birim yok. Böyle bir birimimiz olduğunda bunun bir parçası oluruz.

Diğer kulüp ve topluluklar ile ilişkiniz nasıl? Ortak işler yapıyor musunuz? Kulüplerin ya da öğrencilerin yaşadığı sorunlara dair ortak buluşmalar, yan yana gelme planlarınız oldu mu?

Diğer kulüplerle ilişkilerimiz kopuk değil. Pandemi sürecinde ve öncesinde ortak işler yapma planlarımız oldu topluluklarla, iletişim de kuruldu fakat bazı nedenlerden dolayı ertelendi. Ortak çalışmalar için görüşebiliyoruz. Pandemi sürecinde şu an biraz zor oluyor. Sadece üniversite kulüpleri ile değil, diğer üniversite kulüpleri ile de iletişim halindeyiz.

‘BİRLİKTE DURMANIN ÖNEMİNİ BOĞAZİÇİ’NDEKİ DİRENİŞLE GÖRÜYORUZ’

Boğaziçi Üniversitesi öğrencilerinin demokratik üniversite talebi mücadelesini nasıl değerlendiriyorsunuz? Bu süreçte Boğaziçi Üniversitesi LGBTİ+ Çalışmaları Kulübü ve Kadın Araştırmaları Kulübüne yönelik yapılan müdahaleyi nasıl değerlendiriyorsunuz?

Öğrencilere cinsel yönelimleri üzerinden saldırılmasının, anayasal haklarını kullanarak yaptıkları protestolardan dolayı öğrencilerin gözaltına alınmasının ve fiziksel şiddete maruz bırakılmalarının hukuka ayrı bir davranış olduğunu düşünüyor ve öğrencilerin onurlu direnişini destekliyoruz. Bilimsel ve özerk üniversite talep eden öğrencilerin taleplerinin göz ardı edilmesi ve engellenmeye çalışılması kabul edilemez. Üniversite içerisinde faaliyet yürüten, yine öğrencilerin kurduğu ve yürüttüğü bir topluluğun kapatılması orada gösterilen mücadelenin ne kadar doğru olduğunu gösteriyor.

Kadınların haklarına yönelik saldırılar artıyor, LGBTİ’ler hedefe konuyor. Bu süreçte Kadın Araştırmaları Kulüplerinin, Toplumsal Cinsiyet Topluluklarının, LGBTİ Topluluklarının birlikte mücadele etmesi için ne yapmak gerekiyor, neler yapılabilir?

Hepimiz ortak bir sorun ve ortak talepler için bir araya geliyoruz. Burada tüm üniversite toplulukları olarak ortak bir mücadele yürütmemiz gerekiyor. Birlikte durmak ve hareket etmenin önemini aslında şu an Boğaziçi’nde olan direnişle görüyoruz. Diğer üniversite toplulukları ile ortak çağrılar düzenlenip, birlik çağrısı yapılabilir. Ortak etkinlikler planlanabilir.

Twitter: @ulukacat
Instagram: @ulukacat

Fotoğraf: ULUKAÇAT arşivinden

Dosyadaki tüm yazılara ulaşmak için tıklayın: Üniversitelerdeki Kadın ve LGBTİ Toplulukları tartışıyor

İlgili haberler
İAÜ Kadın Araştırmaları Kulübü: ‘Özgün mücadele bi...

Yaptığı çalışmalar, üniversitede kurduğu dayanışma ağı, varlığının üyesi olmayan üniversiteli genç k...

HÜKÇAT: ‘Topluluk nefes aldığımız her alan için et...

Eşitsizliğin yalnızca suretine karşı değil, esasına karşı da mücadele etmeyi hedefleyen, yaşamın tüm...

ÇÜ Kadın Çalışmaları Topluluğu: ‘Sorunlarımızı bir...

Çukurova Üniversitesi Kadın Çalışmaları Topluluğunun yaptığı çalışmalar üniversiteli genç kadınların...