ÇÜ Kadın Çalışmaları Topluluğu: ‘Sorunlarımızı birlikte çözmek bize güç veriyor’
Çukurova Üniversitesi Kadın Çalışmaları Topluluğunun yaptığı çalışmalar üniversiteli genç kadınların yan yana geldiğinde sorunlarını aşmaya yönelik daha güçlü adımlar atabildiğine bir örnek.

Farklı üniversitelerden Kadın Çalışmaları ve LGBTİ Topluluklarının, bu toplulukların üniversite öğrencileri için önemine dikkat çeken tartışmaları yürüttüğü dosyamız için görüştüğümüz Çukurova Üniversitesi Kadın Çalışmaları Topluluğu üniversitelerinde yaptıkları çalışmalara, topluluğun varlığının öğrencilerin yaşamına etkisine ve Boğaziçi Üniversitesi'nde BÜLGBTİ+ ve BÜKAK'a yapılan müdahaleye dair sorularımızı yanıtladı.

Üniversitenizde Kadın Çalışmaları Topluluğunun varlığı öğrenciler açısından neleri değiştiriyor?

Çukurova Üniversitesi Kadın Çalışmaları Topluluğu, kadın öğrencilere sorunlarını tartışıp çözüm aradığı bir alan açıyor. Kadın öğrenciler ortak sorunlarına dayanışma ile çözüm buluyor. Sorunlara karşı birlikte mücadele etmek öğrencileri ve topluluğu güçlendiriyor. Birlikte hareket ederek sorunlara daha hızlı çözüm buluyoruz. Yaşadığımız problemler üzerinden farkındalık oluşturarak üniversiteli genç kadınları mücadeleye çağırıyoruz. Üniversite içinde ve dışında yaşadığımız problemleri topluluktaki kadınlar ile çözmeye çalışmak bizlere umut ve güç veriyor. 

GÜVENLİ KAMPÜS GÜVENLİ YAŞAM GÜVENLİ GELECEK

Topluluğunuz ne gibi çalışmalar yapıyor? Topluluk aracılığıyla öğrencilerin sorunlarına dair çeşitli çalışmalar yürütmüştünüz. Bu süreçleri anlatır mısınız?

Topluluğumuzun öncelikli hedefi güvenli kampüs, güvenli yaşam, güvenli gelecektir. Özgür yaşam alanı, demokratik üniversite, eğitimde fırsat eşitliği gibi taleplerimiz var. Bu doğrultuda çalışmalar yapıyoruz.  Kampüs içindeki yurtların önüne üst geçit yapılması için imza kampanyası başlatmıştık. Geçtiğimiz günlerde olumlu dönüş aldık. Belediye oraya üst geçit yapacağını açıkladı. Üniversite sınav sisteminde değişiklik yaparak sınavlarda kamera ve mikrofon zorunluluğu getirmişti. Her öğrencinin mikrofon ve kameraya ulaşması mümkün olmadığı için bu yeni sınav sistemine itiraz ettik. Öğrenci yurtlarında yaşanan sorunlara ses olup çözüm üretmeye çalışıyoruz. Okuma yapıp daha sonrasında tartışmalar yaptığımız online okuma etkinliği düzenliyoruz. Gündemi takip ederek yaşanılan tecavüz, taciz ve şiddete karşı "İstanbul Sözleşmesi yaşatır" diyoruz. Topluluk başta kadınlar olmak üzere üniversite gençliği olarak sorunlara çözüm bulmaya çalışıyor. Üniversite yaşamının daha güvenli ve daha özgür olması adına topluluğumuz güncel gelişmeleri takip ederek, yaptığı çalışmalarla öğrencileri ilgilendiren her türlü soruna çözüm üretmeye çalışarak önemli bir noktada duruyor.

Üniversitenizde Cinsel Tacizi Önleme Birimi yok. Topluluk bu konuya dair ne gibi çalışmalar yürütüyor? Öğrenciler ne düşünüyor bu konuya dair?

Üniversitemizde birkaç kez taciz olayı yaşandı. Öğrenciler bu tarz olayların tekrar yaşanmaması için üniversitemizde Cinsel Tacizi Önleme Birimi kurulması gerektiğini düşünüyor. Biz de bu amaçla üniversite içinde ve yurtlarda imza kampanyası başlattık. Okulların kapanması nedeniyle kampanyamıza online olarak devam ediyoruz. 

'BU SÜREÇTE KULÜPLER HEDEFE ALINDI'

Boğaziçi Üniversitesi öğrencilerinin demokratik üniversite talebi mücadelesini nasıl değerlendiriyorsunuz? Bu süreçte Boğaziçi Üniversitesi LGBTİ+ Çalışmaları Kulübü ve Kadın Araştırmaları Kulübüne yönelik yapılan müdahaleyi nasıl değerlendiriyorsunuz?

Hükümet üniversitelere kendi istediği rektörü atayarak kendi istediği gibi bir üniversite yönetimi olsun istiyor. Bu demokratik değildir. Üniversite kendi rektörünü kendi seçebilmelidir. Bu yüzden Boğaziçi Üniversitesi öğrencilerinin demokratik üniversite talebini haklı buluyoruz ve direnişi destekliyoruz. Boğaziçi Üniversitesi öğrencilerinin yanındayız. İktidar bu süreçte öğrenci kulüplerini hedef aldı. Bu tarz kulüpler öğrencilerin toplu bir şekilde hareket ettikleri yerdir. İktidar güçlü olarak gördüğü bu gruplara saldırarak onları susturmaya çalıştı. İktidar için direnişin önüne geçmenin tek yolu öğrencileri haksız yere gözaltına almaktır. Kadın Araştırmaları Kulübüne ve LGBTİ+ Çalışmaları Kulübüne yönelik yapılan müdahaleyi kınıyoruz. Bu saldırılarla bu tarz kulüplerin önemini bir kez daha anlamış olduk.

Twitter: @cukurova_n
Instagram: @cukadintoplulugu

Fotoğraf: Çukurova Üniversitesi Kadın Çalışmaları Topluluğu arşivi

Dosyadaki tüm yazılara ulaşmak için tıklayın: Üniversitelerdeki Kadın ve LGBTİ Toplulukları tartışıyor

İlgili haberler
HÜKÇAT: ‘Topluluk nefes aldığımız her alan için et...

Eşitsizliğin yalnızca suretine karşı değil, esasına karşı da mücadele etmeyi hedefleyen, yaşamın tüm...

İAÜ Kadın Araştırmaları Kulübü: ‘Özgün mücadele bi...

Yaptığı çalışmalar, üniversitede kurduğu dayanışma ağı, varlığının üyesi olmayan üniversiteli genç k...

Uludağ Üniversitesi Kadın Çalışmaları Topluluğu: ‘...

Pandemi sürecinde de çalışmalarına devam eden Uludağ Üniversitesi Kadın Çalışmaları Topluluğu yaptık...