Genel-İş üyesi kadın işçiler talepleri için sokakta!
Genel-İş İstanbul Anadolu Yakası 1,2,3,4 No’lu Şube üyesi kadınlar Kadıköy'de, Genel-İş İzmir 2 ve 9 No'lu Şube üyesi kadınlar Konak'ta şiddete ve sömürüye karşı kazanımları genişletmek için buluştu.

Genel-İş üyesi belediye işçisi kadınlar 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele ve Dayanışma Günü nedeniyle Kadıköy Belediyesi önünde basın açıklaması gerçekleştirdi. Kadınlar, “Bu şiddet sarmalından kurtulmanın ve eşitliği sağlamanın tek yolu mücadele” dedi.

DİSK’e bağlı Genel-İş İstanbul Anadolu Yakası 1,2,3 ve 4 No’lu Şube üyesi kadın işçiler 25 Kasım öncesinde Kadıköy Belediyesi önünde sorunlarını ve taleplerini dile getirdi. Kadınlar taşıdıkları “Susma haykır kadına şiddete hayır”, “Sen, ben, biz birbirimizin çaresiyiz”, “Kadın dayanışması yaşatır” ve “Tek adama karşı çok kadın” yazılı dövizlerle basın açıklaması gerçekleştirdi. Açıklamayı Genel-İş İstanbul Anadolu Yakası 1 No’lu Şube Başkanı Nazan Gevher Çam Ay okudu.


‘MÜCADELE EDEREK KAZANDIK’

Açıklamada Ay, “Kadınlar işsizlik ve ekonomik kriz nedeniyle, mahkum edildikleri evlerden ayrılamıyor, boşanamıyor; boşandıkları zaman alacakları az miktardaki nafaka haklarından da mahrum edilmeye çalışılıyor. Kamuda, fabrikalarda, plazalarda, sokakta hayatını kazanmaya çalışan kadınlarsa güvencesiz işle, sendikasızlıkla sınanıyor ve en büyük direnişlerin simgesi haline geliyor. Belediyelerden fabrikalara kadınlar birleşiyor, hakları için direniyor. Sendikalı kadın işçiler olarak söz yetki karar mekanizmalarında var olmamız gerektiği bilinciyle yan yana geliyor, kazanımlarımızı artırıyoruz. İstanbul Sözleşmesi’nden belediye kreşlerinden ücretsiz yararlanmaya, babalık izni ve doğum iznini artırmaktan disiplin ve mobbing kurulunda kadın üye sayısını artırmaya, aile içi şiddet gösteren işçiye cezadan maruz kalan kadın işçiye desteğe kadar pek çok maddeyi Toplu İş Sözleşmelerine sokmayı başardık. Ayrıca ayda bir gün regl iznini ve her 8 Mart’ta ücretli iznimizi mücadele ederek kazandık” dedi.


İLO 190 İMZALANSIN

Genel-İş İzmir 2 ve 9 No’lu Şube Kadın Komisyonları, 25 Kasım kapsamında Konak Eski Sümerbank önünde basın açıklaması düzenledi.

“Özgür, eşit, laik ve şiddetsiz bir yaşam için haklarımıza sahip çıkıyoruz! İstanbul Sözleşmesi’ne dokunma, 6284’ü uygula, ILO 190’ı onayla” pankartı arkasında yürüyen kadınlar, “Ölmek istemiyoruz”, “Şiddet kadınların kaderi olmasın”, “Kadın yaşam özgürlük”, “Kadına şiddet insanlığa ihanettir” yazılı dövizler taşıdı.


Basın açıklamasını okuyan Genel-İş İzmir 2 No’lu Şube Kadın Komisyonu Başkanı Dilay Güven, “Kadına yönelik her türlü şiddetin önlenmesinde yasal mevzuatın önemini açıktır. Ancak İstanbul Sözleşmesi ve İLO 190 Sayılı Uluslararası nitelik taşıyan ve kadınların hem çalışma hayatlarında hem de kendi yaşam haklarında şiddet taciz ve mobbingden kurtularak insani yaşam standartlarına ulaşması ve özgür bir birey olarak yaşamını sürdürmesi açısından önem arz etmektedir. Maalesef ülkemizdeki yasal düzenlemeler uygulamalara yansımamakta; iktidar yetkililerinin ve bağlı bulunduğu kuruluşların kadına yönelik açıklamaları, kadınların yasalarla elde ettiği kazanımların uygulanabilirliğini ortadan kaldırarak, mobbing, şiddet, taciz ve tecavüzü arttırmaktadır” dedi.

'GÜVENCESİZ İŞLERDE ÇALIŞMAK İSTEMİYORUZ'

“Evde, işte sokakta, şiddet her yerde, çözüm örgütlü mücadelede” diyen Güven, taleplerini şu şekilde sıraladı;

    • 21 Haziran 2021’de yürürlüğe giren iş yerinde şiddeti ve tacizi amaçlayan ILO 190 Sayılı Şiddet ve Taciz Sözleşmesi’nin hemen imzalanmasını istiyoruz.
    • İstanbul Sözleşmesi’nden çıkmayı kabul etmiyoruz.
    • Eşit işe eşit ücret istiyoruz.
    • Güvenceli iş, güvenceli gelecek istiyoruz.
    • Her işyerine kreş ve her ilçeye sığınma evi istiyoruz
    • Ucuz ve güvencesiz işlerde çalışmak istemiyoruz.
    • 6284 sayılı yasa uygulansın.
    • Ekonomik krizin bedelin ekonomik krizi yaratanlar ödesin istiyoruz.

Fotoğraf: Evrensel

İlgili haberler
Genel-İş 2 No’lu Şube, kadın komisyonu için ilk ad...

İzmir’de Genel-İş 2 No’lu Şube, kadın komisyonu için hazırlıklara başladı. Kadınlarla birlikte bir a...

Genel-İş üyesi kadınlar, kadın cinayetlerine karşı...

Genel-İş İzmir 2 No’lu Şube Kadın Komisyonu ve Eskişehir KESK üyesi kadınlar yaptıkları açıklama ile...

Genel-İş üyesi kadın işçiler Eşit işe eşit ücret t...

Genel-İş İzmir Şubelerine üye kadın işçiler basın açıklaması yaptı: Kadınlara sendikalı, güvenceli v...