İranlı aktris Shailin Asadollahi yaşadığı İstanbul’da tartıştığı bir kişi tarafından darbedildi. Bunun üzerine şikayette bulunmak üzere polise başvuran Asadollahi apar topar Silivri’deki Geri Gönderme Merkezine (GGM) götürüldü. GGM’ye gönderileceğini sosyal medya hesabından duyuran Asadollahi’nin kardeşlerinin İran’da politik tutsak olduğu biliniyor. Asadollahi İran’a geri gönderilirse tutuklanabilir hatta hayatı tehlikeye girebilir.
DARBI ŞİKAYET ETTİ, GGM’YE GÖNDERİLDİ
İstanbul’da yaşayan aktris Shailin Asadollahi, son dönemde karakola düşen hemen hemen her mültecinin hukuksuzca maruz bıraklıldığı bir uygulamayla karşılaştı: Sınır dışı prosedürü!
Dün akşam Instagram hesabından bir video paylaşarak İran’a gönderilmek üzere GGM’de tutulduğunu anlatan Asadollahi, tartıştığı bir kişi tarafından darbedildiğini, bu kişiyi şikayet etmek üzere başvurduğu polis tarafından gözaltına alındığını belirtti. Asadollahi, İran’a sınır dışı edilmek üzere apar topar Silivri’deki GGM’ye götürüldü.
KARDEŞLERİ POLİTİK TUTSAK; GÖNDERİLİRSE HAYATI TEHLİKEYE GİREBİLİR
Siyasi bir aileden gelen Asadollahi'nin kardeşleri Ali Asadollahi ile İnisha Asadollahi İran’daki Evin Cezaevinde tutuluyor. Kardeşleri politik tutsak olan Shailin Asadollahi'nin İran'a sınır dışı edilmesi durumunda o da tutuklanarak özgürlüğünden mahrum bırakılabilir. Hatta çok sayıda politik simaya idam cezasının uygulandığı ülkede hayatı tehlikeye girebilir.
GÖÇMENLERİN HUKUKA ERİŞİMİ ENGELLENİYOR
Göçmenlerin ve mültecilerin uğradıkları saldırılar sonucu GGM’ye gönderilmesi farklı olaylarla geçtiğimiz dönemde gündem olmuştu. Meseleye ilişkin Ekmek ve Gül’e konuşan Av. Hayriye Buse Bergamalı, “Karşılaştığımız vakalarda göçmen ve mültecilerin hakaret, basit yaralama gibi suçlardan şikayetçi olmaları halinde göç idaresinin, emniyetin olumsuz görüşüne dayanarak kişi hakkında sınır dışı etme kararı verdiğini görüyoruz. Bu süreçte yargılamanın başlaması bile çok uzun sürüyor ve yabancı uyruklu kişi beraat etse bile maalesef o süreçte GGM’de tutuluyor. Sınır dışı etme kararı alınmadan önce yabancı uyruklu kişinin 6458 sayılı kanunda sayılan ‘sınır dışı etme kararı alınamayacak’ kişilerden olup olmadığının araştırmasının yapılması lazım. Bu süreçte kararın alınması için araştırılması gereken çoğu husus araştırılmadan karar alınıyor. Bu durum da haliyle hak ihlaline sebep oluyor. Öte yandan göçmenlerin ve mültecilerin başlarına gelebilecek herhangi bir olayı hukuki yollardan çözmelerinin önüne geçiliyor” dedi.
Fotoğraf: Shailin Asadollahi kişisel sosyal medya hesabı
İlgili haberler
25 Kasım’a giderken dünya tablosu: Emperyalizmin p...
‘Aile’, ‘kadın’ ve ‘milliyetçilik’ propagandaları yükselirken, artan sömürü ve savaşlar kadınları gü...
Kadınlar 25 Kasım’da Yoksulluk, Savaş Ve Şiddete K...
Kadınlar her gün açlık ve vahşete varan şiddetten oluşan bir kara deliğe daha fazla çekiliyor. Bu ta...
Göçmen Kadınlar Birliği olağan kongresini gerçekle...
Göçmen Kadınlar Birliği (GKB) Almanya’nın çeşitli şehirlerinden dernek ve gruplardan kadınlarla 10-1...
- EN SON
- ÇOK OKUNAN
- ÖNERİLEN
Editörden
Bültenimize abone olun!
E-posta listesine kayıt oldunuz.