Bucalı kadınlar Tuğçe Baran için sokakta
İzmir’de kadınlar Tuğçe Baran için eylem yaptı: ‘Eşitsizliğin giderilmesinde, şiddetin önlenmesinde, yasaların uygulanmasında, adaletin sağlanmasında bir arpa boyu yol alamıyoruz!’

İzmir Buca’da evinde başından vurulmuş halde bulunan 22 yaşındaki Tuğçe Baran’ın öldürülmesi kadınları sokağa döktü.

BEKEV, Atadak, Veli-Der, Yaşanabilir Buca, Kız Yetiştirme Yurdu Temsilciliği’nin de bileşeni olduğu Buca Belediyesi Kent Konseyi Kadın Meclisi, Tuğçe Baran’ın öldürülmesi üzerine Şirinyer’de eylem yaptı. Kadın Meclisi adına basına açıklama yapan Melike Aktan Tuğçe’nin katil zanlısının “kazara oldu ben Tuğçe’yi seviyorum” şeklindeki ifadesini hatırlatarak “İntihar ve kaza süsü verilmiş cinayetleri daha önce de gördük. Kesinlikle inanmıyoruz ve en ağır şekilde cezalandırılmasını istiyoruz. Öldüren sevgi istemiyoruz” şeklinde konuştu.

Davalarda ortaya çıkan adaletsizliğin ve bireysel silahlanmadaki artışın engellenmesini gerektiğini vurgulayan Aktan, “İlgili kurumların somut bir adım atmaması kadın cinayetlerini de artırıyor” dedi.

“Kadına yönelik şiddet ve kadın cinayetlerinin kaynağına, sebeplerine defalarca vurgu yaptık. Kadınlarla erkekler arasındaki eşitsizlik ve ayrımcılık sonucu ortaya çıkan erkek şiddetine karşı önlem alınması gerektiğini de defalarca dile getirdik. Ancak önümüze çıkan acı gerçek şu ki, bu konuda bir arpa boyu bile yol almamış durumdayız” diye konuşan Aktan, 6284 sayılı şiddetten koruma yasasının ve İstanbul Sözleşmesinin etkin bir şekilde uygulanması gerektiğini vurguladı.


NE OLMUŞTU?
22 yaşındaki Tuğçe Baran, bu hafta başında, evinde başından vurulmuş halde bulunmuş ve kaldırıldığı hastanede yaşamını yitirmişti. Olayın hemen ardından evden kaçtığı belirlenen erkek arkadaşı Emre Kara ifadesinde, “Tabancayla şaka yapmak isterken yanlışlıkla vurdum” demişti. Kara tutuklu yargılanıyor.



İlgili haberler
Kadın cinayetlerinde değişen bir şeyler var

Yaşı, mesleği, eğitimi ne olursa olsun aynı şiddetin hedefi haline geliyor kadınlar. Gerekçeler gaze...

Vahşileşen şiddetin arkasında ne var, önüne nasıl...

Ülkede kadınlar için ölümün “olağan” biçimi neredeyse lüks. Giderek vahşileşirken bir yandan da sıra...

Eylül ayında 53 kadın öldürüldü

Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformunun verilerine göre, eylül ayında erkekler 53 kadını öldür...