Bergama Demokrasi Platformu: İstanbul Sözleşmesi yaşatır
Bergama Demokrasi Platformu kadın cinayetlerine karşı basın açıklaması düzenledi.

Bergama Demokrasi Platformu, Bergama Endüstri Meslek Lisesi önünden Cumhuriyet Meydanı’na yürüyüş yaparak kadın cinayetlerini protesto etmek istedi. Ancak yürüyüş İzmir Valiliği tarafından yasaklandı. Bunun üzerine kitle basın açıklamasını yürüyüşün başlayacağı Endüstri Meslek Lisesi önünde okudu. 

‘AYASOFYA’DA İŞLEMEYEN HIFFISIHHA KURALLARI NEDEN KADINLARIN PROTESTOSUNDA VAR’

Yürüyüşün yasaklanmasını eleştiren Bergama Demokrasi Platformu üyesi Alev Çakır, “Bugün kadın cinayetlerine karşı isyanımızı buradan Cumhuriyet Meydanı’na kadar yürüyerek göstermeyi planlamıştık. Ancak Bergama Kaymakamlığı hıfzıssıhha kurallarını gerekçe göstererek iki saat önce yürüyüş yapmamızı yasakladı. Bu kararlar hayatın birçok kısmında uygulanmazken, iktidarın faaliyetlerinde hiç lafı edilmezken, Ayasofya’da 350 bin kişi namaz kılınca bile bahsi geçmezken, neden biz kadın cinayetlerini protesto ettiğimizde gündeme geliyor?” dedi.

‘ŞİDDETİ ÖNLEMENİN YOLU ÖNLEYİCİ POLİTİKALARI HAYATA GEÇİRMEKTİR’

Kadın cinayetleri ve İstanbul Sözleşmesi ile ilgili basın açıklamasını okuyan Eğitim Sen Bergama Temsilcisi Şirin Ural “Bugün biz yasta değil isyandayız. İktidar kadınların yaşam hakkına kasteden yasal düzenlemelerde ısrar ettikçe kadınlar her gün daha vahşi yöntemlerle katlediliyor. Her gün sosyal medyada kaybolan bir kadının haberi daha yüreğimize o bildik ateşi düşürüyor. Cezasızlık politikasından ve iktidarın kadın düşmanlığından cesaret alan failler her gün en az üç kadını katletmeye devam ediyorlar. İsimler değişse de hikâyeler hiç değişmiyor. Siyasal iktidarın bugünlerde çekilmeyi tartıştığı İstanbul Sözleşmesi’nin gereklikleri uygulanmış olsaydı Pınar ve Pınar gibi kaybettiğimiz binlerce kız kardeşimiz bugün hayatta olacaktı. Şiddeti önlemenin en önemli yolu önleyici politikaları hayata geçirmektir” dedi.

CHP Kadın Kolları Başkanı Figen Günal ise “Biz, kadınlar, yasal haklarımızdan vazgeçmeyi asla kabul etmiyoruz. İstanbul Sözleşmesi’nden geri dönülmemelidir. Caydırıcı cezalar uygulamaya konulmalıdır” diye konuştu.

Pir Sultan Abdal Kültür Derneği Bergama Şubesi adına Gülay Bahadır da, “Kadınların yaşam hakkı hiç kimsenin, hiç bir inancın ya da ideolojinin tekelinde değildir. Bugüne kadar değişik platformlarda sürekli anlatmaya çalıştığımız, görünür kılmaya çalıştığımız; gizli tutulan, söylenmeyen ya da normalleştiren aile içi ve toplumsal şiddet özellikle AKP iktidarı, diyanet fetvaları, uygulanmayan yasalar ile daha da beslenerek her gün yeni bir kadın cinayeti işlenmesine yol açıyor” dedi.

İlgili haberler
Genel-İş ve Tüm Bel-Sen Çiğli temsilcilikleri: İst...

Tüm Bel-Sen 2 No'lu Şube Çiğli İşyeri Temsilciliği ile Genel-İş 8 No'lu Şube Çiğli İşyeri Temsilcili...

Gebze’deki fabrikalarda kadın cinayetleri protesto...

Novares işçileri, sabah vardiya girişinde kadın cinayetlerini ve hükümetin İstanbul Sözleşmesi’ni ta...

İzmirli kadınlar kararlı: ‘İstanbul Sözleşmesi Yaş...

İzmir’de kadınlar ‘İstanbul Sözleşmesi Yaşatır, Vazgeçmiyoruz’ kampanyasıyla kazanılmış haklarının k...