Banvit’te formen, kadın işçiyi darbetti!
Manisa Banvit’te üretim bölümünde çalışan erkek bir formen, işçi olarak çalışan Arzu Sert’e şiddet uyguladı. Hastaneye giderek darp raporu alan Sert, olayı karakola taşıdığını söyledi.

Manisa Banvit fabrikasında kadın işçilere yönelik baskılar artarak sürüyor. Önceki gün fabrikada formen olarak çalışan bir erkek tarafından darbedildiğini söyleyen işçi Arzu Sert, “Sürekli üretim baskısı görüyoruz. Performansımız üzerinden sürekli formenler ve asistanlar baskı uyguluyor ve sözel olarak şiddete maruz kalıyoruz” dedi. Banvit’te üretim bölümünde çalışan Arzu Sert, olay günü yaşananları şöyle anlattı: “Birlikte çalıştığım arkadaşım lavaboya gidip gelmişti formen lavaboya giden arkadaşımla orada tartışmış ‘Neden lavaboya sen gittin ben sana izin vermedim ki’ diye. Daha sonra lavabodan gelen arkadaşım oturarak çalışmamı söyledi. Ben de sırtım ağrıdığı için ayakta çalışacağımı söyledim. Bunun üzerine formen ‘Muhabbeti bırakın’ diye bağırmaya başladı. Ben de muhabbet etmediğimizi söyleyerek neden bağırdığını sordum. ‘Bağırırım’ ben diyerek yanıma geldi. ‘İş yapmıyorsunuz zaten performansınız düşük. Sana dakika tuttum ürünü 5-6 tane çıkarıyorsun’ diye bağırmaya devam etti. Daha sonra asistanı çağırdı, ben de asistana durumu anlattım. Formen asistanın yanında bana ‘Dışarı çık’ diyerek yine bağırdı. Dışarı çıkmayacağımı söylediğimde ise kolumdan sertçe tutarak çekiştirdi. Sürükleyerek beni zorla çıkarmaya çalıştı. Ben de çıkmamakta direndim.”

‘SÜREKLİ ÜZERİMİZDE BİR ÜRETİM BASKISI VAR’
Olaydan sonra müdürle görüşmek istediğini ancak buna izin vermediklerini ifade eden Sert, “Asistanlar buna izin vermedi ve bizimle konuş biz iletiriz dediler. Ben de durumu anlattım ve asistanlar, ‘Senin zaten performansın düşük. Performansına bakıp göz önünden geçireceğiz. Daha öncede uyarı aldın mı diye bakacağız’ dediler. Beni haksız duruma düşürmeye çalıştılar.
8 yıldır çalışıyorum. Daha önce hiçbir şekilde performanstan dolayı uyarı almadım” diye konuştu. Daha önce farklı bölümlerde çalıştığını ve bu bölüme ocak ayında geçtiğini anlatan Sert, şunları söyledi: “Yeni geçtiğim bölümde birkaç ay sonra formen performansıma bakarak başarılı olduğumu söyledi. Bana şiddet uygulayan formen genelde çalışanlara haksızlık yapıyor. Sürekli üzerimizde bir üretim baskısı var. Bunun dışında çoğu zaman zorunlu olarak mesaiye bırakılıyoruz, kalmayacağım dediğimiz zaman tutanak tutulmakla tehdit ediliyoruz.” Arzu Sert şikayetçi olduğunu dile getirdi.

Konuyla ilgili aradığımız Banvit’ten ise yetkili kimse olmadığı gerekçesiyle açıklama yapılmadı. Sonrasında da telefonumuza dönüş yapılmadı.

İlgili haberler
Gıda-İş: Eşitlik sağlanmadıkça şiddetle mücadele e...

Gıda-İş’ten 25 Kasım bildirisi: Kadınların her alanda yaşadığı sorunlara acil çözümler bulunmalı!

GIDA İŞÇİSİ KADINLAR: ‘Köleden bir farkımız yok!

Gıda sektöründe çalışanların yüzde 60’ı kadın... Çalışma koşulları, işçi sağlığına ilişkin sorunları...

Gıda işçisi kadın, ‘Üretim operatörünün erkeklik g...

Detay Çikolata fabrikasında çalışan Aysun Saraç, “Çalışma ortamının huzurunu bozmak” gerekçesiyle ‘Ü...