Banka müdürü çalışanın kafasına silah dayadı, savcılık ‘latife etmiş’ dedi
Yapı Kredi bankasının Kahramanmaraş’taki bir şubesinde müdür T.K. çalışan M.B.’nin kafasına silah dayadı. M.B. müdür hakkında suç duyurusunda bulunurken, savcılık müdür için ‘Latife etmiştir’ dedi.

Koç Holding’e ait ve Türkiye’nin büyük bankalarından biri olan Yapı Kredi bankası daha birkaç yıl önce baskı ve mobbing nedeniyle bir banka çalışanının hayatını kaybetmesiyle gündem olmuştu. Banka yine bir baskı ve şiddet iddiasıyla gündemde. Yapı Kredi bankası çalışanı olarak 8 yıldır görev yapan ve en son Kahramanmaraş’ta çalıştığı şubeye müdür olarak atanan T.K.’nin hakaretlerine ve şiddetine maruz kalmış bir kadın M.B. de.

Kahramanmaraş’ta şubeye müdür olarak genel T.K.’nin şubeye geldiği ilk günden itibaren küfürlü konuşan, çalışanlara hakaret eden biri olduğunu iddia eden M.B., “T.’yi 2019 nisan ayında bankoda çalışırken bana ‘Kes lan’ deyip kalem fırlattığı için bağlı olduğumuz sendika BASİSEN’e şikayet ettim. Bu yaşananlar kamera kayıtlarıyla sabitti. BASİSEN’e bir dilekçe hazırladım ve TİS görüşmesinde sendika başkanı Metin Bey şikayet dilekçemi üst yönetime elden verdi. Yönetim ‘Böyle bir şey kabul edilebilir değil biz gerekeni yapacağız’ dedi, aradan epey zaman geçtikten sonra da İnsan Kaynaklarından görevli şubeye geldi. Tek tek bütün personelle konuştu, benimle de konuştu, şube müdürüyle de görüştü. Ve bu kişi uyarı bile almadan konu kapandı. Ancak T.K.’nin hakaretleri, küfürleri müşterinin önünde bizi küçük düşürecek kadar ileriye gitmişti” diye anlattı yaşadıklarını.

SUÇ DUYURUSUNDAN SONRA T.K. TAZMİNATINI DA ALARAK İSTİFA ETMİŞ

M.B.’nin yaşadıkları sıklıkla tekrar ederken, T.K. bir de ‘Hadi git beni şikayet et’ diye M.B.’ye baskısını daha da artırmış. 2020 yılı yaz aylarında geçici görevle şubeye gelen yakın bir arkadaşının müdürün baskısına maruz kaldığını dile getiren M.B. şöyle devam etti: “Ben kasaya para koymak için kasa dairesine indim. O gün operasyon yönetmeni yoktu, normalde kasa işlemlerinde o bulunur. O olmadığı için müdür bana eşlik etti. Ben aşağıdaydım, para poşetleriyle, yukarından şakalaşma sesleri geliyordu. Müdür aşağı inip ‘Şu yukarıdakini vursam güzel olmaz mı, merkez şubeden bir korona bir de şehit olur’ diyerek küfürlü bir el hareketi yaptı. Ben de ‘Allah korusun’ dedim ve müdür ‘Öyle mi?’ diyerek güvenlikten silahını istedi. Güvenlik vermek istemedi, ‘Ver lan ben buranın müdürüyüm, her şeyin yetkisi bende’ diyerek silahı aldı; beni omzumdan duvara yasladı ‘Seni vurayım mı’ diyerek silahı kafama dayadı. Bütün bunlar kameraların önünde oldu tabii yine. Bu olay sonrası bankaya şikayet ettim ve banka beni idari izinli olarak apar topar İstanbul’a kardeşimin yanına gönderdi. Müdürün işten atılmasını beklerken müdür çalışmaya devam etti. Öyle olunca savcılığa suç duyurusunda bulundum. Suç duyurusunda bulunduktan sonra müdürü istifa ettirdiler üzerine de ‘Eline sağlık’ der gibi tazminatını verdiler. Şubem değiştirildi benim. 1 ay uzaklaştırma kararı çıkarttırdım, yeni şubede işe başladım, uzaklaştırma kararı bitince bu adam beni bulup yeniden tehdit etmeye başladı. Ben yine durumu bankaya bildirdim, yine bana idari izin verdiler. Bu süreçte hem bankanın hem benim bulunduğum suç duyurusuna da takipsizlik kararı geldi. Takipsizlik kararının açıklaması da ‘Latife amaçlı yapmıştır’ oldu.”

M.B.’Yİ KORUMAYAN BANKA HAKLARINI DA VERMEDİ
Verilen takipsizlik kararına “Benim anlıma dolu silah dayandı. Patlasaydı ‘Aa şaka ile öldürdü’ mü olacaktı” diye tepki gösteren M.B., T.K.’nin tehditlerinin devam ettiğini söyledi. Kardeşinin T.K. tarafından telefonla aranarak ‘Neredeyse bulacağım onu, öldüreceğim, hesap soracağım sizden. Ben onun yüzünden işten çıktım’ şeklinde tehdit edildiğini de belirten M.B. şöyle devam etti: “O konuşmanın ses kayıtlarını aldık ve o kayıtlarla takipsizlik kararına itiraz ettik. ‘Bu adam beni hâlâ öldürmekle tehdit ediyor’ dedik ancak bu itirazımıza da ret kararı verildi. Şimdi ise T.K. hakkında ‘Silahla Tehdit’ suçu kapsamında 5 yıla kadar hapis istemiyle iddianame düzenledi. Adam bana açık açık ‘Hangi şubeye başlarsan başla aynı gün seni bulurum’ diyor. Onun benim hangi şubede olduğumu bilmemesi gerekiyor. Ben bunun için işe başlayamıyordum, idari izinde de maaşım az yatıyordu. Geçinmekte zorlanıyordum. ‘Can güvenliğim yok’ diyerek aralık ayında iş akdimi haklı sebeple feshettim. Ancak banka bu sebebi haklı bulmadı, ‘Biz savcılığa suç duyurusunda bulunduk’ dedi ve hakkım olanı vermedi. İşsizlik de alamıyorum şimdi. Arabulucu görüşmesine gerçekleşti. Yönetim kesinlikle tazminatımın verilmeyeceğini söylemiş. Bu adam suçluyken kendisi istifa ederken tazminatını aldı, benim 8 yıllık emeğimi heba ettiler. Evim hâlâ Maraş’ta, evimi taşıyacak param yok. Bulunduğum yerde ev tutacak param yok. Hayatımın altüst olduğu ile kaldım. Yıllardır ailemden uzakta doğuda çalışıyordum. Şu an haklılığımı ispatlayamıyorum resmen. Tüm haklarım için bankaya karşı da hukuki mücadele başlatacağım.”
Yaşanan olayı ve M.B.’nin iddialarını görüşmek üzere Yapı Kredi Genel Merkezini pek çok kez aramamıza rağmen hiçbir yetkiliye ulaşamadık.
YAPI KREDİ AÇIKLAMA YAPTI: İDDİALAR ASILSIZ, OLAYIN TAKİPÇİSİYİZ

Haberdeki iddialara dair aradığımız ancak herhangi bir yetkilisine ulaşamadığımız Yapı Kredi 13 Şubat günü gönderdiği mailde şu açıklamaya yer verdi: “Bankamızın, Kahramanmaraş Binevler eski şube müdürü ile ilgili olarak basına yansıyan haberlerini büyük bir titizlikle yakından takip ediyoruz. Bu doğrultuda 13 Şubat 2021 tarihinde, Evrensel Gazetesi’nde yayımlanan “Banka müdürü kafasına silah dayadı, savcılık "latife etmiş" dedi” başlıklı haberiniz doğrultusunda tarafımızca bir açıklama yapma ihtiyacı doğmuştur.

Bankamız, bugüne kadar tüm çalışanlarına, çalışma barışı, huzur ve güven içerisinde çalışmalarını sürdürebilecekleri bir ortam sağlamış olup, bugünden sonra da bu çalışma ortamının bozulmasına hiçbir şekilde izin vermeyecektir. Bu sebeple, ilgili haberde yer alan bankamız aleyhine asılsız iddiaların reddedildiğini önemle belirtmek isteriz. Bankamız bahsi geçen olay yaşandığında, gerekli tüm hukuki süreçleri özenle yerine getirmiş ve yürütmüştür.

Konuya ilişkin tüm hukuki haklarımızı kullandığımızı ve olayın takipçisi olduğumuzu nezdinizde kamuoyuna saygıyla duyururuz.” 

 Fotoğraf: Pixabay

İlgili haberler
İşçi kadınların 25 Kasım sözü: İşyerlerinde şiddet...

25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele ve Dayanışma Günü dolayısıyla işçi kadın...

Mobbing kadın işçilere hayatı dar ediyor

Çeşitli işkollarında çalışan kadınlar, işyerlerinde karşılaştıkları mobbingi ve bunun hayatlarını na...

Akademide taciz ve mobbing sürekli yaşanıyor

ODTÜ Toplumsal Cinsiyet Çalışmaları Topluluğunun düzenlediği ‘Akademide Kadın’ söyleşisinde üniversi...

Mobbingin ispatı için delil biriktirmek önemli!

Mobbingi ispatlamak için delil biriktirmek önemli. Mobbing günlüğü, yazılı deliller, şahit ve sağlık...

Yapı Kredi bankasında mobbing eylemi

Yapı Kredi bankası personelinin yönetici tarafından mobbinge maruz kaldığı iddia edildi. Mobbing idd...

GÜNÜN RAKAMI: Mobbing 7 yılda 8 kat arttı!

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı başvurularına göre 2011-2017 yılları arasında, işyerinde psikol...

İşçiyi kırık sandalyede çalıştırmak mobbingdir!

İşçinin uyarmasına rağmen 8 aydır kırık sandalyede çalışmak zorunda bırakılması mobbingdir. Mobbinge...

GÜNÜN BİLGİSİ: Mobbing nedir?

Bir taciz türü olarak mobbing daha çok çalışma yaşamında karşımıza çıkmaktadır. Kadınların çok sık k...

Ayrımcılık ve mobbing ortadan kaldırılmalı

KHK ile ihraç edilen ve toplusözleşme görüşmelerine alınmayan KESK Eş Genel Başkanı Aysun Gezen il...