İşçi kadınların 25 Kasım sözü: İşyerlerinde şiddeti, cinsel tacizi, mobbingi durdurun!
25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele ve Dayanışma Günü dolayısıyla işçi kadınlar fabrikada, işyerlerinde, ve sokakta taleplerini haykırdı!
METAL İŞÇİSİ KADINLAR FABRİKALARDAN SESLENDİ 

25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Mücadele ve Uluslararası Dayanışma Gününde Birleşik Metal-İş Sendikası Kadın Komisyonunun hazırladığı bildiriler vardiya giriş çıkışlarında okundu. Fabrikalarda kadına yönelik şiddete, tacize, mobbinge karşı mücadele edeceklerini belirten işçiler, kadına yönelik şiddetin kaynağında kadını yaşamın her alanında ikincilleştiren, emeğini sömüren erkek egemen kapitalist düzen olduğunu vurguladı.

Yeryüzünde görülen en yaygın hak ihlallerinden biri olan kadına yönelik erkek şiddetinin suç olduğu vurgulanan bildiride şunlar söylendi: “Kadınlar, en yakınlarındaki erkekler tarafından çeşitli bahanelerle öldürülüyor. Kadına yönelik şiddetin kaynağında kadınlarla erkekler arasındaki yüzyıllardır süren eşitsiz güç ilişkileri ve kadını yaşamın her alanında ikincilleştiren, emeğini sömüren erkek egemen kapitalist düzen var.


İSTANBUL SÖZLEŞMESİNİ VE 6284’Ü UYGULA!

Dünyayı etkisi altına alan salgın koşullarında cinsiyetler arasındaki eşitsizliğin derinleştiği vurgulanan bildiride kadınların artan bakım, sağlık ve hijyen yükünün yanı sıra evde ve işyerlerinde artan şiddet ve taciz ile mücadele etmek zorunda kaldığı belirtildi. Kadına yönelik şiddet ve tacizin önlenmesi için İstanbul Sözleşmesi ve 6284 sayılı kanun etkin bir şekilde uygulanması da istenen bildiri son olarak şu talepler dile getirildi: Sığınakların sayısı arttırılmalı kadınlar maddi-manevi her yönden etkili biçimde desteklenmeli; Şiddetsiz bir yaşam her kadının en temel insan hakkıdır diyerek, başta sendikalar meslek örgütleri, siyasi partiler olmak üzere tüm kurum ve kuruluşlar kadına yönelik fiziksel, cinsel, ekonomik şiddete ve tacize karşı mücadele etmeli, kadınların sesine kulak vermelidir.

Türk Metal Sendikasının örgütlü olduğu iş yerlerinde de açıklamalar yapıldı. 

Karel Elektornik

Arçelik (Ankara)

DİSK: ŞİDDET SALGININA KARŞI YAŞASIN KADIN DAYANIŞMASI!
25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Mücadele ve Uluslararası Dayanışma Günü'nde DİSK Genel Merkezi önünde DİSK Genel Başkanı Arzu Çerkezoğlu tarafından bir açıklama yapıldı.

CHEN SOLAR işçileri 

GENEL-İŞ İZMİR 2 NO’LU ŞUBE ÜYESİ KADINLAR ŞİDDETE KARŞI ALANLARA ÇIKTI

25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü dolayısıyla DİSK/Genel-İş 2 No’lu Şube Kadın Komisyonu Konak Eski Sümerbank önünde basın açıklaması yaptı. "Şiddet salgınına karşı yaşasın kadın dayanışması" diyen sendika üyesi kadınlar, sık sık “Bağır bağır herkes duysun erkek şiddeti son bulsun” , “Susma haykır sendika haktır” sloganları attı.

Basın açıklamasını okuyan Genel-İş 2 No’lu Şube Yönetim Kurulu Üyesi Zeynep Zarıçlar, 1960 yılında Dominik Cumhuriyeti’nde diktatör hükümete karşı mücadele eden Mirabel kız kardeşlerin mücadelesinin simgesi haline gelen 25 Kasım’ı bu yıl salgın koşullarında karşıladıklarını söyledi.

Zarıçlar, "Kovid-19 pandemisinin yarattığı toplumsal ve ekonomik sorunlar var olan toplumsal cinsiyet eşitsizliğini derinleştirerek kadınların evde, sokakta ve işyerlerinde daha çok fiziksel, psikolojik ve ekonomik şiddete maruz kalmasına ve hatta yaşam haklarının ellerinden alınmasına neden oluyor. 2020'nin ilk on ayında en az 229 kadın öldürüldü, 122 kadın tacize uğradı, 226 çocuk istismar edildi ve 79 kadın tecavüze uğradı" dedi.


‘İSTANBUL SÖZLEŞMESİ UYGULANSIN’

Salgın sürecinde artan sorunları görmezden gelmek ve geçici çözümler üretmenin sorunların daha da derinleşmesine neden olduğunu ifade eden Zarıçlar, "Biz kadınların her alanda mücadele ettiğimiz şiddetten, tacizden, ekonomik krizden ve pandeminin yıkıcı etkilerinden korunmamız için yapılması gerekenler bellidir” diyerek taleplerini sıraladı:

• İstanbul Sözleşmesi ve 6284 sayılı kanun uygulansın

• ILO’nun geçen yıl kabul ettiği 190 nolu “işyerinde Şiddet ve Tacizin Önlenmesi” sözleşmesi ülkemiz tarafından da onaylansın

• Hükümet politikalarında kadın istihdamını artırmak için önerilen esnek çalışma biçimlerine karşı tam zamanlı ve güvenceli istihdam olanakları yaratılmalıdır. kovid-19 pandemisinin yarattığı krizden en çok etkilenen sektörlerde iş ve gelir kaybına uğrayan kadınlar için özel önlemler geliştirilmelidir.

• Salgın süresince bütün işçiler süre koşulu aranmaksızın işsizlik ödeneği ve kısa çalışma ödeneğinden yararlanmalıdır. Tüm işyerlerinde, hamileler, yasal süt izni kullananlar, engelliler, 60 yaş ve üzerinde olanlar kovid-19 salgını süresince idari izinli sayılmalıdır. 12 yaşından küçük çocuğu olanlara talepleri halinde ücretli izin verilmelidir.

• Kadınlara özgü görülen ev içi sorumlulukların çözümü için kamu politikaları hayata geçirilmelidir. Özellikle kamu kurumları ve yerel yönetimler tarafından kreş, gündüz bakım evi, hasta ve yaşlı bakım evleri gibi merkezler açılarak tüm kadın ve erkeklerin ücretsiz yararlanabileceği bir hak olarak tanımlanmalıdır" şeklinde taleplerini sıralayarak haklı mücadelelerinde en ön safta seslerini büyütmeye kararlı olduklarını vurguladı.

Açıklamada sonra olarak sendikal haklarının tanınması talebiyle Gebze'den Ankara'ya yürüyen Birleşik Metal İş üye işçilerin gözaltına alınmasına da tepki gösterildi.

KESK’DEN 25 KASIM AÇIKLAMASI: ‘YAŞAMIMIZI SAVUNMAK İÇİN ALANLARDAYIZ, HER YERDEYİZ!’
KESK 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele ve Dayanışma Günü’ne dair bir basın açıklaması yayımladı. KESK yaptığı açıklamada kadın dayanışmasının ve kadın mücadelesinin önemine dikkat çekerken “Bir kişi daha eksilmemek için sokaklardayız!” çağrısı yaptı. 

Direnişteki KT Deri işçileri 25 Kasım mücadelesini selamlıyor...

Direnişteki KT işçileri kadınlara sendikaları DİSK TEKSTİL, Ekmek ve Gül'ün 'Haklarımız Var' kitabını hediye etti.

GIDA İŞ 25 KASIM AÇIKLAMASI YAPTI: ŞİDDET HER YERDE, ÇÖZÜM ÖRGÜTLÜ MÜCADELEDE
DİSK/Gıda-İş Sendikası Genel Sekreteri Olcay Ozak, 25 Kasım kapsamında yaptığı açıklama kadınlara seslenerek, şiddete karşı birlikte mücadele etme ve örgütlenme çağrısı yaptı.

Bursa Şubesi'ne bağlı Autoneum Erkurt Otomotiv AŞ işyerinden Petrol-İş üyesi kadınlar da 25 Kasım dövizleriyle "Evde, işte şiddet son bulsun", "Yasalar uygulansın, ILO 190 uygulansın" gibi taleplerini dile getirdi.

Bursa Şubesi'ne bağlı Faurecia Polifleks Otomotiv San. AŞ'den işçi kadınlar...


25 KASIM’DA KADINLAR HER YERDE |HAYATLARIMIZ, HAKLARIMIZ VE BİRBİRİMİZ İÇİN!
Pandeminin yarattığı ağır koşullara, haklarımıza ve hayatlarımıza dönük saldırılara karşı kadınlar ülkenin dört bir yanında bir araya gelerek taleplerini dile getirip, sözlerini haykırıyor. İşte il il 25 Kasım eylemleri… 


Bursa Şubesi'ne bağlı Plastiform Plastik işyerinden Petrol-İş üyesi kadınlar...

TGS KADIN VE LGBTİ+ KOMİSYONU: İSTANBUL SÖZLEŞMESİ’NDEN VAZGEÇMİYORUZ
25 Kasım’da Türkiye Gazeteciler Sendikası Kadın ve LGBTİ+ Komisyonu “İstanbul Sözleşmesi’nden vazgeçmiyoruz” diyerek bir açıklama yayımladı.

İlgili haberler
KESK’den 25 Kasım açıklaması: ‘Yaşamımızı savunmak...

KESK 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele ve Dayanışma Günü’ne dair bir basın...

Batıkentli kadınlardan 25 Kasım eylemi: Sokaklarda...

25 Kasım dolayısıyla açıklama yapan Batıkentli Kadınlar, pandemiyle birlikte eşitsizliğin ve şiddeti...

Bakan Soylu’nun ‘ayıbı’, kadınların 25 Kasım’ı

‘Konuşmak için yormayın kendinizi, 18 yıllık iktidarınızın sonuçları sizin yerinize konuşuyor. 25 Ka...