İHD: Şiddete karşı en etkili yol kadınların mücadelesi
İnsan Hakları Derneği (İHD) Merkezi Kadın Komisyonu, 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele ve Dayanışma Günü’ne ilişkin İHD Genel Merkezi’nde basın açıklaması düzenledi.

İnsan Hakları Derneği (İHD) Merkezi Kadın Komisyonu, 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele ve Dayanışma Günü’ne ilişkin İHD Genel Merkezi’nde basın açıklaması düzenledi. Açıklamayı İHD MYK üyesi Nilay Nayman yaptı. İnsan Hakları Derneği MYK üyesi Nilay Nayman, derneklerine 1120 hak ihlali başvurusu olduğunu ve bu başvuruların 539’unun ekonomik ve sosyal haklar alanında olup, 402’sinin kadınlar tarafından yapıldığını belirtti. Nayman bu duruma karşı en etkili yolun kadınların mücadelesi olduğunun altını çizdi.

‘ŞİDDET PEK ÇOK ALANA YAYILDI’

Nayman, “Şiddetin tarihi aynı zamanda kadın mücadelesinin ve kadınların şiddete karşı duruşunun da tarihidir. Kadına yönelik şiddet artık pek çok alana yayılmış ve kadınlar fiziksel, psikolojik, ekonomik, sosyolojik ve daha farklı alanlarda etkilenmeye devam etmektedirler” diye konuştu.

 ‘24 MİLYON ANNEDEN YÜZDE 20’Sİ AÇLIK SINIRINDA’

Pandemi döneminde kadınların ekonomik ve sosyal alanlarda da mağdur edildiğine değinen Nayman, Tüketici Hakları Derneğinin 9 Mayıs 2020’deki bilgisini paylaşarak; “Türkiye’de 24 milyon anne var ve bunların 4,8 milyonu açlık, 14,5 milyonu da yoksulluk sınırının altında yaşıyor” dedi. Nayman, ekonomik ve sosyal haklar anlamında mağdur hale gelen kadınların, belirli kurumlara başvuru yaparak çözüm aramak zorunda kaldığının altını çizdi.

‘539 EKONOMİK VE SOSYAL HAK İHLALİ BAŞVURUSUNUN 402’Sİ KADIN’

Derneklerine yapılan başvuruların olduğunu söyleyen Nayman, “2020 yılının Ocak-Ekim ayları arasında derneğimizin internet sitesi aracılığıyla Genel Merkezimize 1120 kişi hak ihlali başvurusunda bulunmuştur. Bu başvuruların 539’u ekonomik ve sosyal haklar alanında olup, bunlardan 402’si kadınlar tarafından yapılmıştır. Ekonomik ve sosyal hak temelli hak ihlallerine ilişkin başvuru yapan kişilerin yaşlarına bakıldığında, 16-80 yaş aralığında değişmekte ve kadınlarda çok geniş bir yaş aralığına denk gelmektedir. İş gücü dağılımında erkeklere göre eşitsiz olanaklara sahip olan kadınlar, özellikle kayıt dışı alanda, süreli ve güvencesiz ve ev işçisi olarak çalıştıkları alanlardan ayrılmak zorunda bırakıldılar” ifadelerini kullandı.

TÜRKİYE 153 ÜLKEDE 130’UNCU

Dünya Ekonomik Forumu (WEF) 2020 Cinsiyet Eşitliği raporundan bilgi paylaşan Nayman, Türkiye’nin 153 ülke arasından 130’uncu sırada olduğunu belirtti. Dünyada, Türkiye’nin de yer aldığı Ortadoğu ve Kuzey Afrika bölgesinin yüzde 60,5 ile cinsiyet eşitliği konusunda en geride yer aldığını aktaran Nayman, “Rapora göre kadınların erkeklerle eşit haklara sahip olması için 100 yıl, erkeklerle eşit ücrete sahip olması için 257 yıl geçmesi gerekir. Türkiye’nin de mevcut ekonomik ve politik yapısı toplumsal cinsiyet eşitliği normlarını yok saymakta ve bu anlayış, şiddetin daha da artmasına zemin hazırlamaktadır. Kadını ev içinde tutmaya dönük anlayış kadınların toplumsal yaşamda ve iş alanındaki varlığına engel olmaktadır. Kadının, her alanda temsiliyetindeki eşitsizliği görmek için siyasete katılımına bakmak dahi yetmektedir. Parlamentoda 600 milletvekilinin yalnızca 102’si kadındır. Siyaseten yönetim alanlarında eşbaşkanlık sisteminin resmiyette kabul edilmeyişi bu anlayışın sonucudur. Haksız ve hukuksuz bir şekilde görevden alınıp yerlerine kayyım atanan belediye eşbaşkanlarına, 'eşbaşkanlığın' suçmuş gibi gösterilmesine bile tanıklık ettik. Bu durum Türkiye’de cinsiyete dayalı eşit temsiliyet önünde önemli bir siyasi iktidar engeli olduğunu göstermektedir” dedi.

 NAFAKA HAKKINA SALDIRI

Kadınların şiddete uğradığı alanların başında ev içi şiddet geldiğinin altını çizen Nayman, pandemi döneminde kadına dair şiddet sayısının azaldığına dair İçişleri Bakanlığı'nın açıklamasını hatırlatarak, “Ev ortamında kalmak zorunda kalan kadınların şiddeti şikayet konusu yapmaması sayıların azaldığı biçimde yorumlanıyorsa oldukça vahim bir zihniyet problemi ile karşı karşıya olduğumuzun bilinmesi gerekir. Ayrıca kadınların kazanılmış hakkı olan nafaka hakkı ortadan kaldırılmak istenmekte, çocuklarına bakmak zorunda kalan kadına, ekonomik anlamda ortak sorumluluk gerektiren ve ödenmesi zorunlu olan nafaka haksız bir kazanç olarak görülmekte ve ortadan kaldırılmaya çalışılmaktadır” şeklinde konuştu.

MÜLTECİ KADIN EMEĞİ UCUZ İŞGÜCÜ OLARAK KULLANILIYOR

2011 yılı Suriye iç savaşı ile başlayan mülteci göçü ile kadınların emeklerinin sömürüldüğü, kadın bedeninin istismara açık hale geldiği bir alan yaratıldığını ifade eden Nayman, Suriyeli sığınmacı kadınların ve farklı ülkelerden çalışmak amacıyla gelen mülteci kadınların fuhuşa sürüklendiğini, şiddete maruz kaldığını, kız çocuklarının istismar edildiğini, kadınlar ve çocukların ucuz işgücü olarak sömürüye maruz kaldığını kaydetti. Nayman, “Mülteci kadınların maruz kaldıkları şiddet ne yazık ki dil problemi, işini kaybetme riski, sınır dışı edilme olasılığı, şiddet görme korkusu ve başka pek çok nedenlerden dolayı yargıya taşınamıyor. Yargıya taşınan durumlarda ise cezasızlık politikası devreye giriyor. Nadira Kadirova cinayeti örneğinde olduğu gibi” ifadelerini kullandı.

Cezaevlerinde de kadınların şiddete maruz kaldığını ve hak ihlallerine uğradığını aktaran Nayman, durumla ilgili olarak kuruma başvurular yapıldığını ifade etti: “Ancak bu şiddet vakalarında da yapılan başvurular ‘kovuşturma ve soruşturmaya gerek yoktur’ denilerek işlem yapılmamaktadır. Ayrıca hapishanelerde çocuklu annelerinde yaşamış oldukları sorunlara dair çözüm üretilmiyor. Buna rağmen 25 Ağustos 2018 tarihinden beri İstanbul İstiklal Caddesi Galatasaray Meydanı'nın Cumartesi Annelerine yasaklanması annelerin ve kadınların mücadelesine karşı olunduğunun adeta sembolü olmuştur. Bunun yanı sıra LGBTİ+ ile ilgili toplantı gösteri ve etkinlikler ‘kamu güvenliği, insanları kin ve düşmanlığa sevk etme riski, kamu düzeni, suçun önlenmesi, başkalarının hak ve özgürlüklerini korumak’ gibi soyut gerekçelerle düzenli olarak yasaklanmaktadır” diye konuştu.

SÖZLEŞME UYGULANMALI

İstanbul Sözleşmesi'ne dair karalama kampanyalarına son verilmesi gerektiğini vurgulayan Nayman, Türkiye Anayasası’ndaki hükümlerle eş değer ve Anayasa’nın 90’ıncı maddesine göre değiştirilemez olan sözleşmenin yükümlülüklerinin eksiksiz yerine getirilmesi gerektiğinin altını çizdi. Nayman, “Yine kadına yönelik şiddete karşı 6284 sayılı yasadaki maddeler uygulanmalıdır. Kadına yönelik şiddete karşı en etkili yolun kadınların mücadelesi olduğunu ve bu mücadeleyi sonuna kadar sürdüreceğimizi belirtmek isteriz” dedi. 

Kaynak: JinNews

İlgili haberler
GÜNÜN RAKAMI: İstihdamdaki her 4 kadından biri ücr...

Yüz binlerce kadın aile işçiliği yapıyor. Büyük çoğunluğu aileye ait tarla ya da dükkanda çalışıyor.

‘Acı Reçete’: Ekonomik Seferberlik’in kadınlara fa...

Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığının 2021 bütçesinde ne var ne yok, 'aile arabuluculuğu' n...

KADIN İSTİHDAMINDA 3 YILLIK TABLO: Kadınların işgü...

Hükümetin kadın istihdamında 3 yıllık karnesi: Kadın istihdamı artıyor ama kadınlar işsizlikle karşı...