Ayşe Acar Başaran: Sözleşme uygulansaydı yüzlerce kadın yaşıyor olacaktı
HDP Kadın Meclisi Sözcüsü Ayşe Acar Başaran, kadına yönelik şiddet, taciz, tecavüz vakalarında faillerin yüzde 45’inin tutuklandığını belirtti.

HDP Kadın Meclisi Sözcüsü Ayşe Acar Başaran, artan kadın katliamlarına dikkat çekerek, “İstanbul Sözleşmesi etkin bir şekilde uygulanmış olsaydı Pınar Gültekin ve erkekler tarafından katledilen yüzlerce kadın yaşıyor olacaktı” dedi.

HDP Kadın Meclisi Sözcüsü Ayşe Acar Başaran düzenlediği basın toplantısında kadına yönelik şiddet ve cezasızlık politikalarına değinen Başaran, “Geçtiğimiz aylarda çocuk istismarı ve tecavüz faillerinin mahkemelerde yargılandıktan sonra tutuklanmasına dair bir istatistik paylaşıldı. Ve bu oran yüzde 45. Yani kadına yönelik şiddet, taciz, tecavüz vakalarında faillerin yüzde 45’i tutuklanıyor” dedi.

‘GÜVENLİĞİ SAĞLAMASI GEREKENLER NE YAPIYOR?’

Başaran, “Bunlar tutuklamaya dair istatistikler. Biz biliyoruz ki cezalandırma bunun çok çok altında bir seyirde. Bu tablo erkeklerin bu suçları neye ve kime güvenerek işlediğini hepimize bir kez daha gösteriyor. Bağımsız olması gereken yargı, kadın düşmanı politikaları yürütürken iktidarın yargısı olduğunu apaçık bir biçimde ortaya koymaya devam ediyor. Bu ülkede kadınların ve çocukların güvenliğini sağlaması gerekenler ne yapıyor? İstanbul Sözleşmesi’ni kaldırarak zaten zar zor işleyen şikayet mekanizmalarının tümünü işlevsiz hale getiriyor. Defalarca şikayet etmesine rağmen çocuğunu gözünün önünde katleden kadınları korumak için orada olmayan güvenlik güçleri, 9 Eylül Üniversitesinde İstanbul Sözleşmesi maskesi ile sahneye çıkan kadınlara saldırıyor, gözaltına alıyor” diye belirtti.

Haber: MA

Fotoğraf: Ekmek ve Gül

İlgili haberler
Belediye işçisi kadınlar: İstanbul Sözleşmesi bizi...

Genel-İş İzmir 2 No’lu Şube üyesi işçi kadınlar İstanbul Sözleşmesi’nden vazgeçmeyeceklerini belirte...

İşçi kadınlardan İstanbul Sözleşmesi’nin kaldırılm...

Gersan’da kadın işçiler İstanbul Sözleşmesi’ni tartıştı: ‘Bu kadar kadın ölürken artık sinemeyiz.’

İstanbul Sözleşmesi, biz sağlık emekçileri için de...

Bandırma’dan sağlık emekçisi: Kadınların önemli bir dayanağı elinden alınıyor. İstanbul Sözleşmesi,...