Avukatlar Dilara Yıldız için eylemde| İstanbul Sözleşmesi’nden çıkanlar Yıldız’ın failidir
Oktay Dönmez tarafından katledilen Avukat Dilara Yıldız için İstanbul Barosu önünde cenaze töreni düzenlendi. Ankara, Diyarbakır ve pek çok ilde de avukatlar açıklama yaptı.
İSTANBUL
AVUKAT DİLARA YILDIZ İSTANBUL BAROSUNDA TÖREN YAPILDI

Meltem AKYOL

Katledilen Avukat Dilara Yıldız için İstanbul Barosu önünde yapılan törende konuşan İstanbul Barosu Başkan Yardımcısı Avukat Nazan Moroğlu “Sözün bittiği yerdeyiz” diyerek konuşmasına başlarken, “Yine bir kadın katledildi, bu defa herkesin hakkını savunan bir kadındı. Kadına yönelik şiddet bir insan hakkı ihlalidir, bu da kadını eşit görmeyen zihniyetten kaynaklanıyor” dedi. Moroğlu “İktidarın zihniyeti değişmedikçe kadın cinayetleri nasıl durdurulabilir?” diye sordu.

Moroğlu’ndan sonra konuşan İstanbul Baro Başkanı Mehmet Durakoğlu ise “Bugün kurşunu biz yedik” diye başladığı sözlerine Avukat Dilara Yıldız’ın nasıl göz göre göre öldürüldüğünü anlatarak devam etti.

‘BİZ DEĞİL ZİHNİYETİNİZ DEĞİŞECEK’

Türkiye Barolar Birliği (TTB) Başkan Yarımcısı ve Trabzon Barosu Başkanı Sibel Suiçmez de yaptığı konuşmada şunları söyledi: “Acımız ve öfkemiz büyük. Sadece meslektaşımız Dilara’nın bir kadın cinayeti sonucu ölmesi nedeniyle değil, tüm Türkiye’de kadınların öldürülmesi nedeniyle acımız ve öfkemiz büyük. Kimse biz kadınlardan değişmemizi beklemesin, değişecek olan bu devletin kurum kuruşları ve bu yanlış zihniyettir. Bizler daha çok özgürlüklerimizi isteyeceğiz, bunlardan geri adım atmamızı kimse bizden istemesin. Onların biz değiştireceğiz. Her gün öldürülen kadınlar var. Türkiye’de artık cins kıyımı yaşanıyor, bir kez daha yetkililere sesleniyoruz: Haklarımızı geriye götürecek yasal düzenlemeleri yapmayı denemesinler. 6284 sayılı Yasayı etkin ve eksiksiz biçimde uygulasınlar. İstanbul Sözleşmesinden vazgeçmediğimi tekrar söylüyoruz.”

Törende İzmir, Ankara, Urfa ve Tekirdağ Barolarından yöneticiler de söz aldı.


ANKARA

Fotoğraf: Demokrasi İçin Hukukçular

Ankara Barosu avukatları, meslektaşları Dilara Yıldız’ın eski nişanlısı Oktay Dönmez tarafından silah zoruyla getirildiği bir restoranda öldürülmesine tepki gösterdi. Ankara Adliyesi önünde yapılan açıklamada, İstanbul Sözleşmesi’nden çıkanların Avukat Yıldız’ın da failleri olduğunu vurguladı.

Ankara’da kadın avukatlar ve hukuk örgütleri adliye yaptıkları yürüyüşle Yıldız’ın öldürülmesine tepki gösterdi. Ardından Ankara Barosunun Ankara Adliyesi önünde yaptığı eyleme katıldı. Burada yapılan açıklamada, “Meslektaşımız, eski nişanlısı tarafından kamuya açık bir yerde katledildi. Aslında hiçbir kadın cinayeti tekil veya münferit bir olay değildir. Katledilen kadınların öykülerinin benzerliği de tesadüf değildir. Cinayetlerin tamamı erkeklerin kadınlar üzerinde baskı ve denetim kurma isteğinin sonucu olarak birbirlerini besleyerek devam etmektedir” denildi.

Şiddet karşısında sağlam, somut, köklü adımlar atılmaması, denetim mekanizmasının olmayışının şiddeti tırmandırdığı ifade edilen açıklamada, Türkiye’de kadın cinayetlerinin çoğunun boşanmak ve ayrılmak isteyen kadınlara karşı, kocaları-partnerleri, eski kocaları- eski sevgilileri tarafından işlendiği kaydedildi. Bu cinayetlerin kaynağının toplumsal cinsiyet eşitsizliğine dayalı, kadınları hedef gösteren, kadına yönelik öfkeyi besleyen siyasi iktidarın ürettiği politikalar ile kadınların hala eşit ve özgür bireyler olarak kabul edilmemesi olduğu belirtilen açıklamada şöyle denildi, “Özellikle İstanbul Sözleşmesi’nin bir gece yarısı Cumhurbaşkanlığı kararı ile iptal edilmesinin yarattığı güvensizlik ve kamuoyunda kadınların savunmasız kaldığı algısı kadına karşı şiddetin daha da artmasına yol açmıştır. Kadınların şiddetsiz yaşama ve var olma hakları, yürütme organının tek taraflı inisiyatifine bırakılamayacak kadar hayati ve önemlidir. Tam da bu noktada “İstanbul Sözleşmesi Yaşatır” demeye devam edeceğiz.”


İZMİR

Fotoğraf: İzmir Barosu

Avukat Dilara Yıldız’ın öldürülmesine ilişkin İzmir Barosu basın açıklaması yaparak, “Eril şiddeti durdurun” çağrısında bulundu.

Bayraklı Merkez Adliye Binası önünde basın açıklaması yapan İzmir Barosu, “Cinayeti işleyen failler kadar; kadın cinayetlerine sebep olan, kadınların koruyacak yasaların uygulanmasına engel olan, bu yasaları sürekli tartışmaya açan herkesin bu cinayetlerden sorumlu olduğu bilinciyle bir kez daha yetkililere sesleniyoruz: Eril şiddeti durdurun” dedi.

Açıklamayı okuyan İzmir Barosu Yönetim Kurulu Üyesi Avukat Elçin Kılınçer Ot, kadına yönelik ayrımcı söylemlerin ve kadın düşmanı açıklamaların şiddetin artmasına neden olduğunun altını çizerek İstanbul Sözleşmesi’nden çekilme kararını eleştirdi.

Ot, “Duydunuz değil mi? Yasaların eksiksiz uygulanmasını, önleyici, koruyucu tedbirlerin alınmasını, toplumsal cinsiyet eşitsizliğini ortadan kaldıracak politikaların uygulanmasını sağlamayanlar; dün bir kadını daha öldürdü. Öğrendiniz değil mi? Katledilen kişi bir kadın, bir avukat, bir insandı. Eski nişanlısı tarafından kendisini güvende sandığı kamuya açık bir alanda, polislerin olay yerine intikal etmesinden sonra silahla katledildi. Biliyorsunuz değil mi? Yalnızca kadın olduğu için ve birine istemiyorum dediği için elinden alındı tüm hayatı, umutları, sevdaları, gelecek hayalleri. Yarına bir gelecek değil, kadın cinayeti sonucu öldürülmesinin derin üzüntüsü ve öfkesini bırakacak yalnızca” dedi.

‘İKİYÜZLÜ POLİTİKALARIN SAHİPLERİ SİLAHI TUTAN ELE HAYAT VERDİ’

Kadına yönelik ayrımcı söylemlerin ve kadın düşmanı açıklamaların şiddetin artmasına neden olduğunun söyleyen Ot, “Dilara Yıldız’ı katil bir eski nişanlı öldürmedi yalnızca. İkiyüzlü politikaların, cinsiyetçi söylemlerin sahipleri tetiği doğrudan çekmedilerse de silahı tutan el onlarındı. Ülkemizde kadına yönelik şiddetin ve kadın cinayetlerinin bu kadar kolay işlenmesine yol açan zihniyetin sahipleri, samimi ve etkin bir mücadeleden kaçanlar, bir gecede İstanbul Sözleşmesi’nden imza çekenler, toplumsal cinsiyet eşitsizliğini ortadan kaldıracak politikaları uygulamayanlar, kadınların yaşam hakkını koruma görevini yerine getirmeyen tüm yetkililer silahı tutan ele hayat veren bedenlerdi” diye konuştu.

‘FAİLLERİN CEZASIZ KALMASINA İZİN VERMEYECEĞİZ’

“Bu nedenle Dilara Yıldız’ın kanı onların da ellerine bulaştı. Yalnız Dilara’nın değil, bir istatistik verisi yapmaya, rakamlardan ibaret kılmaya, unutturmaya çalıştıkları, tüm eril şiddet kurbanı kadınların kanı bulaştı ellerine” diyerek sözlerine devam eden Ot, Dilara Yıldız’ın failin/faillerin cezasız kalmasına izin vermeyeceklerini söyledi.

Ot son olarak şunları kaydetti: “Cinayeti işleyen failler kadar; kadın cinayetlerine sebep olan, kadınların koruyacak yasaların uygulanmasına engel olan, bu yasaları sürekli tartışmaya açan herkesin bu cinayetlerden sorumlu olduğu bilinciyle bir kez daha yetkililere sesleniyoruz: Eril şiddeti durdurun” açıklamasını yaptı.


DİYARBAKIR BAROSU KADIN HAKLARI MERKEZİ: DİLARA YILDIZ GÖZ GÖRE GÖRE ÖLDÜRÜLDÜ

Fotoğraf: Evrensel

Diyarbakır Barosu Kadın Hakları Merkezi, eski nişanlısı tarafından katledilen Avukat Dilara Yıldız ile ilgili Diyarbakır Adliyesi önünde açıklama yaptı. Açıklama, bölge baro başkanları, Türkiye Barolar Birliği Başkanı Erinç Sağkan ve kentte bulunan çok sayıda avukat katıldı.

Yapılan açıklamada konuşan Diyarbakır Barosu Kadın Hakları Merkezi Yürütme Kurulu Üyesi Asya Cemre Işık, Dilara Yıldız’ın öldürülmeden önce bütün yasal yollara başvurmasına rağmen göz göre göre katledildiğini ifade ederek, kadınların yaşam hakkının teminatı olan İstanbul Sözleşmesi’nden çekilme kararından vazgeçilmesi talep etti.

‘BU CİNAYETİN SORUMLU İKTİDARDIR’

Avukat Dilara Yıldız’ın daha önce defalarca şikâyet ettiği ve uzaklaştırma kararı verildiği eski nişanlısı Oktay Dönmez tarafından katledildiğini belirten Işık, “Neredeyse tüm kadın cinayetlerinde olduğu gibi göz göre göre gelen bu cinayet karşısında; kız kardeşimiz korunmak için her yola başvurmuş ancak adli ve idari mercilerin pasifliği ve şiddete toleransı nedeniyle korunmamış ve fail bundan aldığı cesaretle bu cinayeti işlemiştir. Kadınların kazanımlarını tartışmaya açan iktidar ve bundan etkilenen yasa uygulayıcılarının bu cinayetten sorumlu olduğunu biliyoruz” dedi.

‘TALEPLERİMİZ YENİLİYORUZ’

Her kadın cinayetinden sonra aynı talepleri yenilediklerini söyleyen Işık, “Toplumsal cinsiyet eşitsizliği ve ayrımcılık kadınların kendi hayatları ile ilgili karar vermelerini engellemektedir. Soruşturma süreçlerinin etkili yürütülmemesi, yargılama sürecinin uzunluğu, caydırıcı ve orantılı cezaların verilmemesi, kadınların hayatlarının sorgulanarak ikincil mağduriyetlerin yaratılması, mağdurun haklarının merkeze alınmaması, şiddete belli durumlarda gerekçe üretilmesi, koruyucu ve önleyici tedbirlere hükmedilmemesi veya tedbirlerin yetersiz kalması ve uygulamadaki özensizlik şiddeti yeniden üretmektedir.

Tüm bu sebeplerle; mevcut siyasal iktidarın ve siyasallaşmış yargının kadına yönelik şiddete karşı pasifliği, orantılı ceza tayin etmemesi ve bütünlüklü politikalardan kaçınması bu meselenin neden politik olduğunu ortaya koymaktadır” dedi.

‘İSTANBUL SÖZLEŞMESİ’NE YENİDEN TARAF OLUNMALI’

Yetkililere seslenen Işık, taleplerini şöyle sıraladı: “Kadınların yaşam hakkının teminatı olan İstanbul Sözleşmesi’nden çekilme kararı yargı tarafından tanınmamalı ve yeniden taraf olduğumuz ilan edilmeli. İstanbul Sözleşmesi ve 6284 Sayılı Ailenin Korunması ve Kadına Yönelik Şiddetin Önlenmesi Kanunu birlikte etkin bir şekilde uygulanmalı. Medeni Kanun’daki haklarımıza dokunulmamalı. Şiddetin kaynağı olan toplumsal cinsiyet eşitsizliğinin ortadan kaldırılması için bütünlüklü politikalar hayata geçirilmelidir.”

‘DÜŞMANCA POLİTİKALARLA MÜCADELE EDECEĞİZ’

Diyarbakır Barosu Kadın Hakları Merkezi kadına yönelik düşmanca politikalara karşı mücadele edeceklerinin altını çizen Işık, “Şiddete, şiddetin kaynağı olan toplumsal cinsiyet eşitsizliğine, şiddetin beslendiği kadın düşmanı politikalara ve şiddet uygulayanı cesaretlendiren cezasızlık politikasına karşı failin en ağır şekilde cezalandırılması için mücadele edeceğimizi ve yasal sürecin takipçisi olacağımızı buradan kamuoyuna bildiriyoruz” dedi.


VAN

Van Barosu Kadın Hakları Komisyonu da açıklamayı, baro binasında bulunan Tahir Elçi konferans salonunda yaptı. Açıklamaya, İnsan Hakları Derneği (İHD) ve Özgürlükler İçin Hukukçular Derneği (ÖHD) Van Şubesi’ne bağlı üye avukatlar katıldı.

Van Barosu Kadın Hakları Komisyonu üyesi avukat Şeyma Şen açıklama metnini okudu.

KAYSERİ

Fotoğraf: Evrensel

Kayseri Barosu, Dilara Yıldız'ın öldürülmesine tepki gösterdi.

Kayseri Adliyesi'nde yapılan açıklamada Kayseri Barosu Kadın Hakları Komisyonu Başkanı Avukat Eylem Sarıoğlu Aslandoğan, çok üzgün ve öfkeli olduklarını söyledi.

“Dün Dilara Yıldız’ı erkek şiddetine kurban verdik, önceki gün Mersin’den Raziye Oskay’ı, geçen hafta Antep’ten Nurcan Kartal’ı, geçen ay Kayseri’den Zehra Çakır’ı, Geçen yıl en az 400 kadını erkek şiddeti sonucu kaybettik. Öldürülen kadınların isimlerini söylemeye kalksak buradan saatlerce ayrılamayız. Ama onlar sadece istatistik verilere konu birer sayı değil, onlar ev kadını, işçi, üniversite öğrencisi, sağlıkçı, avukat, onlar yakınlarının, annelerinin babalarının, çocuklarının kız kardeşlerinin en kıymetlileri, onlar tüm her şeyden bağımsız birer özgür insan. Artık bir kadının dahi isminin o listeye eklenmesine tahammülümüz yok” dedi.

Aslandoğan, “Biz artık 'niye bir kadını daha koruyamadık' diye kahrolmak istemiyoruz. Biz artık bir kız kardeşimizin ardından gözyaşı dökmek, yas tutmak istemiyoruz” dedi.

Kadına yönelik ayrımcı söylemlerin ve kadın düşmanı açıklamaların şiddetin artmasına neden olduğunun altını çizen Aslandoğan, kadına şiddet uygulayan erkeklerin gücünü toplumsal cinsiyet eşitsizliğinden, kadın düşmanı politikalardan, erkek egemen anlayışın hakim olduğu kurumlardan, cezasızlık neticesi doğuran ve cezayı nerdeyse ödüle dönüştüren haksız tahrik indirimlerinden aldıklarını bildiklerini aktardı.

Aslandoğan, "Kadının insan hakları için mücadele eden biz avukatlar, kadına yönelik erkek şiddetine, şiddetin kaynağı toplumsal cinsiyet eşitsizliğine, şiddetin beslendiği kadın düşmanlığına ve şiddet uygulayan erkekleri cesaretlendiren cezasızlık haline karşı mücadelemizi sürdüreceğimizi vurguluyor, meslektaşımızı katleden zanlının en ağır cezayı alması için yasal sürecin takipçisi olacağımızı kamuoyuyla paylaşıyoruz” ifadelerini kullandı.

Manşet fotoğrafı: Meltem Akyol/Ekmek ve Gül

İlgili haberler
Avukat Dilara Yıldız katledildi| Yasalara göz dike...

Avukat Dilara Yıldız, eski nişanlısı tarafından silah zoruyla getirildiği bir restoranda öldürüldü....

Avukat Eylem Sarıoğlu: İstanbul Sözleşmesi şiddeti...

Erciyes Üniversitesi KAÇAUM etkinliğinde konuşan Kayseri Barosu Kadın Komisyonu Başkanı Avukat Eylem...

Kadın avukatlar talepleri için yan yana geliyor: ‘...

'Kadın avukatlar kendilerini ispatlamak için iki kat üç kat daha fazla çalışırlar. Mesleği en az bir...