Antalya Kadın Platformu hizmet tespit davası reddedilen Minire İnal’a destek verdi: Ev işçisi işçidir
Geçirdiği iş kazası sonrası işverene karşı hizmet tespit davası açan Minire İnal’ın davası reddedildi. Antalya Kadın Platformu İnal için SGK önünde açıklama yaptı.

Antalya Kadın Platformu, 2009 yılından beri hukuk mücadelesini sürdüren ve hizmet tespit davası reddedilen Ev İşçisi Minire İnal için basın açıklaması yaptı. SGK Müdürlüğü önünde yapılan açıklamada “Ev işçisi Minire İnal gibi Türkiye’de çoğu ev işçisi iş yasası kapsamına alınmadığı için işçi olarak görülmüyor” dendi.

Platform adına açıklamayı Selma Yavuz okudu. Yavuz Ev İşçisi Minire İnal’ın 5 Mart 2009’da çalıştığı evin camını sildiği sırada 3. kattan düşerek ağır bir şekilde yaralandığın, omurgası kırıldığı için bir dizi ameliyat sonunda engelli olarak yaşamını devam ettiğini, 2009 yılından beri de hukuk mücadelesi verdiğini hatırlattı. Yavuz “Minire İnal’ın 2015 yılında çıkarılan yasaya istinaden hizmet tespit davası ret ile sonuçlandı. 2 yıl boyunca aynı evde çalışmasına ve aynı zamanda başka evlerde de olmak üzere haftada 6 gün çalışmasına rağmen mahkeme çalıştığını görmezden gelerek böyle bir karar verdi. Bu dava sadece Minire İnal’ı değil binlerce ev işçisini ilgilendiriyor. Türkiye’de çoğu kadın olan 1 milyona yakın ev işçisi İş Yasası kapsamına alınmadığı için işçi olarak görülmüyor. 2015’te çıkan yasaya göre ‘10 günden az çalışan işçilere sigorta ödenmez, 10 günden fazla çalışıyorsa sigorta zorunluluğu var’ dendi. Bu düzenleme ev işçilerinin sigortasız, güvencesiz çalışmalarına neden oluyor. Bu yasayla ev işi yüzyıllardır olduğu gibi bu sefer de devlet eliyle yine görünmez kılınmıştır.” dedi.

‘SGK MİNİRE İNAL’IN 2500 LİRA OLAN EMEKLİ AYLIĞINA MI GÖZ KOYDU?’

Yavuz sözlerini şöyle sürdürdü: “Minire İnal arkadaşımız ve binlerce ev işçisi için buradan bir kez daha sesleniyoruz; ev işçilerinin güvence altına alınması için bir an önce İş Yasası kapsamına alınmalı, 10 günden az 10 günden fazla ayrımı kaldırılmalı. Davanın reddedilmesi üzerine SGK Minire İnal’a icra davası açarak dava masraflarını tazmin etmeye çalışmaktadır. Ülkede yaşanan derin ekonomik kriz koşullarında emeğini, yaşamını çaldığınız Minire İnal’ın 2500 lira olan emekli aylığına mı göz koydunuz? Şirketlerden, kurumlardan almadığınız SSK prim borçları için bir şey yapmazken gücünüz Minire İnal’a mı yetiyor? Bunu asla kabul etmiyoruz, etmeyeceğiz. Antalya Kadın Platformu olarak ev işçilerinin hakları için bu davanın takipçisi olduk, olmaya devam edeceğiz. Minire İnal’ın ve ev işçilerinin yanındayız. Minire İnal’ın ve bütün ev işçilerinin eşit ve adil işçilik hakları derhal tanınmalıdır!”

MİNİRE İNAL: BU DAVA SADECE BENİM DAVAM DEĞİL
Basın metninin ardından konuşan Minire İnal da yetkililere seslendi:
“Buradan sesleniyorum bu yasaları çıkaranlara, Meclisteki vekillere, Adalet Bakanlığına, SGK’ya… Kim çıkardıysa bu yasaları düzenlesinler. Bu dava benim davam değil, Türkiye’de 1 milyonu aşkın ev işçisi var ve bütün ev işçilerinin davası. Bu adaleti reddediyoruz. ILO C-189 imzalansın. Ev işi iştir, ev işçisi işçidir.”

Fotoğraf: Ekmek ve Gül

İlgili haberler
Ev işçisinin cam silerken düşüp ölmesinde ev sahib...

İstanbul Bostancı’da cam silerken dördüncü kattan düşerek hayatını kaybeden Rukiye Şimşek davasında,...

Ev işçisi Fidan: Kaybedecek bir şeyim yok!

İşsizliğin, yoksulluğun, çocuğunu besleyememenin yükü altında ezilen, her tür çareyi arayan Fidan, a...

Bu eller, yarınından endişe eden ev işçisi Ömür’ün...

Ev işçisi Ömür, ağızdan çıkacak bir söze bakılan, hastalıkların kol gezdiği, geleceksizlikle anılan...

Ev işçisi: ‘Toplu taşıma kullanmamı istenmiyor ama...

Çoğunluğu tatile gidip gelen ev sahipleri bana hastalık taşıdığım kesinmiş gibi yaklaşıyor. Geçinmek...

Ev işçisi kadın: ‘Bize virüs bulaştırırsın’ denile...

Kovid-19 salgını nedeniyle 30 ev işçisi kadının katılımıyla araştırma yapan Evid-Sen araştırmanın so...

Çiftçi, tekstil işçisi, otel çalışanı, ev işçisi,...

Ev işçiliği yapmış, geçirdiği iş kazası sonrası büyük sıkıntılar çekmiş, mücadele etmekten vazgeçmey...