Ev işçisinin cam silerken düşüp ölmesinde ev sahibi asli kusurlu
İstanbul Bostancı’da cam silerken dördüncü kattan düşerek hayatını kaybeden Rukiye Şimşek davasında, asli kusurlunun ev işvereni olduğu tespit edildi.

Ev işçisi Rukiye Şimşek 13 Kasım 2013’te İstanbul’da Bostancı’da çalıştığı evin camlarını silerken 4. kattan aşağı düşerek hayatını kaybetmişti. Bianet’ten Çiçek Tahaoğlu’nun haberine göre Şimşek’in ölümüyle ilgili İstanbul Anadolu 26. Asliye Ceza Mahkemesinde görülen davada, bilirkişi olayda ev işvereninin asli kusurlu, hayatını kaybeden ev işçisinin ise tali kusurlu olduğuna karar verdi. 

BİLİRKİŞİ: CAM TEMİZLİĞİ ZORUNLU İSE GÜVENLİK TEDBİRLERİ ALINMALIYDI
Şimşek’in çalışırken hayatını kaybetmesine ilişkin dava Ekim 2014’te görülmeye başlanmıştı. Duruşmada enteresan diyaloglar yaşanmış, kendisine “Evinizde güvenlik tedbirleri alır mıydınız” sorusu sorulan sanık, “Sabun kullandırmazdım çünkü sabun izine tahammülüm yok” şeklinde yanıt vermişti.
Mahkemeye sunulan ilk bilirkişi raporunda asli kusurlu olanın hayatını kaybeden ev işçisi olduğu, ev işvereni sanığın ise tali kusurlu olduğu söylenmişti. İkinci raporda ise asli kusurlunun ev işvereni olduğu belirtilirken, Şimşek’in kusursuz olduğu ifade edilmişti.
Aralarında iş güvenliği uzmanlarının bulunduğu üç kişilik bilirkişi heyeti, üçüncü bir rapor hazırladı. Raporda “Yüksekten düşme riski bulunmasına rağmen uygun şekilde korunmamış olan bir alanda, gerekli güvenlik önlemleri alınmadan çalışılmasının önüne geçilmemiş olunması, eğitim ve denetim konularındaki yetersizliklere” dikkat çekildi.
Sanığın, Şimşek’i temizlikçi olarak çalıştırmasından dolayı ‘işveren’ konumunda olduğunun belirtildiği raporda, ev işvereninin asli kusurlu olması şöyle açıklandı:
“Temizlik işinin sahibi M. G. dış cephede yapılan cam temizliği işini yasaklamalı, bu işin yapılmasını zorunlu görmesi durumunda ise müteveffanın kendisini bağlayacağı sağlam bir yer ile bir emniyet kemeri veya hiç olmazsa uygun bir bağlama ipi temin etmeliydi. Nitekim olayın meydana gelişinde de açığa çıktığı üzere M.G. ne dış cephe cam silme işini yasaklamış, ne de bu yönde bir önlem almıştır.”

AVUKAT EVREN: EMSAL BİR RAPOR
İmece Ev İşçileri Sendikası Avukatı Sevgi Evren, raporu değerlendirdi ve tespitin caydırıcılık açısından önemine dikkat çekti. “Bu olayların bir daha yaşanmaması, bu meselenin iş güvenliği politikası olarak uygulanması, tüm ev işçilerinin cam silmekten kaçınması ya da ev işverenlerinin cam sildirmek için tedbir alma zorunluluğunu ortaya koyması anlamında çok önemli, birçok vakaya emsal teşkil edebilecek bir rapor” dedi. Mahkemenin de eylül ayında kararını bu yönde vereceğini ve üst sınırdan ceza verilmesini beklediklerini söyleyen Evren, “Belki bir ev işvereni için ilk defa yatar derecede bir ceza çıkacak çünkü bu durumda mahkemenin en az altı yıl vermesi gerekiyor” şeklinde konuştu.
Davanın karar duruşması 19 Ekim’de saat 09.10’da Kartal Adliyesinde görülecek.

İMECE EV İŞÇİLERİ SENDİKASI AÇIKLAMA YAPTI
İmece Ev İşçileri Sendikası da bilirkişi raporuna yönelik açıklama yaparak sanığın kusurunun tespit edildiğini ifade etti. Sendikanın açıklaması şöyle:
Raporda “Ev işinde temizlikçi çalıştırmış olan Merve Gürler her ne kadar 6331 sayılı iş sağlığı ve güvenliği kanunun ve 4857 sayılı iş kanunun çerçevesinde işveren konumunda bulunmasa da bu durum Merve Gürler’in bahse konu temizlik işinin sahibi ve dolayısıyla işveren konumunda bulunduğu gerçeğini değiştirmemektedir. Temizlik işinin sahibi Merve Gürler dış cephede yapılan cam temizliği işini yasaklamalı, bu işin yapılmasını zorunlu görmesi durumunda ise müteveffanın kendisini bağlayacağı sağlam bir yer ile bir emniyet kemeri veya hiç olmazsa uygun bir bağlama ipi temin etmeliydi. Nitekim olayın meydana gelişinde de açığa çıktığı üzere Merve Gürler ne dış cephe cam silme işini yasaklamış, ne de bu yönde bir önlem almıştır. Bu haliyle, olayın meydana gelmesinde Merve Gürler’in kusuru bulunmaktadır.” denilerek sanığın üstünün örtülmeye çalışıldığı kusuru tespit edilmiştir.

İlgili haberler
Almanya’da bina temizlik işçilerinin zam ve ücret...

Almanya’da temizlik işçileri ücretlerinin artırılması için mücadele ediyor. Almanya’da bu alanda çal...

Sahi kadınlar sağlık hizmeti alabiliyor mu?

Sağlığa zam geldi! Sağlık hizmetlerinden yararlanmak için ödemek zorunda olduğumuz katkı payları art...

Türkiye'de kürtajın tarihi

Türkiye'de 27 Mayıs 1983'te kürtaj yasal hale geldi. Aradan geçen 34 yılda kürtaj konusunda neler ya...