Ankaralı kadınlar: Erkekleri kadın düşmanı politikalar cesaretlendiriyor
Ankara'da kadınlar, boşandığı eşi tarafından bıçaklanan Fadime Tekin’e destek olmak ve kadına yönelik şiddeti protesto etmek için bir araya geldi.

Fadime Tekin’in torununu götürdüğü parkta eski eşi Rıza Işık’ın bıçaklı saldırısına uğraması sonrası hayati tehlikesi sürüyor. Olay sonrası sokaklara dökülen kadınlar yaşananları protesto etmişti. Tekin için bugün de Ankara Dikmen’deki Ahmet Arif Parkında toplanan kadınlar basın açıklaması ve forum düzenledi. “Yaşamak istiyoruz” diyen kadınlar, kadın cinayetlerine ve şiddete tepki gösterdi. Kadınlar, “Erkek adalet değil, gerçek adalet istiyoruz” dövizleri taşıdı.

Kadınlar adına ortak açıklamayı Buse Üçer yaptı. Üçer, saldırı sonrası polisin olaya müdahale eden mahalle halkına biber gazı sıkmasına tepki gösterdi. Üçer “Polisin görevi tacizcilere, kadın katillerine müdahale etmek mi? Çocuklara ve mahalleliye saldırmak mı?” diye sordu.

Kadın katillerinin ellerini kollarını sallayarak sokaklarda gezme cesaretini nereden aldığını soran Üçer, “Şahıs daha öncede başka bir kadını öldürmüş, hapisten çıkarılmıştır. Biz biliyoruz ki, Rıza Işık ve tüm erkeklik bu güveni 17 yıllık iktidarı boyunca kadın düşmanı politikalarıyla karşımıza çıkan AKP’den alıyor. Erkek şiddeti gücünü ‘6284 sayılı yasa yuva yıkıyor’ diyen yandaş gazetelerden alıyor. ‘9 yaşındaki çocuk evlenebilir’ diyen Diyanet’ten alıyor. Kadınların hayatlarından başka kaybedecek bir şeyi kalmadı. Artık yeter, susmuyoruz” dedi.

‘KAYBEDECEK BİR ŞEYİ KALMAYAN KADINLARDAN KORKUN’
Erkek şiddetine karşı dayanışmayı her yerde büyüteceklerini vurgulayan Üçer, gerçek adaleti savunmaktan geri durmayacaklarını dile getirdi. AKP’ye seslenen Üçer, “Yaşamlarından başka kaybedecek bir şeyi olmayan kadınlardan korkun. Katilleri, tecavüzcüleri, kadın düşmanlarını korumaya devam ettikçe kadınların eli yakanızda olacak. Yaşamak istiyoruz, yaşatmak istiyoruz” dedi.

ŞİDDET İÇİMİZE KADAR GİRDİ
Fadime Tekin’in üyesi olduğu Kızılırmak Yerel Dernekleri Federasyonu üyeleri de Fadime Tekin’in uğradığı şiddete karşı açıklama yaptı. Açıklamada şöyle denildi:

“Düne kadar hep dışarıdan seyrettiğimiz, haberlerde izlerken öfkelendiğimiz şiddet içimize kadar girdi. Kızının gözleri önünde ‘ölmek istemiyorum’ diyerek ölüme gönderilen Emine Bulut’un görüntüleri hala hafızamızda iken, üst üste kaç kadın öldürüldü, şiddete uğradı takip edemez hale geldik. Kadına yönelik şiddetin bu kadar artmasında elbette iktidarın uyguladığı şiddet politikaları, cezasızlık politikaları neden olmaktadır. Kadınlar olarak, toplum olarak susmayalım. Şiddet uygulayanların en ağır cezalara çarptırılmaları ve iktidarın kadın karşıtı politikalarını değiştirmesi için birlikte mücadele yürütmeliyiz.”


MÜCADELEDEN BAŞKA YOL YOK
Emek Partili kadınlar da olayın yaşandığı bölgede bildiri dağıttı. Bildiride, “Kadınlar 3-5 öldürülürken ve ağır şiddet görürken, Cumhurbaşkanı ve hükümeti, şiddete karşı imzalanan İstanbul Sözleşmesi’nden çekilmek istiyor. Bu iktidarın şiddete açık çek vermesi değil midir? Cumhurbaşkanı dahil şiddet ve katliamlara karşı yaptırım içeren net ifadeler kullanılıyor mu? Hayır! Bu durumda kadınların yan yana gelmesinden ve sesini yükseltmesinden, kendi canları için mücadele yürütmesinden başka yol bulunmamaktadır. Kadınlar olarak özgürlüğü ve eşitliği örgütlü dayanışmamız ve mücadelemizle kazanacağız” ifadelerine yer verildi.

İlgili haberler
Eşitsizlik şiddeti körüklüyor

‘Kadının işi eve yorgun gelen kocasına bakmak, ona hizmet etmek olarak görülüyor. Eşitsizlik sadece...

Şiddetin yalnızca suretine değil esasına karşı da...

Saldırıları püskürtürken, yalnızca kâğıt üstündeki haklarımıza sahip çıkmakla kalmayıp, bu hakları k...

GÜNÜN RAKAMI: Her 2 kadından 1’i şiddete uğruyor

Hacettepe Üniversitesi’nin Türkiye’de Kadına Yönelik Aile İçi Şiddet Araştırması kadına yönelik şidd...