Anaokullarına yüzde 150 zam kamu emekçisi kadınlarda endişe yaratıyor
Anaokulu ve kreşlere yapılan zamlar üzerine Ekmek ve Gül’e konuşan kamu emekçisi kadınlar var olan kreş ve anaokulu ücretlerinden dert yanıyor.

İşçi ve emekçi kadınlar açısından her geçen gün aciliyeti artan bir talep ücretsiz ve ulaşılabilir bir kreş/anaokulu. Var olan kamu kreşleri/anaokulları da ya özelleştiriliyor ya da kapatılma tehlikesiyle karşı karşıya. Bunun yanı sıra özel kreş ve anaokullarının ise fiyatları almış başını gidiyor. DHA’ya konuşan Özel Anaokulları Derneği Başkanı Hacı Murat Kuş, geçen yılın aynı dönemine kıyasla anaokulu fiyatlarının yaklaşık yüzde 150 arttığını açıkladı. Bu orana göre geçtiğimiz sene 7 bin ile 14 bin lira arasında değişen anaokulu ücretleri bu sene 17 bin ile 35 bin lira arasında değişecek.

Anaokulu ve kreşlere yapılan zamlar üzerine Ekmek ve Gül’e konuşan kamu emekçisi kadınlar ise var olan kreş ücretlerinden dert yanıyor.

OCAK AYINDA YENİDEN ÜCRET BELİRLEYECEKLER

İki çocuğu olan kamu emekçisi bir kadın başlıyor söze, “Ben memurum. İlla çocuğu özele vermek zorunda mıyım? Neden devletin anaokulları 5’e kadar açık değil? Neden ücretsiz değil mesela?” Çocukları özel kreşe vermek zorunda kaldığını anlatan kadın yaz boyunca bir ay 35 bin lira, bir ay 52 bin lira verdiğini söylüyor. Anlattığına göre yaz okulundaki yüzme vb. faaliyetlerden dolayı ücret bu kadar artıyormuş, Eylül’e kadar ise çocuk başı 9 bin liraya anlaşmışlar. Kızının daha önce başka bir kreşte olduğunu anlatan kamu emekçisi, orasının da 17 binden aşağıya anlaşmadığını ifade ediyor. Şimdi 9 bine anlaştığı kreşte ocak ayında yeniden fiyat belirleyeceğini söylüyor.

Lafa giren başka bir kadın kamu emekçisi kadın, belediyelerin karşıladığı kreşlerin 6 bin lira olduğunu söylüyor. Ancak kırtasiye ücretlerinin de ayrıca alınacağını ve bunun da okullar açılında belli olacağını ifade ediyor.

‘KIRTASİYE NEDİR BİLMEZDİK’

İki çocuğu olan kamu emekçisi kadın şöyle bir soru yöneltiyor: “Peki bu kurumlar velilerin öğrencilerin eğitimi için harcadığı kadar para harcıyor mu öğrenciler için?” Ardından kendi eğitim hayatından örnek vermeye başlıyor. Üniversiteyi Irak’ta okumuş. O dönem kıyafetlerinden kitaplarına tüm ihtiyaçlarının devlet tarafından karşılandığını anlatıyor. Türkiye’ye yüksek lisans yapmaya geldiğinde kitaplara çok fazla para ödediğini söylerken “İnan, kırtasiye nedir bilmezdik” diyor. Burada ilköğretimde ve ortaöğretimde yalnızca kitapların ücretsiz verildiğini söylediğimizde şaşırıyor: “Kırtasiye vermiyorlar mı burada, devlette?”

Anaokullarına gelen yüzde 150’lik zammı sorduğumuzda ise diğer arkadaşımız şöyle yanıtlıyor: “Şimdi 10 bin liradan aşağıya kreş yok.” İş yerine yakın bir kreşe gittiğini ve burada da yaklaşık 10 bin lira civarı tutacak olan kırtasiye masrafı hariç 10-12 bin lira arasında aylık bir fiyat verdiklerini söyleyen kadın, bu seçeneği elediğini ifade ediyor. Ardından devlet kreşlerine fiyat sorduğunu söyleyen kadın, çalışma saatlerine uygun vakitlerde kreşin açık olduğunu ama ne kadar ücret istendiğinin henüz belli olmadığını belirtiyor. Diğer bir kadın da okullar tatil olduğunda devlet kreşlerinin de tatil olmasının sorun yarattığını ekliyor. 

Fotoğraf: Canva

İlgili haberler
Küçükçekmece’de 115 kadınla anket | ‘Kreş ve sosya...

Küçükçekmece Ekmek ve Gül Kadın Dayanışma Derneği, İkitelli ve Mehmet Akif Mahallelerinde kadınlarla...

Van’da sağlık emekçilerin askıda talebi: Ücretsiz...

SBÜ Van Eğitim ve Araştırma Hastanesi 3 bini aşkın çalışanıyla kreşi olmayan bir hastane. Yönetim 10...

Ege Üniversitesinde kreş mücadelesi kazandı

Tasarruf tedbirleri kapsamında Ege Üniversitesinin kreşinin kapatılması kararı geri çekildi. Daha ön...