Küçükçekmece’de 115 kadınla anket | ‘Kreş ve sosyal alan acil talepler’
Küçükçekmece Ekmek ve Gül Kadın Dayanışma Derneği, İkitelli ve Mehmet Akif Mahallelerinde kadınlarla anket çalışması yaptı. Ankete göre kadınların en büyük derdi yoksulluk ve geçim.

Küçükçekmece Ekmek ve Gül Kadın Dayanışma Derneği, yaz çalışması kapsamında iki ay boyunca İkitelli ve Mehmet Akif Mahallelerinde 115 kadınla anket çalışması gerçekleştirdi. Ulaştıkları kadınların kimi, çekindiği için anket sorularını yanıtlamadı.

“Mahallede kadınların en çok yaşadığı sorun ne?” sorusuna yanıt arayan dernek üyesi kadınlar, anket sonuçlarını tartıştığı bir değerlendirme buluşması gerçekleştirdi.

EN TEMEL SORUN: GEÇİM

Anket çalışmasına katılan kadınların yüzde 68’i çalışıyor; yüzde 26’sı çalışmıyor. Ankete katılan kadınların yüzde 2’si emekli, yüzde 4’ü ise öğrenci. Kadınlar açısından en temel ve genel sorun yoksulluk ve geçim derdi. Bu durum kadınların ifadelerine yer verilen anketlere de yansıyor. Kimi çalışan kadınlar “Çalışıyorum fakat aldığım ücret faturalara bile yetmiyor. Her şeyin fiyatı çok yüksek. Geçim sıkıntısı yaşıyorum” gibi yanıtlar verirken çalışmayan bazı kadınların “Ev hanımıyım. Günün her saati çalışıyorum. Tatilim, ücretim yok”, “Çocuklarımızdan dolayı çalışmıyorum. Belediyenin kreşleri yetersiz” gibi yanıtları ankette yer aldı.

KREŞ YETERLİ DEĞİL

“Mahallemizde yaşadığınız sorunlar neler?” diye sorulan soruya kadınların çoğu kreş ve sosyal alanların yetersizliği dedi. Anketi yanıtlayan kadınların yüzde 95’i mahallede yeterli sayıda kreş olmadığını söyledi.

Kadınların yüzde 86’sı da mahallede sosyalleşebileceği tesislerin, parkların ve alanların olmadığını ifade etti. Kadınlardan bazıları, “Kadınların oturabileceği, kitap okuyabileceği bir yer olsun. Kadınların kafa dinleyeceği, kültürel faaliyetleri sürdürebilecekleri alanlar yok. Belediye yapmalı, dilekçe yazalım” gibi yanıtlar vererek çözüm de talep etti.

Ankete katılan kadınlardan önemli bir kısmı da İkitelli ve Mehmet Akif Mahallesi’nin hemen karşısında bulunan Atakent Sitelerindeki imkanlara dikkat çekerek “Atakent’teki sosyal alanlar neden bizde yok? Arada sadece bir cadde var ama dağlar kadar fark var” dedi.
Anketi yanıtlayan kadınların yüzde 60’ı mahallelerinde sağlık hizmetlerine ulaşabilecekleri imkanların olmadığını ifade etti.

Kadınların yüzde 92’si deprem gibi doğal afetler esnasında ulaşabilecekleri toplanma alanlarının yetersiz olduğunu düşünüyor. Deprem korkusu da yanıtlara yansıyor: “Binalar eski, depremde tepemize yıkılacak.”

Ankete katılan bazı kadınlar ise mahallede kendilerini güvende hissetmediklerini ifade etti: “Durakta beklerken dahi tacize uğruyorum. Hiçbir sokakta tam olarak güvende hissedemiyorum.”

KADINLAR SIĞINMAEVİ İSTİYOR

Anket çalışmasına sürdüren kadınlar, görüştükleri birçok kadının “Kocam, oğlum, abim görür” korkusuyla anketleri yanıtlamaktan çekindiğini ifade etti. Soruları yanıtsız bırakmayan kadınlar arasında ise konuştuklarının kayda geçmesini istemeyenler olduğunu söylediler.

Mahallelerde sığınmaevi bulunmaması da kadınların önemli şikayetlerinden biri. Anket çalışmasını değerlendirme toplantısına katılan kadınlardan biri durumu şu şekilde özetledi: “Sığınmaevi yok bu kadar kalabalık olan mahallelerde. Hepimiz farklı biçimleriyle şiddete maruz kalıyoruz. Mesela ben 3 yıldır kocamdan boşanmaya çalışıyorum. Her an başıma bir şey gelir mi diye tedirginim. Çok sayıda kadın aynı sorunu yaşıyor.”

‘HERKESİ KUCAKLAMALIYIZ’
Anket sonuçlarına göre kadınların yüzde 7’si mahallelerinde mültecilerin yaşamasından rahatsız olduğunu ifade etti. Buna ilişkin mahalleli kadınlardan biri “Anket çalışması sürecinde Suriyeli kadınlarla da yan yana geldik. Onlar da sorularımızı yanıtladı. Çok yalnız hissettiklerini söylediler. Suriyeli kadınlar, eskiye göre daha az dışarı çıktıklarını ve neredeyse eve hapsolduklarını söylüyorlar. Aslında onların da yaşadıkları bizden farklı değil. Ayrıca dil sorunu yaşadıkları için onların şiddete uğradıklarında gidebileceği yerler de yok. Küçükçekmece Ekmek ve Gül Kadın Dayanışma Derneği herkesi kucaklamalı” dedi.
KADINLAR KREŞ ÇALIŞMASI YÜRÜTECEK

Kadınlar Küçükçekmece Kadın Dayanışma Derneği ile tanıştıktan sonra birçok sosyal faaliyete erişebilmenin yanı sıra daha güvende hissettiklerini ifade etti. Derneğin mahallede daha fazla bilinmesi ve daha fazla kadınla yan yana gelebilmesi için faaliyetlerini sürdüreceklerini anlatan kadınlar, önümüzdeki süreçte anket sonuçlarından yola çıkarak özellikle kreş ve sosyal alanlar için mahallelerde çalışma yürüteceklerini dile getirdi.

Fotoğraf: Ekmek ve Gül

İlgili haberler
Van’da sağlık emekçilerin askıda talebi: Ücretsiz...

SBÜ Van Eğitim ve Araştırma Hastanesi 3 bini aşkın çalışanıyla kreşi olmayan bir hastane. Yönetim 10...

Geçici çözümleri değil, kalıcı çözümleri konuşmalı...

‘Bizler çalışmaya, birleşmeye devam edeceğiz, haklarımızı sonuna kadar arayacağız, yarını hep birlik...

İkitelli’den göç tartışması: Yükselen düşmanlık ve...

İstanbul’un bir ilçesinde kadınlarla yaptığımız mültecilere dair sohbet aslında Türkiye genelinde em...