AB' de İstanbul Sözleşmesi yürürlüğe girdi
Avrupa Komisyonu sözleşmeye dair yaptığı açıklamada, 'Ancak kadın ve kız çocukları korku içinde yaşamadığı sürece, gerçek anlamda adil ve eşit bir Birlik içinde yaşayabiliriz.' dedi.

Avrupa Birliği’nde İstanbul Sözleşmesi 1 Ekim tarihinde yürürlüğe girdi. Avrupa Komisyonu sosyal medya platformu X’te yaptığı açıklamada “Sözleşme, kadınları şiddetten korumayı, şiddeti önlemeyi, kovuşturmayı ve ortadan kaldırmayı amaçlar. Ancak kadın ve kız çocukları korku içinde yaşamadığı sürece gerçek anlamda adil ve eşit bir Birlik içinde yaşayabiliriz.” dendi.

Artı Gerçek’in hazırladığı habere göre, 27 ülkeden oluşan AB, Kadına Yönelik Şiddetin Önlenmesi ve Bunlarla Mücadeleye İlişkin Avrupa Konseyi Sözleşmesi(İstanbul Sözleşmesi) bir bütün olarak sözleşmeye bağlı olmayı kabul ettiği için üye devletler ilgili tedbirleri uygulamak zorunda.

FAİLLER CEZASIZ KALIYOR

Avrupa Komisyonu'nun Değerler ve Şeffaflıktan sorumlu Başkan Yardımcısı Vera Jourova yaptığı basın açıklamasında kadına yönelik şiddetle mücadele edeceklerini vurguladı. Jourova "Her üç kadından biri 15 yaşından itibaren fiziksel ya da cinsel şiddet mağduru olmuştur. Pek çoğu bunu rapor etmiyor. Çok sayıda fail cezasız kalıyor. Harekete geçmeliyiz ve İstanbul Sözleşmesi kadın haklarının güçlendirilmesine yönelik yasal yanıtımızdır. Üye devletleri kadına yönelik şiddeti önlemek ve tüm mağdurlara etkin koruma ve destek sağlamak üzere gerekli tedbirleri almaları için teşvik etmeye devam edeceğiz."

SÖZLEŞMEYİ ONAYLAMAYAN ÜYE ÜLKELER

AB'nin bir bütün olarak İstanbul Sözleşmesine katılması, üye devletleri sözleşmeyi onaylamaktan muaf tutmuyor. Bulgaristan, Çekya, Litvanya, Letonya, Macaristan ve Slovakya henüz sözleşmeyi onaylamadı.

TÜRKİYE RESMEN SÖZLEŞMEDEN ÇEKİLMİŞTİ

Türkiye, Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi ile 20 Mart 2021 Cumartesi gecesi bir anda İstanbul Sözleşmesi’ni tek taraflı olarak feshettiğini duyurmuştu. Fesih kararı, 23 Mart 2021 Pazartesi günü Avrupa Konseyi’ne de bildirilmişti. Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı’ndan yapılan açıklamada “fesih kararının” nedeni olarak “Sözleşme’nin eşcinselliği meşrulaştırıyor olması” iddia edilmişti.

Fesih kararı öncesi, uzunca bir süre, çeşitli cemaat ve tarikatlar ve iktidar yanlısı medya İstanbul Sözleşmesi’ni hedef alan açıklamalar yapmıştı. 2020 Temmuz ayıyla birlikte AKP sözcüleri de sözleşmeyi hedefe koyan söylemlerde bulunmaya başlamıştı. Kadın ve LGBTİ hareketi ise söylemlerin karşısında sokakta sözleşmeye sahip çıktıklarını belirtmişti. İstanbul Sözleşmesi’nin feshinden sonra da sokakta kadın ve LGBTİ’ler “İstanbul Sözleşmesi’nden vazgeçmiyoruz” diyerek mücadeleyi genişletme çağrısı yapmıştı.

Fotoğraf: Ekmek ve Gül

İlgili haberler
İstanbul Sözleşmesi’nin yasalaştığı Almanya’da kad...

Kadına yönelik şiddetin önlenmesini hedefleyen uluslararası İstanbul Sözleşmesi 1 Şubat 2018 itibarı...

İstanbul Sözleşmesi ve 6284 sayılı yasa: Kadınlar...

İstanbul Sözleşmesi ve 6284 sayılı kanun, şiddetle mücadele için kadınların elindeki en önemli yasal...

Avrupa Birliği Toplumsal Cinsiyet Eşitliği raporu:...

Avrupa Cinsiyet Eşitliği Enstitüsü raporuna göre Avrupa Birliği cinsiyet eşitliğini sağlamada ‘kaplu...