Son 10 ayda 7 kadın katili, 7 istismarcı ve 3 şiddet uygulayan erkeğe indirim verildi
CHP Milletvekili Taşçıer, “32 yıllık eşini 24 kez vahşice bıçaklayıp öldüren erkeğe bile indirim verilen bir hukuk düzeninden bahsediyoruz. Ben iktidar temsilcilerine sesleniyorum, çözülmüş mü sorun?"

Türkiye Kadın Dernekleri Federasyonu’nu son 10 ayda görülen duruşmalarda 7 katile, 7 kadın ve çocuk istismarcısına, 3 şiddet uygulayan erkeğe indirim verildiğini açıkladı. Konuya dair açıklama yapan CHP Ankara Milletvekili Gamze Taşçıer, “Biz komisyonda söyledik, bu teklif böyle geçerse hiçbir şekilde çare olmaz dedik. Keza takdiri indirim nedeninin gerekçesinin yazılmasına dair eklenen ibarenin de sonuç vermeyeceğini ifade etmiştik. Bunlar şekli değişikliklerdir. Sorun hakimlerin, bir eril zihniyetin parçası olarak aldıkları kararların içeriği” diye konuştu.

2022’de Meclise getirilen 6. Yargı paketi ile Türk Ceza Kanunu'nun takdiri indirimlerle ilgili 62. maddesindeki ‘yargılama sürecindeki davranışları’ ibaresinin ‘yargılama sürecindeki pişmanlığını gösteren davranışları’ olarak değiştirildiğini ifade eden Taşçıer, “sadece bir ‘pişmanlık’ kelimesi yazarak ‘kadın cinayetlerini bitiyoruz, biz sorunu çözüyoruz’ diye yargı paketinin reklamını yaptılar” dedi.

“KRAVATA İNDİRİM DİYE MANŞET ATTILAR”

Açıklamasında “Kravata indirim kalkıyor diye manşetler attılar” diyen CHP’li Taşçıer; “Biz komisyonda söyledik, bu teklif böyle geçerse hiçbir şekilde çare olmaz dedik. Keza takdiri indirim nedeninin gerekçesinin yazılmasına dair eklenen ibarenin de sonuç vermeyeceğini ifade etmiştik. Bunlar şekli değişikliklerdir. Sorun hakimlerin, bir eril zihniyetin parçası olarak aldıkları kararların içeriği” dedi.

“PİŞMANLIK İNDİRİMLERİ DEVAM EDİYOR”

Türkiye'nin dört bir yanında etkin pişmanlık indirimlerinin halen verilmeye devam ettiğini ifade eden Taşçıer, “Ben yargı paketi görüşülürken, bu teklifte tahrik indirimiyle ilgili düzenleme olmadığını, bu sistematiği kırmadan bir caydırıcılık olmayacağını da söylemiştim. Birkaç ay sonra Aile ve Adalet Bakanları kalkıp tahrik indirimlerinden dem vurmaya başladı ama hiçbir adım da atılmadı. Bugün hala kadın katilleri duruşmalarda aynı şeyleri söyleyip indirim almaya çalışıyor ve çoğu alıyor da” dedi.

“32 YILLIK EŞİNİ ÖLDÜREN ERKEĞE BİLE İNDİRİM VAR”

Türkiye Kadın Dernekleri Federasyonu’nun açıklamasına göre son 10 ayda duruşmalarda 7 katile, 7 kadın ve çocuk istismarcısına, 3 şiddet uygulayan erkeğe indirim verildiğini açıklayan Taşçıer; “32 yıllık eşini 24 kez vahşice bıçaklayıp öldüren erkeğe bile indirim verilen bir hukuk düzeninden bahsediyoruz. Ben iktidar temsilcilerine, bakanlara, yargı paketi görüşülürken uyarılarımızı duymazlıktan gelen milletvekillerine sesleniyorum, çözülmüş mü sorun? Maalesef yine haklı çıktık mı, çıktık. AKP’nin her konuda yaptığı, sorunların kaynağına değil, sonucuna şekli ve dolayısıyla da sözde çözümler üretme anlayışı var olan sorunların kalıcılaşarak artmasına sebep oluyor. Sorunları çözermiş gibi yapmanın, kelime oyunlarıyla algı pazarlaması yapmanın kadın cinayetlerini de durdurmadığı ortada. Katillerin ve şiddet faillerinin hala bu cezasızlık sistematiğinden güç aldığı da aşikâr. Sorunun kaynağına bir çözüm bulmaya dönük bir irade de yok çünkü iktidar bugünlerde Medeni Kanun’u da sakatlamaya ve kadınların kazanılmış haklarını daha da tırpanlamaya hazırlanıyor” diye konuştu. 

İlgili haberler
EŞİK: 6. yargı paketinde yapılmak istenenleri görü...

EŞİK yaptığı 6. yargı paketiyle birlikte gündeme gelecek nafaka hakkına ilişkin açıklama yaptı: Hakl...

Nedir çektiğimiz 'iyi hal' ve 'haksız tahrik' indi...

Mahkeme, bir kadının giydiği taytı yine 'tahrik' kabul etti. Gelin, kadın cinayetlerini adeta teşvik...

Çocuk istismarı 3 kat arttı! Davaların neredeyse y...

Adalet verileri, yılda ortalama 8 bin çocuğun cinsel olarak istismar edildiğini ortaya koyuyor. Bu,...