EŞİK: 6. yargı paketinde yapılmak istenenleri görüyoruz
EŞİK yaptığı 6. yargı paketiyle birlikte gündeme gelecek nafaka hakkına ilişkin açıklama yaptı: Haklarımıza el uzatmayın, yasaları uygulayın.

Ocak ayında Meclis gündemi gelmesi beklenen ve nafaka hakkının sınırlandırılması, sulh mahkemeleri, aile hukuku davalarında arabuluculuk gibi değişiklikler içereceği söylenen 6. Yargı paketine karşı açıklama yapan Eşitlik İçin Kadın Platformu-EŞİK “Kadınların ve çocukların nafaka hakkına, boşanma davaların görülme usulüne dokunmayın, aile arabuluculuğu adı altında yargı dışı çözüm yollarını kadınlardan çocuklardan uzak tutun. Çünkü yapılmaya çalışılanı görüyoruz. Yasalara dokunmayın, uygulayın...” dedi. EŞİK açıklaması şöyle:

Adına reform eklenen bu paketler aslında deformasyon paketleri, bu paketlerle kazanılmış haklarımız bir bir geri alınmaya çalışılıyor. İstanbul Sözleşmesi’nden hukuksuz şekilde imza çekme kararıyla da pekiştirilen bu hamlelerin, genel olarak eşit yurttaşlık haklarımıza, özelde yaşam hakkından başlayarak, nafaka, şiddetten, taciz ve tecavüzden uzak yaşama, erken yaşta zorla evlendirilmeden, eğitim-istihdam hakkı, çocukların üstün yararı, LGBTİ+lara her türlü şiddetin önlenmesi gibi haklarımıza uzanıyor.

‘HAKLARIMIZAUZANAN ELLER MEDENİ KANUN’U DA TUTMAYA ÇALIŞIYOR’

6. Yargı paketinde nafaka hakkının kısıtlanacağı, boşanma davalarının hızlı görülmesi adı altında haklardan ayrı ele alınacağı ve aile hukukuna ilişkin davalarda arabuluculuğun getirileceği gibi düzenlemelerin yer alacağını basından öğrendik.

Haberde ayrıca kadın örgütlerinden görüş isteneceği de belirtilmiş. Hükümetin, Kadın örgütü adı altında toplumsal cinsiyet eşitliği karşıtları, konu ile ilgisi olmayan derneklerin görüşlerini dikkate aldığını buna karşın alanda uzun yıllardır çalışan, emek veren kadın örgütlerinin görüşlerinin dikkate almadığını 2016 yılındaki Boşanmaları Önleme Komisyonu çalışmalarından ve 2018 yılındaki çalıştaydan biliyoruz.

‘YASALARA DOKUNMAYIN, UYGULAYIN’

Kadınların ve çocukların nafaka hakkına, boşanma davaların görülme usulüne dokunmayın, aile arabuluculuğu adı altında yargı dışı çözüm yollarını kadınlardan çocuklardan uzak tutun. Çünkü yapılmaya çalışılanı görüyoruz. Yasalara dokunmayın, uygulayın...   

Fotoğraf: Ekmek ve Gül

İlgili haberler
GÜNÜN BİLGİSİ: Nafaka hakkımız tehlikede!

Kadınların boşanma ile kazandığı ‘nafaka hakkı’nda yeni düzenleme yapılması planlanıyor. Adalet Baka...

Nafaka nedir, ne değildir?

Nafaka gerçekten de adaletsiz bir uygulama mıdır? Kadınların elinden alınmak istenen nedir tam olara...

Nafaka hakkına sınırlama: Neden, Nasıl?

Hükümet ‘Ömür Boyu Nafaka Zulmüne Son’ kampanyacılarıyla ortaklaşa yeni bir düzenleme hazırlığında....