6284 patronun sendikal çalışmayı engellemesi için kullanıldı
Kadınları korumayan yargı, patronun sendikal faaliyeti engellemesi için mahkemenin amacı dışında 6284 sayılı Kanun'u dayanak yaptı.

Geçtiğimiz günlerde İstanbul Eyüpsultan’da bir kadın kendisine saldıran, ölümle tehdit eden erkeğe karşı aldırdığı uzaklaştırma kararı iptal edildikten sonra ‘Yaşama hakkımı kullanmak istiyorum’ diyerek evinin önüne barikat kurmuştu. Aynı tarihlerde kadınların şiddetten korunması, cinsiyete dayalı şiddeti önlemek için kullanılan 6284 Sayılı Ailenin Korunması ve Kadına Karşı Şiddetin Önlenmesine Dair Kanun, Bakırköy 2. Aile Mahkemesi eliyle patronun sendikal çalışmayı engellemesi için kullanıldı.

Evrensel Gazetesi’nde Murat Özveri, “Aile mahkemesi kararı ile sendikal faaliyetin engellenmesini de gördük” yazısında Aile Mahkemesinin sendika yöneticisi ve uzmanlara bir işyerinin patronun talebiyle uzaklaştırma kararı verilmesini yazdı.

Elvan Gıda Sanayii Anonim Şirketi ve Elvan Gıda Yönetim Kurulu Başkanı Osman Kadiroğlu, Türk Gıda ve Şeker Sanayi İşçileri Sendikası (Şeker-İş Sendikası) Genel Teşkilatlanma Sekreterinin de aralarında bulunduğu 3 sendika görevlisi hakkında 6284 sayılı Kanun ile tedbir kararı çıkarttırdı.

Tedbir talebinde “sendikal faaliyet adı altında müvekkil firmaları, iş yeri adresinde taşkınlık yaparak işin yürütümünü engelledikleri, iş yeri çalışanlarının huzurunu bozduklarını, şirket yetkilisi Osman Kadiroğlu’nun iş yerine gitmekten endişe duyduğu” ifadelerine de yer verildi. Elvan Gıda ve işyeri sahibi “sözlü, psikolojik ve fiziksel şiddete maruz kaldığını” bildirerek 6284 sayılı yasadaki tedbirlerin uygulanmasını talep ettiğinde Bakırköy 1. Aile Mahkemesi 6284 sayılı yasa kapsamında olmayan talebini reddetti. İşyeri sahibinin 1. Aile Mahkemesinin kararına itirazını inceleyen Bakırköy 2. Aile Mahkemesi, 6284 Sayılı Ailenin Korunması ve Kadına Karşı Şiddetin Önlenmesine Dair Kanun gereğince, sendika görevlilerine iş yerine ve korunan kişiye yaklaşmaması için 15 gün süreyle uzaklaştırma kararı verdi.

BENZERLERİNİ YAŞAMIŞTIK…
*2021 yılı ekim ayında Boğaziçi Üniversitesinin atanmış rektörü Naci İnci bir ilke imza atarak 14 öğrenci hakkında 6284 sayılı Yasa uyarınca tedbir kararı aldırmıştı.
*Bu yılın Ocak ayında Eski AKP Milletvekili Şükrü Ayalan, ilaç sektöründeki yolsuzluklara ilişkin haberlerinde ismi geçtiği için Murat Ağırel hakkında, İstanbul 1. Aile Mahkemesine başvurarak ‘Hakkında asılsız haberler yaptığını’ iddia etti ve kadına yönelik şiddeti önlemek üzere çıkarılan 6284 sayılı Kanun’u dayanak yaparak koruma kararı çıkarttırdı.
HER ŞİDDET TEHDİDİ 6284 İLE Mİ İLGİLİDİR?

Olası bir şiddet söz konusu olsa bile neden Ailenin Korunması ve Kadına Karşı Şiddetin Önlenmesine Dair Kanun olan 6284 kapsamında uzaklaştırma kararı verilemeyeceğini Murat Özveri köşesinde şöyle açıklamıştı: “Şimdi sendika yöneticileri ile işveren arasında diyelim gerilim çıktı, diyelim sendika işin ölçüsünü kaçırdı, işveren işine gitmekten korkar hale geldi. Bu durum da Türk Ceza Kanunu’nda suç olarak tarif edilmiştir. İş ve çalışma hürriyetinin ihlali başlıklı TCK 117. maddesi çerçevesinde sendikacılar veya uzmanlar yargılanır. Bu yargılamayı yapmada görevli mahkeme ise aile mahkemesi değil ceza mahkemesidir.”

6284 Sayılı Kanun kadınlar için neden önemli? Okumak için TIKLAYINIZ

Fotoğraf: MA

İlgili haberler
İstanbul Sözleşmesi'nden vazgeçmiyoruz çünkü...

Geçtiğimiz günlerde Cumhurbaşkanı Kararı ile feshedildiği açıklanan İstanbul Sözleşmesi nedir? Kadın...

GÜNÜN BELGESELİ: 6284

Kadının İnsan Hakları - Yeni Çözümler Derneği tarafından hazırlanan “Bu Kalabalığı Hatırla” belgesel...

'6284 kayyum rektörleri değil kadınları korusun' d...

Kayyum rektör Naci İnci'nin 6284 sayılı Yasa'yı kullanıp öğrencilere tedbir kararı çıkarttırmasını p...