Kadınlara verilmeyen koruma kayyım Rektör İnci’ye verildi
Boğaziçi Üniversitesi rektörü Naci İnci ısrarlı takip mağduru sıfatıyla 14 öğrenci hakkında tedbir kararı aldırdı. Av. Feyzi Erçin ve BOU öğrencisi Olcay Atik kararı utanç verici olarak değerlendirdi.

Boğaziçi Üniversitesinin atanmış rektörü Naci İnci bir ilke imza atarak 14 öğrenci hakkında 6284 sayılı Yasa uyarınca tedbir kararı aldırdı, şu an cezaevinde bulunan iki öğrenci için de uzaklaştırma kararı aldırdığı bilgisini veren Avukat Feyzi Erçin, alınan kararların utanç verici olduğunu ifade etti. Hakkında tedbir kararı alınan öğrencilerden biri olan Olcay Atik de kararı “Bu ülkede yaşayan bir genç olarak bu karar beni endişelendiriyor, bu ülkedeki geleceğim için endişeleniyorum. Sesini çıkarmak, protesto hakkını kullanan insanlara bunu yapanlar daha neler yapabilirler” dedi.

Boğaziçi Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Naci İnci, 14 Boğaziçi Üniversitesi öğrencisi hakkında 6284 sayılı Yasa’ya dayanarak ısrarlı takip mağduru sıfatıyla 14 öğrenci hakkında 5/1-a yönünden koruma tedbiri aldırdı. Maddeye göre “şiddet tehdidi, hakaret, aşağılama, küçük düşürme içeren söz ve davranışlarda bulunulamazken” bu kurallar çiğnendiği takdirde öğrenciler hapis cezasıyla karşı kaşıya kalacak.

AV. FEVZİ ERÇİN: BU KARARI ALAMADIĞI İÇİN ÖLEN KAÇ TANE KADIN VAR

Yasa ile şiddete uğrayan veya şiddete uğrama tehlikesi bulunan kadınların, çocukların, aile bireylerinin korunması için çıkarılan 6284 sayılı Yasa’nın suistimali anlamına gelen bu kararı değerlendiren Avukat Feyzi Erçin, diğer avukat arkadaşlarının verdiği bilgiye göre Naci İnci’nin şu an tutuklu olan 2 öğrenci için de uzaklaştırma kararı aldırdığını söyledi. Alınan bu kararın değerlendirilecek tek bir yanının olmadığını ifade eden Erçin, “Utanç verici bir karar. Utanmama duygusu Naci İnci’nin içerisini o kadar yerleşmiş ki artık ondan hiçbir zaman ayrılmayacak bir noktaya geldi, bu kararın tek yorumu bu. Bu kararı alamadığı için ölen kaç tane kadın var ve Naci İnce mahkemeye başvurup kendine bu kanundan mağduriyet yaratıp, ısrarlı takip mağduru koruması alıyor. Yeni Türkiye’nin adalet anlayışının geldiği çıkmazın özetidir bu karar” dedi.

BOUN ÖĞRENCİSİ OLCAY ATİK: KADINLARIN AYLARCA ALAMADIĞI KARAR BİR GÜNDE İNCİ'YE ÇIKARILMIŞ

Hakkında tedbir kararı verilen öğrencilerden biri olan Olcay Atik ise kararı şu sözlerle değerlendirdi: “Ben bu karara inanamıyorum bile. Küçüklüğünde aile içi şiddete maruz kalmış biri olarak böyle bir suçlama karşısında AKP tarafından atanan Naci İnci’nin bu kararı aldırmasının şoku içerisindeyim. Aile içi şiddet, kadına yönelik şiddet LGBT+ insanlara yönelik şiddette bu kararları aldırmak hatta yaşananları raporlamak bile imkansız haldeyken, böyle bir karar talep edildiğinde bu kararı aldırmak aylar sürerken Naci İnci bu kararı çok kolay bir biçimde aldırıyor. Karar ile ilgili ilginç bir ayrıntı da talep 22 Ekim’de gönderiliyor ve karar tarihi de 22 Ekim olarak yazıyor. Bu sadece bu yasanın suistimal edilmesi değil, aynı zamanda herhangi bir inceleme kuruluna da tabi olmamış bir belge olduğunu ve bunun böyle bir karar şeklinde önümüze koyulduğunu gösteriyor. Bu kişinin açtığı soruşturma yüzünden arkadaşlarımız sokaklarda avlanır gibi yaka paça gözaltına alındı, ‘Bizim hakkımızda da tutuklama kararı çıkacak mı?’ diye evlerimizde kaçak gibi yaşadık, ama bugün biz bu suçlamayla itham ediliyoruz. Naci İnci iktidarın gücünü kullanarak böylesi korkunç şeyler yapabiliyor. Bu ülkede yaşayan bir genç olarak bu karar beni endişelendiriyor, bu ülkedeki geleceğim için endişeleniyorum. Sesini çıkarmak, protesto hakkını kullanan insanlara bunu yapanlar daha neler yapabilirler. Bu korkunç bir şey gerçekten avukatlarımız bu karara itiraz edecek.”

6284 SAYILI YASA: ŞİDDETE KARŞI KADINLARIN ŞİFRESİ
İstanbul Sözleşme kapsamında kadın örgütlerinin büyük mücadeleleri sonucunda atılan en somut adımlardan biri 2012 yılında çıkarılan 6284 sayılı Ailenin Korunması ve Kadına Karşı Şiddetin Önlenmesine Dair Kanun’dur. Kanun şiddete uğrayan veya şiddete uğrama tehlikesi bulunan kadınların, çocukların, aile bireylerinin ve tek taraflı ısrarlı takip mağduru olan kişilerin korunması ve bu kişilere yönelik şiddetin önlenmesi amacıyla çıkarıldı.

Fotoğraf: Eylem Nazlıer/Evrensel

İlgili haberler
LGBTİ ve kadınlara dönük özel saldırıların gösterd...

Kadınların ve LGBTİ'lerin eşitsizliğe uğramadığı, karar süreçlerinde söz sahibi olduğu, şiddete karş...

Boğaziçi’nde Melih Bulu Dönemi: Cinsel Tacizi Önle...

Boğaziçi Üniversitesi Cinsel Tacizi Önleme Komisyonunun ofis koordinatörü Cemre Baytok ücretsiz izne...

GÜNÜN BİLGİSİ: Erkek Şiddetini Önlemede 6284 Sayıl...

Mor Çatı Erkek Şiddetini Önlemede 6284 Sayılı Kanun broşürünü yenileyerek Türkiye vatandaşı olmayan...