5 maddede 'Kadın Üniversiteleri'ne neden karşıyız?
Erdoğan’ın talimatıyla ‘Kadın Üniversitesi’ 2021 Cumhurbaşkanlığı Yıllık Programı’nda yer alarak resmileşti. Peki kadın ve gençlik örgütleri bu projeye neden karşı. 5 madde de özetleyelim.
1-ÇÜNKÜ İKTİDAR ÜNİVERSİTELERİ KENDİ İDEOLOJİSİNİN MERKEZLERİ HALİNE GETİRMEYE ÇALIŞIYOR

Üniversiteler, öğrencisinden akademisyenine herkesin toplum yararına bilim ürettiği, bilimsel bilgiye dayalı bir eğitim gördüğü, tüm gerici politikalara karşı bilimsel olarak en ileri olanın savunulduğu yerlerdir. Bugün iktidar üniversiteleri bilimsellikten uzak, kendi ideolojinin merkezleri haline getirmek için hamleler yapmaktadır. Kadın Üniversiteleri bu tanımın karşısında, iktidarın kadınları kendi isteği doğrultusunda sıkıştıracağı ve kendi hegemonyasını tesiste daha avantajlı konuma geleceği bir alan olacaktır. Bu üniversitelerde toplum yararına bilim üretmekten çok yaratmaya çalıştıkları toplum içindeki kadına bakış açısının nüvelerini oluşturmak istemektedir.

2-ÇÜNKÜ, ÜNİVERSİTELER ÖZERK OLMALI

AKP hükümeti toplumun her alanında olduğu gibi üniversitelerde de tek adama bağlı, üniversite bileşenlerinin söz haklarını yok saydığı üniversiteler yaratmak istiyor. Bugün yaptığı rektör atamaları ile de bu amacı için adımlar atıyor. Kadın Üniversiteleri ile de kendi istediği üniversitenin özerk yapısından uzak, tek adamın kararı altında olacak bir üniversite profili yaratacaktır.

3- ÇÜNKÜ, KADINLARI KAMUSAL ALANDAN AYRIŞTIRIYOR

AKP hükümeti iktidara geldiği günden beri toplumu muhafazakarlaştırma politikasıyla hareket ediyor. Aileyi öne çıkararak kutsallaştıran, kadını aile kavramı ile özdeşleştiren söylemleriyle de bu politikasını destekliyor. Tacize, tecavüze karşı önlem diyerek kadınları toplumsal alandan soyutlayarak koruma sağladığını da savunuyor. Tüm bunların somutlaşmış hale getirmek üzere kadınlar için pembe otobüs, metrobüs, taksi, metrolarda ayrı vagon gibi projeler sundular. Ancak taciz riskiyle her yerde karşı karşıya olan kadını ayrıştırmak kadınların kamusal alanları kullanımını, seyahat özgürlüğünü kısıtlamak, kadınların toplumsal alandaki varlığını “tehdit” haline getirmek anlamına gelmektedir. Bu projelerdeki amaçlarını bugün kadın üniversiteleri ile gerçekleştirmek istiyorlar.

4- ÇÜNKÜ, KADINLAR TECRİT ALTINDA BİR YAŞAMA SÜRÜLÜYOR

Kadını şiddetten, tacizden, tecavüzden sözde koruma için oluşturulan kadınlara özel ayrı alanlar kadınlar üstündeki ayrımcı politikaları da arttırmaktadır. Kadını korunması gereken bir pozisyona sokan, tacizciyi değil tacize uğrayanı, şiddet uygulayanı değil şiddet mağdurunu tecrit eden bu uygulama kadınlar üzerindeki baskıyı da arttırmaktadır. Üstelik sadece toplu taşımada, üniversitede değil hayatın her alanındaki şiddet, taciz, tecavüz gibi toplumsal olaylara bir önlem de sunmamaktadır. Var olan şiddeti önleyici yasaları uygulamak, üniversiteler içinde cinsel tacizi önleme birimlerini güçlendirmek yerine kadını toplumsal alandan soyutlayan uygulamaların olması kadın eşitsizliğini ve kadına yönelik şiddeti daha da arttıracaktır.

5- ÇÜNKÜ, KADINLARIN EĞİTİME KATILAMAMASININ SEBEBİ KARMA EĞİTİM DEĞİL!

Eğitime katılamayan kız çocuklarının Kadın Üniversiteleri sayesinde eğitime daha rahat bir şekilde katılacağı da söyleniyor. YÖK’ün 2019-2020 yılı itibariyle 8 milyona yakın üniversite öğrencisinin 4 milyon 108 bin 571’i erkek, 3 milyon 831 bin 562’si kadın öğrenci. Veriler de gösteriyor ki kadın öğrenciler sayısal olarak erkek öğrencilere yaklaşmış durumda. Buradan yola çıkarak kadınların eğitim hayatına katılmasının önündeki engel karma eğitimin olması olmadığı da anlaşılıyor. Tam tersine Kadın Üniversiteleri ile kadınların eğitim hayatı daha da zorlaşacak bir noktaya gelecektir. Kadınlar üzerinde karma eğitimi olan okula göndermeme ve bu yüzden istediği eğitimi alamama, karma eğitimin yapıldığı okula gittiği takdirde toplum içinde yargılamalara maruz kalabileceği baskı ortamı oluşacaktır. Bu durum kadınların üniversite hayatından çekilmesine neden olacak, üniversitelerdeki varlığını da güçsüzleştirecektir.

Fotoğraf: İzmir Üniversiteli Kadın Kolektifi /Twitter

İlgili haberler
Kadınların tepkisine rağmen ‘Kadın Üniversiteleri’...

AKP’li Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın sinyalini verdiği “Kadın Üniversitesi” 2021 Cumhurbaşkanlığı Yıllık...

Kadınlar için yeni dayatmaların habercisi: ‘Kadın...

Türkiye’nin her yerindeki kadınları etkileyebilecek olan “Kadın Üniversitesi” fikri kadınları yargıl...

Kadın Üniversitelerine tepki: Duvarlara değil, par...

Eskişehir’de ‘Kadın Üniversiteleri’ projesine tepki: ‘Biz kadınların toplumsal hayatta yer alabilmem...