25 Kasım’daki polis şiddetine karşı kadınlardan ikinci suç duyurusu
25 Kasım'da Taksim'de yapılmak istenen yürüyüşe katılmak isteyen kadın ve LGBTİ'ler polis şiddetiyle karşılaşmış, çok sayıda gözaltı yaşanmıştı. Kadınlar ikinci kez suç duyurusunda bulundu.

25 Kasım Kadın Platformu, Taksim’de gerçekleştirdikleri yürüyüşte kadınlara şiddet uygulayan polisler hakkında Çağlayan Adliyesi'nde ikinci kez suç duyurusunda bulundu. Kadınlar ilk suç duyurusunu 30 Kasım’da yapmışlardı.

Suç duyurusundan önce Çağlayan Adliyesi önünde açıklama yapan 25 Kasım Kadın Platformu “Kadınları değil, erkek şiddetini engelle” pankartı açtı. Açıklamayı okuyan Platform avukatı Gülyeter Aktepe 25 Kasım’da İstanbul’da en az 216 kadının eylem ve yürüyüşlerde işkenceyle gözaltına alındığını, polis şiddetinin normalleştirilmesine izin vermeyeceklerini söyledi. Açıklamada şunlar dile getirildi:  “İki arkadaşımız Selimpaşa Geri Gönderme Merkezi'ne gönderildi ve günlerce orada tutuldu. Bu eylemler sırasında sadece kadınlar değil, eylemi takip eden basın mensupları ve karakol işlemlerinde yanımızda olmak isteyen avukatlar da şiddete maruz bırakıldı. Bizler şiddete rağmen 25 Kasım’da her yeri eylem alanına çevirdik. Polis şiddetini teşhir etmek ve ilk suç duyurusunu yapmak üzere Çağlayan Adliyesi'ndeydik. Suç duyurularımıza ve disiplin soruşturması başvurularımıza bugün de devam ediyoruz. Yargının bağımsız olmadığını ve dolayısıyla 30 Kasım'da ve bugün yaptığımız bu suç duyurularında hızlıca sonuç alamayacağımızı biliyoruz. Ancak biz şiddet uygulayan polisleri tanıyoruz ve bu polisleri tek tek ifşa ediyoruz. Polis şiddetinin normalleştirilmesini kabul etmiyoruz. Bizler bu şiddetle mücadele ediyoruz, edeceğiz.”

Açıklamanın ardından kadın avukatlar, İstanbul Barosu Kadın Hakları Merkezi ve Avukat Hakları Merkezi’nden avukatlar eşliğinde İstanbul Adliyesi’nde, polis şiddetine maruz kalan kadınlar için suç duyurusunda bulundu.

Fotoğraf: Mezopotomya Ajansı

İlgili haberler
25 Kasım 2022 | İstanbul'da kadınlar yasaklara rağ...

25 Kasım Kadın Platformu kadınları şiddete karşı yan yana durmak ve ses çıkarmak için Taksim Tünel'e...

25 Kasım Kadın Platformu’ndan suç duyurusu: Polis...

25 Kasım Kadın Platformu, Taksim'deki 25 Kasım eyleminde kadınlara dönük şiddete ilişkin suç duyurus...

25 KASIM 2022 | İzmir'de belediye işçisi kadınlar...

İzmir’de Bornova Belediye işçisi kadınlar sokağa çıkarken, Genel-İş İzmir 2 No’lu Şube Kadın Komisyo...