12 kadın hakları savunucusu ve Kürt siyasetçiler tutuklandı
Rosa Kadın Derneği, TJA’dan kadınlar ile Kürt siyasetçilerden 12’si tutuklandı. Kadınlara, “8 Mart’ı tertip etmenizdeki amaç neydi”, “Gülistan Doku pankartını neden taşıdınız” diye soruldu.

Diyarbakır merkezli operasyonda gözaltına alınan Kürt siyasetçi ve Rosa Kadın Derneği ve TJA’dan kadınların altısı ‘adli kontrol’le serbest bırakıldı. Aralarında Rosa Kadın Derneği başkanı ve üyeleri ile DBP ve HDP’li siyasetçilerin de bulunduğu 12 kişi ise tutuklandı. 

Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından başlatılan bir soruşturma kapsamında, 22 Mayıs’ta aralarında Kürt siyasetçi ve kadın hakları savunucularının da olduğu 18 kişi gözaltına alınmıştı.

Basın açıklamaları, taziyeler, açlık grevleri, tecrit ve kayyum protestosu gibi eylem ve etkinliklere katılmakla suçlanan 18 kişi önceki gün Diyarbakır Adliyesi’ne sevk edildi.

Savcılık talebiyle TJA aktivisti Zelal Bilgin, Rosa Kadın Derneği kurucu üyesi Ayla Akat Ata, Yenişehir Belediyesi Meclis üyesi Nevriye Çur ve Nazire Tursun adli kontrol şartıyla serbest bırakıldı.

18 kişiden 14’ü ise savcılık ifadeleri alınmadan tutuklama talebiyle mahkemeye sevk edildi. 14 kişiden sadece Diyarbakır Barış Anneleri Meclisi üyesi Havva Kıran adli kontrol şartıyla serbest bırakıldı.

Tutuklanan isimler şöyle: Rosa Kadın Derneği Başkanı Adalet Kaya, derneğin kurucu üyesi Narin Gezgör ve dernek yöneticisi Fatma Gültekin, TJA aktivisti Gülcihan Şimşek, DBP’nin eski Eş Genel Başkanı Mehmet Arslan, HDP MYK üyesi Özlem Gündüz, HDP Yenişehir İlçe Eşbaşkanı Remziye Sızıcı, Bağlar Belediyesi Meclis üyesi Gönül Aslan, Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Meclis üyesi Sevim Coşkun, HDP üyesi Mehmet Ali Altınkaynak, Kürt siyasetçi Celal Yoldaş.

Böylece önceki gün gözaltına alınan 18 isimden 12’si tutuklanırken, altısı ‘adli kontrol’ ile serbest bırakıldı.

SUÇLAMALAR: DERNEĞE GİTMEK, 8 MART’I TERTİP ETMEK

Mezopotamya Ajansı, gözaltı operasyonunun Rosa Kadın Derneği’ne yönelik olduğunu yazdı.

Derneğe dönük suçlamalar arasında, bir gizli tanığın “Daha geniş kitlelerin desteğini almak için tüm kadınları ilgilendiren ve kamuoyunun yakın ilgi gösterdiği kadın cinayetleri, cinsel tacizler gibi konulara ele alarak legal görünüm imajı verip örgüte eleman kazandırmak” ifadelerinin yer aldığı belirtildi.

Gözaltındaki Rosa Kadın Derneği kurucu üyeleri ve yöneticilerine, “8 Mart’ı tertip etmenizdeki amaç neydi” sorusu yöneltilirken, Dersim’de kayıp olan Gülistan Doku için yapılan eylemlere ilişkin ise “Gülistan Doku pankartını neden taşıdınız” sorusu soruldu.

Ayrıca Rosa Kadın Derneği Başkanı Adalet Kaya’ya, derneğin “Yönetim kurulu üyeleriyle birlikte neden derneğe gittikleri” şeklinde soruların yöneltilmesi dikkati çekti.

Gözaltına alınanlar arasında yer alan DBP Parti Meclisi üyesi Celal Yoldaş’ın ise, Rosa Kadın Derneği’nin “gizli üyesi” olduğu iddia edildi. Derneğe “maddi destek sağlamak” suçlaması yöneltilen Yoldaş’a, partisinin Bağlar İlçe Kongresi ile 8 Mart Dünya Kadınlar Günü’ne neden katıldığı soruldu.

İlgili haberler
Rosa Kadın Derneği, TJA aktivistleri ve çok sayıda...

Diyarbakır’da Rosa Kadın Derneğine sabah saatlerinde polis baskını düzenlenirken dernek yönetici ve...

‘Kayyuma hayır’ diyen kadınlar yargılanıyor!

‘Kayyuma hayır’ dedikleri için polis şiddetine uğrayan kadınlar yargılandıkları davanın ardından oku...

Kayyum Ayşe Şan Kadın Kitap ve Konuk Evi'nin kapıs...

Van’ın Muradiye Belediyesine atanan kayyum Ayşe Şan Kadın Kitap ve Konuk Evi'nin tabelasını indirere...