ekonomi
‘Ben bir pazar parası için 15 gün bu işi yaparken, kazandığım paranın kaç katını patron kazanıyor, kaç katı vergi bizden kesiliyor belli değil.’
Antep'te kadınlar her yıl bayram yaklaşırken kahke yapmak için toplanıyor, bu yıl ise kahkeler daha sembolik yapılıyor.
Ocak ayında gıda enflasyonu yüzde 3,6 arttı. Milyonlarca kamu emekçisi ve emekliye verilen yüzde 7,3 zammın yarısı, yeni yılın ilk ayında buhar oldu.
Pandemi sürecindeki ücretsiz izin uygulaması fiili işsiz sayısını da arttırdı. İşsiz nüfusun büyük bir kısmını oluşturan kadınlar herkesin borç içinde, krediye bağımlı bir şekilde yaşadığını söylüyor.
CHP Ankara Milletvekili Gamze Taşcıer bebek bakımına ilişkin harcamaların 6 ayda ortalama yüzde 12, bir buçuk yılda ise yüzde 61 oranında arttığını açıkladı.
Hükümetin, sözleşmeyi iptal etmeyi şimdilik rafa kaldırması, sözleşmenin yükümlülüklerinden sıyrılmak için planlarını askıya aldığı anlamına gelmiyor.
Son 1 yılda bebeğin ve annenin beslenmesi ile bebeğin temizliği yüzde 35 arttı. Bebeğin giyimden, bebek arabasına, mobilyadan, yakılan doğal gaza birçok ek masraf ise bu orana dahil değil.
Okullar açılırken bu yıl veliler okul alışverişinde zamlardan kaynaklı büyük sıkıntılar çekti. Veliler, “Sağa sola borçlanarak alışveriş yapıyoruz” diye anlattı yaşadıkları zorluğu.
Pazarda herkes fiyatları yüksek buluyor ama pahalılığın nedenleri konusunda fikirler farklı. Ekonomi politikalarıyla ilgisi olduğunu düşünen ise çok az. İşte Kocaeli’den pazarın nabzı...
Mamak’ta kadınlar anlatıyor: ‘Sadece pazar değil, her şey pahalandığı. Ekonomi giderek kötüleşiyor. Düzeleceğinden de umudumuz yok...’
Kalabalığın daha az olduğu Ulus haline bayram alışverişine gelenler torbaları boş dönüyor. Yüksek fiyatlardan şikayet eden kadınlar çocuklarına hiçbir şey alamamanın burukluğunu yaşıyor.
Koca ekonomistler televizyonda yalan mı söyleyecek yani. ‘Birileri bu insanları pazara götürsün’ diye düşünürken aklıma geldi annemin çok sevdiğim sözü ‘Tamam, kes, haklısın, o dediğinden iki kilo’
‘Ekonomik kriz, kadının istihdamda yer bulamaması, kadını eve, erkeğe bağımlı kılarak emeğinin sömürülmesinin yolunu açmaktadır.’
Trakya’da çorap sektöründe çalışan 10 bin işçi işsiz kalma korkusu yaşıyor. Bin 300’e yakın işçinin çalıştığı ve çoğunluğu kadın olan Bony Çorap’ta da işçiler kaygılı bir bekleyişte.
İktidar, ekonomik sıkıntıların olumsuz sonuçlarından kaçmak adına, baskın seçime gitse de Kocaeli ve Ankara’da kadınların hayat hikayeleri sorunların gizlenemez noktayı çoktan aştığını gösteriyor.
Ekonomik gidişatı anlamak için Ankara’da pazarın yolunu tuttuk. Kadınlara ‘Ekonomi büyüyor, diyorlar. Bu sizin evinize, bütçenize nasıl yansıyor’ diye sorduk. İşte yanıtlar...
Enflasyonu hep ekonomistler konuşacak değil ya. Bakın kadınlar nasıl anlatıyor enflasyonu. Doç. Dr. Nilgün Ongan da kadınlar için ne anlama geldiğini yorumluyor. Sizin için ne demek enflasyon?
- EN SON
- ÇOK OKUNAN
- ÖNERİLEN
Editörden
Bültenimize abone olun!
E-posta listesine kayıt oldunuz.