Direnişteki Şık Makas işçisi kadınlar anlatıyor | 'Hakkımızı alana kadar vazgeçmeyeceğiz'
Tokat’ta Şık Makas fabrikasında çalışan kadın işçiler, üç aydır ödenmeyen maaşlar ve Kod-22 ile işten atılmaya karşı direnişte. Kadın işçilere mikrofon uzattık.

Tokat’ta bulunan Şık Makas fabrikasında aylardır maaşlarını alamayan kadın işçiler, hakları için direnişe geçti. 
Fabrikada engelli kontenjanıyla çalıştırılan işçilere dahi devlet destekli maaşları ödenmedi. İşçiler soruyor: "Benim maaşımı devlet veriyor, siz bana benim maaşımı neden vermiyorsunuz?" Sendika değiştirip BİRTEK-SEN'e geçen işçiler Kod-22 gerekçesiyle işten çıkarıldı. Tazminatlarını, ödenememiş ücretlerini almak ve Kod-22'nin kaldırılması için 

Şık Makas işçisi kadınların mücadelesine kulak veriyor, onların yaşadıkları ekonomik zorlukları, psikolojik baskıları ve direnişin kendilerinde yarattığı dönüşümü bizzat kendi sözlerinden dinliyoruz. Zara, Mango, H&M gibi dünya markalarına üretim yapan kadın işçiler, “Yani biz en ünlü markaları burada ürettik, yaptık. Onlar bizim sırtımızdan çok büyük paralar elde ettiler…" diyerek maaşlarını talep ediyorlar.

İlgili haberler
BİRTEK-SEN'den Güneydoğu Tekstil Sektöründe Kadın Emeği Raporu: Işıltılı vitrinlerin ardında şiddet, düşük ücret ve örgütsüzlük

BİRTEK-SEN’in raporu, Zara, Bershka, Levi’s, Prada ve Coach gibi büyük giyim markalarının ışıltılı vitrinlerinin ardında kadın işçilerin yaşadığı karanlığı ortaya koyuyor.

Şık Makas direnişi şehir meydanında: 'Bizi köle yerine koymaktan vazgeçecekler'

Şık Makas işçileri taleplerini şehir merkezine taşıdı. Polis barikatına “İşçiye değil patronlara barikat” sloganıyla karşı çıkan işçiler, “Bizi köle yerine koymaktan vazgeçecekler” dedi.

TEKSTİL VE DERİDE KADIN EMEĞİ: ‘Hadi hadi’ sesleri evde bile kulaklarımda yankılanıyor

Uzun çalışma saatleri, sağlıksız koşullar, güvencesizlik, düzensiz ücretler ‘bu işin fıtratından’ sayılıyor. ‘Buralarda zorunluluktan çalışıyoruz’ diyen kadınlar içinse zorluklar hiç bitmiyor...


  • EN SON
  • ÇOK OKUNAN
  • ÖNERİLEN

Editörden