doğum kontrolü

Rızaları dışında doğum kontrolü uygulanan Grönlandlı kadınlar, Danimarka’dan tazminat istedi

Rıza dışı doğum kontrol uygulamasının mağduru olan kadınların şu an 70 ve 80’li yaşlarında olduğunu söyleyen bir grup kadın, tazminat taleplerini, Danimarka başbakanlığına iletti.

Etkili bir aile planlaması yöntemi: Rahim içi araçlar

Etkili bir aile planlaması yöntemi nedir? Rahim içi araçlar nelerdir? Gebeliği nasıl önler, etkisi ne kadar sürer, ne zaman nasıl çıkarılır?

Türkiye’de önlenebilir nedenlere bağlı anne ölümleri oranı yüzde 62

Türkiye’de ergen kız çocuklarının birinci ölüm nedeni hamilelik ve doğum. Yine Türkiye’de önlenebilir nedenlere bağlı anne ölümleri ise yüzde 62.

Nüfus mu planlaması mı ?!

İnsanlık çocuk planlamasına ne zaman geçmiş, artan çocuk nüfusuna karşı ne zaman ‘Dur’ demişti? ‘Her sevişmeden de meyve almayalım’ dedikleri o dönem ne zaman gelmişti? İşte cevabı...

GÜNÜN BELLEĞİ: Doğum kontrolü mücadelesinin öncüsü Margaret Higgins Sanger

Margaret Higgins Sanger; Amerikalı doğum kontrolü savunucusu, cinsel eğitimci, yazar, hemşire ve Amerikan Doğum Kontrolü Birliği’nin kurucusu.

GÜNÜN SÖZÜ: Margaret Sanger’dan

“Anne olup olmamayı bilinçli bir biçimde seçemedikçe, hiçbir kadın kendine özgür diyemez.”

GÜNÜN KADINI: Marie Stopes

Doğum kontrolünün kadınlar için faydalı olduğunu savunduğu için kilise başta olmak üzere bir çok otoriteyle karşı karşıya gelen Marie Stopes, aynı zamanda ilk doğum kontrol kliniği açan kişi oldu.

Erdoğan’a annelerden yanıt: Çocuklarıma bakamadım, yuvaya verdim

Üç çocukta ısrar eden ve doğum kontrolünü doğru bulmadığını söyleyen Erdoğan’a annelerin yaşadıkları yanıt veriyor: ‘Çocuklarımıza bakamadık, sosyal hizmetler yurduna vermek zorunda kaldık.’

Doğum kontrolü ve kadınlar

Erdoğan’ın ‘Aile Şurasında’ öfkeyle söz ettiği ‘doğum kontrolü’ nedir, kadınlar nasıl yöntemleri neden tercih ediyorlar? Uzman Eczacı Ayşegül Bektaş ile konuşuyoruz.

EMEP Erdoğan’ın Aile Şura’sındaki sözlerini eleştirdi : Aileye ‘değer’, sermayeye artı değer

Emek Partisi, 7. Aile Şura’sında konuşan Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın açıklamalarına tepki göstererek ‘Kadınlar Erdoğan’ın sözlerini cevapsız bırakmayacak’ dedi.

Hayat şuranın yapıldığı saraydaki gibi değil!

‘Sizin çocuklarınızla, iktidar sahiplerinin çocuklarıyla aynı rızk düşmüyor bu ülkede yaşayanların çocuklarına. Hayat, şuranın yapıldığı saraydaki gibi akmıyor…’

Erdoğan'ın hedefi yine kadın yine doğum kontrolü!

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, Aile Şurası’nda evlilik dışı ilişkileri, kadını ve doğum kontrolü hedef aldı!

GÜNÜN BELLEĞİ: İlk doğum kontrol kliniği 1916’da açıldı

Kadınlar ilk çağdan beri ilkel de olsa çeşitli doğum kontrol yöntemleri denemiştir. Peki bugün bilinen doğum kontrol yöntemlerine ulaşmak kadınların kaç senesini aldı dersiniz?

GÜNÜN BİLGİSİ: Doğum kontrol hapları meme kanseri riskini artırıyor!

2017’de sonuçları açıklanan bir çalışmada doğum kontrol ilaçlarının meme kanseri riskini arttırdığına yönelik yeni deliller elde edildi.

Erdoğan’ın ‘doğum kontrolü’ takvimi

16 yıldır çeşitli vesilelerle kadınların kaç çocuk doğuracağına karışan Erdoğan, sözlerini eleştirenleri ise ‘millete düşman’ olmakla suçladı.

GÜNÜN ARAŞTIRMASI: Erkekler için doğum kontrol hapı

Bilim insanları erkekler için doğum kontrol hapı geliştiriyor. Öneli bir yok kat edilen araştırmalarda hap kullanımından sonra sperm sayısının azaltılması hedefleniyor.

Kadının üreme(me) hakkı

Doğum kontrol yöntemleri istenmeyen gebeliği önleyen mutlu bir cinsellik için altın anahtardır. Gelin kullanabileceğimiz doğum kontrol yöntemlerine ilişkin bilgilerimizi tazeleyelim.

Doğum kontrolü hâlâ kadının görevi

Doğum kontrolü hâlâ kadının görevi olarak görülüyor. Kadınlar ilaçların yan etkilerini kadermişçesine kabullenirken, erkekler en ufak bir değişiklikte dünyayı ayağa kaldırıyor.

Savaş sırasında kürtaj: Kadınlar Yemen’de yasakları nasıl yıkıyorlar?

Taiz’de hastaneler, sağlık ocakları kapalı. Nüfusun yüzde 70’inin yaşadığı, doğum kontrol olanaklarının hiç olmadığı, kadınların 10’dan fazla çocuğa sahip olduğu kırsal alanlarda durum daha da kötü.