çalışma yaşamı

HDP Milletvekili Züleyha Gülüm: Çalışma alanında cinsiyete dayalı ayrımcılık araştırılsın

HDP İstanbul Milletvekili Züleyha Gülüm, artan kadın yoksulluğu ve çalışma alanlarında cinsiyete dayalı ayrımcılığı TBMM gündemine taşıyarak, Meclis Araştırma önergesi verdi.

İstanbul Sözleşmesi, haklarımız ve taleplerimiz için 1 Mayıs’ta alanlara!

Pandeminin çalışma ve yaşam koşullarını derinden etkilediği koşullarda 1 Mayıs’ı kutlayacak sendikalar, kadın işçileri İstanbul Sözleşmesi’ne, haklarına ve hayatlarına sahip çıkmak için alanlarına çağ

AKP’li yıllarda büyüyen genç kadınlar: Sorunları da büyüdü, bağımlılıkları da

Türkiye’de yaşamı muhafazakâr-cinsiyetçi politikalarla daha da sıkıştırılan genç kadınlar açısından nasıl bir tablo var, Altınbaş Üniversitesi Sosyoloji Bölümünden Dr. Tuba Demirci ile konuştuk.

GÜNÜN ARAŞTIRMASI: Kadın-erkek eşitliği yok

Kadir Has Üniversitesi’nin araştırmasına göre kadın ve erkekler toplumdaki en önemli sorunu şiddet olarak görüyor, yüzde 90 toplumda eşitlik olmadığını düşünüyor.

GÜNÜN DİKKATİ: Kadınlar işgücünde neredeyse yok!

Genel-İş Araştırma Dairesinin açıkladığı rapor Türkiye’de kadınların işgücüne katılımının oldukça düşük olduğuna dikkat çekti.

Beterin beteri, kadınların kaderi olsun isteniyor

Düşük ücretler, uzun çalışma saatleri, kriz, beterin beteri koşullar. 8 Mart yaklaşırken, Galatasaray Üniversitesinden Dr. Selin Pelek’le çalışma hayatının kadınlar açısından profilini ortaya koyduk.

İş başvuru formlarındaki o pek önemli soru: Mesleğiniz!

Evi, evliliği, aileyi, dağılabilen her şeyi. Sevmiyorum ‘ev hanımı’ tamlamasını ben. O yüzden, karşıma çıkan her formdaki ‘mesleğiniz’ bölümünün karşısındaki kutucuğa yazıyorum kocaman, ÇALIŞMIYOR(!)

‘Ev işleriyle meşgul’ kadınların sayısı artarken…

‘Ev işleriyle meşguliyet’ bir ‘tercih’ değil zorunluluk. Türkiye’de 10 kadından 9’u çalışmak istiyor. Ama kadınların çalışma yaşamında haklarının fütursuzca çiğnenmesi kadınları eve yönlendiriyor.

İstihdamda LGBTİ+’lar: Gizlenmeye zorlanıyorlar

Özel sektör ve kamuda LGBTİ’lerin durumu: Gizlenmeye zorlanıyorlar, ayrımcılık işe alımdan başlıyor ve özellikle kamuda işyerinde nefret söylemi yaygın.

Krizin kadınlara yansıması: ‘En temel ihtiyaçlarımızdan bile vazgeçmek zorunda kalıyoruz’

Kadın Emeği Çalıştayında bir araya gelen kadınlar kriz deneyimlerini paylaştı: Elimizden gelen yalnızca kısmak oluyor, onu da önce kendimizden yapıyoruz.

ILO iş yerinde şiddet ve tacize karşı sözleşmeyi kabul etti

#MeToo kampanyasının etkileri üzerine, Uluslararası Çalışma Örgütü'nün hazırladığı iş yerinde cinsel şiddet ve tacize karşı ilk küresel sözleşme kabul edildi.

GÜNÜN RAKAMI: Kadınlar kendilerine eşit davranıldığını düşünmüyor

Ege Genç İş İnsanları Derneği (EGİAD) 25 Nisan’da düzenleyeceği “İş’te Kadın, İşte Kadın” başlıklı zirve öncesi açıkladığı rakamlarla Türkiye’de kadınların çalışma yaşamındaki durumuna dikkat çekti.

3 milyon kadın işsiz, istihdam edilenlerin yarısı kayıt dışı

CHP Ankara Milletvekili Tekin Bingöl’ün hazırladığı rapora göre kadın işsizliği 3 milyona yaklaşırken, istihdam edilen kadınların yarıya yakını ise kayıt dışı çalıştırılıyor.

Uzlaşma yok!

Kadınların ‘uzlaşmasını’ istedikleri bir bakıma kölelik aslında; her ne olursa olsun boyun eğilecek, “ailenin bekası için” içinde kalınacak bir hapishanede yaşamakla uzlaşmak...

GÜNÜN DİKKATİ: En çok sanayi sektöründe çalışan kadınlar iş yaşamından çekildi

Kadın Emeği ve İstihdamı girişimi (KEİG) sitelerinde paylaştıkları içerikle en çok sanayi sektöründe çalışan kadınlar iş yaşamından çekilip evine döndüğünü söyledi.

Patronların kriz fırsatçılığına karşı kadın işçilerin 10 hakkı

Patronlar krizi gerekçe göstererek fırsatçılık yapıyor. Yine en fazla kadın işçilerin hakkı gasbediliyor. Sendika uzmanı Onur Bakır fırsatçılığa karşı kadın işçilerin haklarını madde madde sıraladı.

Geldi yaz ayları, başladı yıllık izin sorunları

Yıllık izin hakkında her şey bir arada... Yıllık ücretli izin nedir, nasıl kullanılır, işveren izin konusunda sorun çıkarıyorsa nasıl bir yol izlemeli? İşte tüm sorularınızın cevabı...

İşveren aile hekiminin verdiği raporu kabul etmek zorunda

Aile hekimi bir defada en çok 10 günlük rapor verebilir. Bu süre -kontrol muayenesi- ile 20 güne kadar çıkarılabilir. İşveren usulüne uygun raporu kabul etmek zorundadır.

Geçici işçiler  en fazla 9 ay 29 gün çalışabilecek

Taşerondan geçici işçiliğe geçirilen işçilerin yıllık çalışma süresi yılda 9 ay 29 günü aşamayacak. Bu durumdaki işçilere kadro ve tam yıl çalışma hakkı verilmeli.

Kadın işçiler çocuklarına telefonla bakabiliyor

İşçi kadınların en büyük sorunlarından biri çocuk bakımı. Tuzla’da bir işçi kadın kreşe göndermediği çocuğuna cep telefonu almış. Evde yalnız bırakıyor ve sürekli telefon ediyor.