3 milyon kadın işsiz, istihdam edilenlerin yarısı kayıt dışı
CHP Ankara Milletvekili Tekin Bingöl’ün hazırladığı rapora göre kadın işsizliği 3 milyona yaklaşırken, istihdam edilen kadınların yarıya yakını ise kayıt dışı çalıştırılıyor.

CHP Parti Meclisi Üyesi ve Ankara Milletvekili Tekin Bingöl, 5 Aralık Dünya Kadın Hakları Günü dolayısıyla kadınların yaşadığı hak ihlallerine ilişkin rapor hazırladı. Raporda, kadın emekçilerin yaşadığı sorunlar, işsizlik, kayıt dışı çalışma, kadın cinayetleri ve iş cinayetleri gibi sorunlara ilişkin veriler paylaşıldı.
AKP’nin kadın politikalarının kadınları eve hapsettiğini belirten Bingöl, ayrıştıran ve eşitlikçi olmayan tüm politikalarına rağmen, bugün kadınların direnmeye ve haklarını kazanmak için mücadele etmeye devam ettiğini kaydetti. Bingöl, Flormar’da kadınların devam eden direnişine de dikkat çekti.

50 BİN MUHTARIN SADECE 674’Ü KADIN

Kadınların Türkiye’de siyaset içerisindeki temsil oranlarının oldukça düşük. Parlamentoda sadece 78 kadın milletvekili var, kadınların belediye başkanlığı oranı yüzde ise 2.86. Türkiye’de 50 binden fazla muhtar varken bunların yalnızca 674’ü kadın. Raporda 88 yılda 119 kadının belediye başkanlığı yaptığına dikkat çekiliyor.

KADINLARIN İŞ GÜCÜNE KATILIMI OECD ÜLKELERİNİN YARISI

TÜİK’in verilerine göre toplam istihdam içerisinde kadın ücretli çalışan sayısının oranı yüzde 34.9, erkeklerin oranı ise yüzde 74.1. OECD ortalamasına bakıldığında ise erkeklerin iş gücüne katılım oranı toplamda yüzde 69.2 iken, kadınların iş gücüne katılım oranı yüzde 55.4. Türkiye’de kadınların iş gücüne katılımı OECD ülkelerinin yarısı kadar.

KADIN EMEKÇİLERİN YARIYA YAKINI KAYIT DIŞI ÇALIŞTIRILIYOR

Kadınlar için bir başka sorun ise güvencesiz çalışma. İstihdam edilen kadınların yüzde 43’ü kayıt dışı çalıştırılıyor. Çalışan kadınların yarıya yakını taşeron çalışma, özel istihdam büroları aracılığıyla çalışma ve ücretli düzensiz istihdam biçimlerinde yer almakta.

KADINLARIN YÜZDE 34’Ü 45 SAATİN ÜZERİNDE ÇALIŞIYOR

Raporda kadınların, haftalık yasal 45 saat olan çalışma süresinin de çok üzerinde çalıştırıldığı yer alıyor. Çalışan kadınların yüzde 34’ünün haftalık 45 saatin üzerinde çalıştırılması raporda dikkat çekici bir başka veri. Türkiye’de kadınların yüz yüze olduğu bunca hak ihlaline rağmen kadınların sadece yüzde 8.1’i örgütlü. Üstelik kayıt dışı istihdamı da içine alarak yapılan hesaplamalarda kadın işçilerin gerçek sendikalaşma oranı yüzde 6’lara kadar düştüğüne dikkat çekiliyor.

3 MİLYONA YAKIN KADIN İŞSİZ

Raporda AKP’nin iktidara geldiği 2002 yılında yüzde 9 civarında olan kadın işsizliğinin bugün yüzde 15.1’e ulaştığına da dikkat çekiliyor. Genç kadın işsizliği yüzde 26,4 ve tarım dışı kadın işsizliği ise yüzde 32,9’a yükselmiş durumda. Türkiye’de geniş tanımlı kadın işsizliği ise 2 milyon 896 bine ulaştı. Ülkemizde genç kadın işsizliği OECD ve AB üye ülke ortalamalarının yaklaşık 2 katı.

SON 5 YILDA 722 KADIN İŞÇİ HAYATINI KAYBETTİ

Güvencesiz ve kayıt dışı çalışan kadınlar, çalışma koşullarındaki esnek ve emek düşmanı politikalarının bedelini canları ile ödediğine dikkat çekilen raporda, son 5 yılda Türkiye’de 722 kadın işçi iş cinayetlerinde hayatını kaybetti.
Raporda Türkiye’de her 10 kadından en az 3’ünün 18 yaşının altında evlendirildiği ifade edilirken paylaşılan diğer veriler şöyle: “Türkiye’de 17 bine yakın kız çocuğu doğum yaptı ve doğum yapan kız çocuklarının 200’den fazlası 15 yaşın altında. Her gün en az 4 kadın şiddete maruz kalıyor. 2017 yılında 409 kadın erkekler tarafından öldürüldü, 387 çocuk cinsel istismara uğradı, 20 çocuk öldürüldü.

İlgili haberler
GÜNÜN BELLEĞİ: Kadınlar seçme seçilme hakkı elde e...

5 Aralık 1934 yılında kadınlar seçme ve seçilme hakkını elde etti. Ancak bu hak yıllar boyu Türkiye’...

Seçme ve seçilme hakkı 83 yıl sonra ne durumda?

Türkiye’de kadınların seçme ve seçilme hakkını elde etmesinin 83. yılında kadının siyasetteki durumu...

EMEK PARTİSİ: Kadınlar kazandıkları mevzilerden va...

Emek Partisi (EMEP) kadınların seçme ve seçilme hakkını elde etmesinin yıl dönümünde açıklama yaptı....