‘İnsan olduğumuzu hatırlasınlar’
Suruçlu kadınlar kendi taleplerini dinleyecek bir yerel yönetim istiyor. Kadınların en büyük sorunu ise, Suruç’un bozuk yolları.

Suruç’u daha önce görmeyenler, “Suruç nasıl bir yer?” diye sorarsanız burada yaşayan kadınlar olarak “Yaşaması çok zor bir yer” deriz. Bu zorluğun içinde halkın isteklerini önemsemeyen bir belediyecilik anlayışı da kadınların yaşamını zorlaştıran faktörlerden. Oysa Suruç'ta yaşayan kadınlar çevreyi, çocukları ve eğitimi önemseyen bir belediyecilik istiyor. Suruçlu kadınlara nasıl bir belediyecilik anlayışıyla yönetilmek istediklerini sorduk. Aldığımız cevaplarsa birbirine yakındı.

‘2 YILDIR KALDIRIM YAPMADILAR’

Aygül'ün en büyük şikayeti yazın toz, kışın çamur içinde kalan Suruç. “Bu zamana kadar yönetimde olanlar halkın problemlerini çözmedi, artık gerçek bir belediyecilik yapılsın isterim. Suruç’ta çocuklarımızın eğlenebileceği, nefes alabileceği bir park bile yok. Çocuklarımız için oyun alanları yapılsın isterim. İnsan olduğumuzu hatırlamalarını istiyorum” diyen Aygül’ü, kendisi gibi bir ev kadını olan Nuray destekliyor ve “Ben de en çok yollardan şikayetçiyim. Bir kaldırım yapacaklar diye iki yıldır her taraf enkaz gibi. Çocuklara ne ayakkabı ne kıyafet dayandırıyoruz. Şu ana kadar hiçbir belediye yapması gerekenleri yapmadı. Artık sorunları çözen, gerçek bir belediyecilikle yönetilmek istiyoruz” diyor.

‘YAĞMUR YAĞINCA HER YER BATAKLIK’

Özlem ise 4 çocuk annesi. Kanser atlatmış, hayatın yükünü sırtlanmış bir kadın. Onun derdi de yine Suruç’un bozuk yolları. “Çocuklarımız okula her gün tertemiz giderken döndüklerinde üstleri başları toz, çamur oluyor çünkü Suruç’ta doğru dürüst ne bir kaldırım ne de bir yol var. Yağmur yağınca her yer bataklık gibi oluyor. Çocuklarımız burada mahkum gibi yaşıyor, onların sosyalleşebilecekleri yerler yok. Suruç artık değişmeli.”

Zehra 5 çocuk annesi, yaz kış ne iş olsa yapan bir kadın ve onun da beklentisi aynı: “Okulla yaşadığımız yer arasında mesafe çok, çocuklarımız korkuyla gidip geliyor. Belediye çocuklar için ya ulaşım sorununu çözmeli ya da ihtiyaç olan yerlerde okullar yapmalı” diyerek sitem ediyor.

‘YENİ BAŞLANGIÇLAR İSTİYORUZ’

Gülbahar ise yazları mevsimlik işçilik yapıp kendisi gibi mevsimlik işçi eşiyle 6 çocuğa bakmaya çalışıyor. Suruç’un 30 yıl önceki haliyle bugünkü halinin aynı olduğunu söyleyerek devam ediyor konuşmaya: “Buradaki gericilikten kurtulmak istiyorum. Yeni başlangıçlar, yeni yüzler… Buradaki kafa yapısının ve yerleşmiş fikirlerin değişmesi için belediyenin adım atması gerekiyor. Biz kadınların danışabilecekleri alanlar da olması lazım.”

Suruçlu kadınlar ayrıca kadınların vakit geçirebileceği ve sorunlarını çözebileceği bir dernek de başka bir istekleri. Kadınlar artık kendilerini dinleyen ve taleplerini uygulayan bir yerel yönetim istiyor.

Fotoğraf: DHA

İlgili haberler
Tarihin tozlu sayfalarında değil işçi kadınların m...

8 Mart geldi çattı. Tüm takvimlerden, yer kürenin her bir parçasından biriktirdiği eşitlik türküsünü...

Sendikal mücadeleye hegemonik gölge

Son yıllarda kadın meclisi, kadın bütçesi tartışmaları ise hâlâ sürüyor. Ancak bu politika ve kararl...

Emeğin kentinde emekçi kadın aday

Kocaeli yüzlerce işletmesiyle, gerçekleşen onlarca grev ve direnişiyle bunun en büyük örneği olmuş k...