17 Ağustos 1999 Türkiye tarihi açısından unutulmayacak, acısını tekrar tekrar yaşatan günlerden biriydi. Ta ki 6 Şubat 2023’e kadar. Maraş merkezli depremde etkilenen 10 ilde yaşananlar, alınmayan tedbirler, “Devlet nerede?” çığlıkları, bir aydır verilmeyen çadırlar ve daha nicesini unutmayacağız. Tıpkı Kocaeli halkının 17 Ağustos’tan bugüne silemediği anıları gibi.
Depremin üzerinden geçen 24 yıla rağmen “Kocaeli depreme hazır mı?” sorusu Van, Elazığ ve İzmir depremlerinden sonra gündeme gelse de gerçeklik böyle değil. Yerel yönetimler Kocaeli’yi depreme hazır bir kent haline getirmek için küçük küçük adımlar atıyorlar çünkü (!) Mesela 17 Ağustos’ta hasar gören Fuar Apartmanının yıkımı 22 sene sonra 2021’de gerçekleşiyor.* Geçen bu kadar sürede apartman kullanılmaya devam ediliyor, ta ki valilik kararına kadar. Kocaeli halkının hayatında da bazı şeyler değişti o günden bugüne. Depreme her an her yerde yakalanma ihtimalini aklından hiç çıkaramayan bir kadın, kıyafetlerini tamamen çıkarmadan duş alıyor 24 yıldır.
HER AN HER YERDE KORKUSU
1999’dan bu yana deprem kimi zaman daha canlı kimi zaman daha sönük bir şekilde de olsa her zaman Kocaeli'nin gündeminde. Yine o depremde hasar alan, 2018’de denetlenip yıkım kararı alınan Kınay İş Merkezinin yıkımı da geçtiğimiz hafta gerçekleşti. 2023 yılında yani.** Bu yıkımlar yerel gazetelerde çokça gündem oldu. Kentte hâlâ yıkılmayan yüzlerce hasarlı bina varken neden yirmi yılı aşkın beklendiği sorusuna yanıt ise verilmiyor. Üstelik bu binalar çoğu zaman sadece kentin değil, ülkenin de gündemi haline geliyor.*** Binalara dair alınan yıkım kararları ise ya bekliyor ya da öyle bir karar zaten hiç olmamış oluyor. Birçok insan bu binalarda yaşamak zorunda bırakılıyor. Bu zorunluluğa karşı kadınların çözümü ise boyunlarında düdük taşımak artık. Bir şekilde enkaz altında kalırlarsa seslerini duyurabilmek için. Çünkü yaşadığımız bu kentte hangi binaların güvenli olduğunu bilmiyoruz.
17 Ağustos’u doğrudan yaşayan, 6 Şubat’ı da en derinden hissedenler olarak depreme dirençli kentler istiyoruz. Sokak sokak, mahalle mahalle depreme hazırlanarak, afet planları oluşturarak ancak depreme hazırlanabiliriz. Başka şehirlerle paydaşlığımız deprem acısıyla değil, mutluluklarımızla buluşsun istiyoruz.
* https://www.cagdaskocaeli.com.tr/haber/7789254/fuar-apartmani-yikiliyor
** https://www.bizimyaka.com/haber/14087590/izmitteki-o-bina-24-yil-sonra-yikiliyor
*** https://demokratkocaeli.com/haber/14040306/izmitteki-bina-sosyal-medyada-gundem-oldu
Görsel: Freepik
İlgili haberler
Çizilen sınırları, biçilen kaderleri aşacağız, hay...
Kimi deprem bölgesinde yaşam kavgası veren, kimi yeniden kurduğu ufak tefek düzeni kaybedip bir yere...
Kocaeli’de Kız Kardeşlik Köprüsü: Yanımızda kimler...
Kocaeli Ekmek ve Gül Kadın Dayanışma Derneği depremin ilk gününden itibaren mahalle mahalle dayanışm...
İstanbul’da emekçiler depreme karşı hazırlık istiy...
Depreme karşı kapsamlı bir hazırlık yapılmasını isteyen İstanbul’un Sancaktepe ilçesinde yaşayan işç...
- EN SON
- ÇOK OKUNAN
- ÖNERİLEN
Editörden
Bültenimize abone olun!
E-posta listesine kayıt oldunuz.