Nazilere karşı direnişin doktoru Muriel Gardiner Buttinger
Nazi Almanya’sında baskılara ve tüm tehlikelere rağmen cesaret sergileyen, devrimci sosyalistlerin saflarında politik mücadele yürüten bir kadın psikoanalist: Muriel Gardiner Buttinger.

ABD'li olmasına rağmen Avusturya'da Nazilere karşı aktif direnişe katılan sosyalist doktor ve psikoanalist Muriel Gardiner Buttinger 23 Kasım 1901'de doğdu, 6 şubat 1985'te öldü.

Muriel Morris, zengin bir ailenin kızı olarak ABD'de doğdu. 1918'den 1922'ye kadar, Boston yakınlarındaki Wellesley College'da edebiyat ve tarih okudu. Daha sonra bir yıl Roma'da yaşadı ve edebiyat okumak için Oxford'a gitti. Orada, soyadı Gardiner olan biriyle evlendi, Constance adında bir kızı oldu ama evlilik uzun sürmedi. 1926'da Viyana'ya geldi. Amacı Sigmund Freud'un psikoanaliz seanslarına danışan Freud reddetti. Muriel de Viyana'da kalarak kendisi psikoanalist olmak için tıp okumaya başladı.

Orta tabakaya mensup olmasına rağmen sosyal demokrat fikirlere sempati duyan Gardiner, 1934'te sosyal demokrasinin yasaklandığı Nazilerin yükseldiği çatışmalarda açıkça baskı altında tutulanların yanında yer aldı. Bu süre içinde devrimcilerin önde gelen isimlerinden Joseph Buttinger ile tanıştı. Onun aracılığıyla Devrimci Sosyalistlere katıldı ve politik direniş içinde çalıştı. Örgüt toplantıları için Viyana'nın dışında bir ormanlıktaki evini hizmete sundu. Çok sayıda sosyalist direnişçi, Yahudi veya her türden muhalifin evinde gizlenmesine, sahte kimlikle kaçmasına, cezaevinden kaçırılmasına destek sundu. Direnişi parasal olarak da destekledi.

Naziler tarafından birinci dereceden Yahudi 'kırması' ilan edilmesine rağmen 1938 yılına kadar Viyana'da kaldı. Tıp öğrenimini başarıyla bitirdi. Daha sonra sınır dışı edilmesi gündeme geldi ve Paris'e gitti. Orada Buttinger'le buluştu ve sürgündeki sosyalist Avusturyalılar arasında yönetici kademesinde görevler üstlendi. 1939 yılında Fransa'daki baskıların da artması üzerine ikisi de ABD'ye kaçtılar.

Muriel Gardiner Buttinger orada doktor ve psikoanalist olarak çalıştı, birkaç kitap yazdı. Avusturya yıllarındaki anılarını yayımladı. ABD'de de fikirlerini yaymak, ırkçılığa karşı tavır almak ve mültecilere her türlü yardımı yapmaktan vazgeçmedi. O sırada oyun yazarı Lillian Hellmann, Buttinger'in anılarını Pentimento adıyla sanki kendi hayatıymış gibi senaryolaştırdı. Senaryo aynı dönemde iki zengin Amerikalı kadının Avusturya'da tıp okuması ve direniş mücadelesine katılmasının imkansızlığı nedeniyle hukuki bir davaya yol açtı. Buttinger, tartışmalara katılmadı ama Hellmann'ın senaryosunun 1977'de Julia adıyla Jane Fonda ve Vanessa Redgrave'nin baş rolleri üstlendiği bir filme çekilip büyük ilgi görmesi üzerine Kod adı Mary adıyla anılarını yayımladı.

Viyana'da antifaşist mücadeleye katkısı nedeniyle bir Muriel-Gardiner-Buttinger-Meydanı vardır.


İlgili haberler
Nazilerin korkulu rüyası ‘Gece Cadıları’

Hepsi 20’li yaşlarında gencecik kadınlar. Ölüm kusan savaşın ortasında uçaklarıyla Nazileri canından...

GÜNÜN KADINI: Nazilere karşı bir direnişçi, Freddi...

Ablası Truss ile daha 14 yaşındayken Nazi işgalcilerine karşı suikastlar ve sabotajlar düzenleyen Fr...

Nazilerin yenilmesinde kilit rol oynayan enternasy...

Rada Vranješeviæ, Diamando Kumbaki, Liri Gero, Vela Peeva, Hanna Sawicka; faşizmin yenilgiye uğratan...