Cinsiyet ayrımcılığını en derinden yaşamış bir bilim kadını, Hedwig Hintze
Hedwig Hintze, bilimsel olarak çalışmaya devam etmek istediği ve hiçbir şekilde kocasının bilimsel asistanı olarak hizmet etmeyi düşünmediği ortaya çıktığı anda Otto Hintze’nin hoşnutsuzluğuyla karşıl

Alman tarihçi Hedwig Hintze (Guggenheimer) 6 Şubat 1884 Münih’te doğdu, 19 Temmuz 1942’de Hollanda’nın Utrecht kentinde öldü.

O bir bilim insanı olarak, Alman üniversitelerinin erkek egemenlinde büyük bir ayrımcılık yaşamış ve bu ayrımcılığa büyük bir direnişle karşılık vermiş bir kadın.

Aynı zamanda bir Yahudi ve Hitler faşizmin kurbanları arasında.

Hedwig Guggenheimer, 1884 yılında bir banker ailesinin kızı olarak Münih’te doğdu. Protestan olarak vaftiz edilmişti, Yahudilikle hiçbir duygusal bağı yoktu.

Yüzyılın başında Alman üniversitelerinin kapıları kadınlara açıldığında Hedwig Guggenheimer bu gelişmeden hemen yararlandı ve Berlin’de tarih okumaya başladı. Orada, zamanının en ünlü tarihçilerinden biri olan ekonomi ve idari tarih profesörü Otto Hintze ile tanıştı. 23 yıllık yaş farkına rağmen, iki yıllık bir tanışmanın ardından 1912’de evlendiler.

Hedwig Hintze, bilimsel olarak çalışmaya devam etmek istediği ve hiçbir şekilde kocasının bilimsel asistanı olarak hizmet etmeyi düşünmediği ortaya çıktığı anda Otto Hintze’nin hoşnutsuzluğuyla karşılaştı.

Akrabaları ve arkadaşları, Hedwig Hintze’yi ölümünden sonra bile bu “kadınsı olmayan tavrı” için affetmediler. Doktorasını 1923’te yapmasına ve 1928’de profesör olarak nitelendirilmesine rağmen, sadece eşinin üzerinden tanımlandı. Halbuki çok değerli bir tarihçiydi.

Eşdeğer bir pozisyona ulaşmak için bir kadının bir erkekten en az iki kat daha iyi olması gerektiği düşüncesi üç kat fazla çalışan Hedwig Hintze’nin işine yaramadı. Sadece Alman üniversitesinde habilitasyon yapan ilk kadınlardan biri olmasını mümkün kıldı.

Naziler iktidara geldikten sonra Hedwig Hintze bir Yahudi olarak ciddi bir tehlike altındaydı. 1939’a kadar Fransa ve Almanya arasında gidip geldi, ciddi şekilde hasta olan kocası için sürekli endişeliydi. 1939’da son anda Hollanda’ya kaçmayı başardı. Nisan 1940’ta Hintze’nin ölümünden sonra, başlangıçta hizmetçi olarak çalıştı. Çok yoksuldu. 19 Temmuz 1942’de intihar etti.

Fotoğraf: https://nokert.hu/k-20180206-1223/2344/8/hedwig-hintze-nemet-tortenesz-1884-1942

İlgili haberler
GÜNÜN İLK KADINI: İlk kadın tarihçi Anna Komnena

Anna Komnena on ikinci yüzyılda yaşamış, Bizans imparatoru Aleksios’un başına gelenleri epik bir dil...

GÜNÜN KİTABI: Toplumsal Cinsiyet Tarihçiliği Nedir...

‘Kadın veya erkek olarak tanımlanmanın ne anlama geldiğinin bir tarihi vardır.’

Grunya Efimovna Sukhareva: Otizmin tarihçesinde yo...

Sukhareva, doktorlar Kanner ve Asperger'den yıllar önce otizmi karakterize etti. Otizmin tarihçesi a...