Sınırların ötesinde: Kadınlar hakları için ayakta
Türkiye’de olduğu gibi dünyanın pek çok ülkesinden de kadınlar çalışma ve yaşam koşulları, sağlıklı üreme hakkı için sokağa çıktı taleplerini haykırdı.
İSKOÇYA: ÖĞRETİM GÖREVLİLERİ TALEPLERİ İÇİN EYLEMDE

Glasgow Üniversitesindeki eğitim personeli, emekli maaşlarında yapılan kesintileri protesto etmek ve daha iyi ücret talep etmek için 1 Aralık’ta bir grev hattı oluşturdu. Üniversitenin ana kapısında bu sabah Üniversite ve Kolejler Birliği (UCU) üyeleri, kötüleşen çalışma koşullarına dikkat çekmek için toplandı. Eylemler cuma gününe kadar devam etti. Ülke çapındaki yüksek öğretim müzakerelerinin bir parçası olarak eğitim personeli Üniversiteler ve Kolejler İşverenler Derneğine (UCEA) daha düşük iş yükü, daha yüksek ücret, cinsiyetler arası ücret farkının, etnik ücret farkının ve engelli maaş farkının kapatılması ve sözleşmeye dayalı geçici işçiliğe son verilmesi çağrısında bulundular. Ayrıca Birleşik Krallık Üniversitelerinin (UUK) emeklilik maaşlarını düşürmemesini ve üye katkı paylarını artırmaktan kaçınmasını talep ettiler.

“Sektörde yaygın bir kayıtsızlık var, buna ve kadınların erkeklerden daha az ücret aldığı ücret farkının eşitsizliğine karşıyız.”

Fotoğraf: Glasgow Twitter hesabı

Fotoğraf: İngiltere Sosyalist Eşitlik Partisi'nin Youtube hesabındaki Ebe Yürüyüşü videosundan ekran görüntüsü

İNGİLTERE: EBELER PERSONEL EKSİKLİĞİNE KARŞI NÖBETTE

İngiltere'deki ebeler, artık kronikleşmiş personel eksikliği ve dolayısıyla artan iş yükü ve yetersiz ücretleri protesto etmek için nöbet tutuyor. Ebeler, ebelik öğrencileri ve ülkenin her yerindeki destek personeli ile birlikte 21 Kasım’da protesto nöbetleri düzenlediler ve Birleşik Krallık’taki doğum hizmetlerini etkileyen korkunç koşullara ve personel sıkıntısına dikkat çektiler.

50 farklı kasaba ve şehirde protestolar düzenlendi. “Şimdi daha fazla ebe” sloganları atarak, “Ebeyi kurtarın”, “Ebeler nesli tükenmekte olan bir tür!”, “Güvenli personel hayat kurtarır” yazılı pankartlar taşıdılar.

Manchester’da yaklaşık 600 ebe, öğrenci ebe ve diğer doğum işçileri ve destekçileri, belediye binası yakınlarındaki StPeters Meydanı'nda yürüdü: “Bize 'kahraman' demeyi bırakın, bize insan gibi davranmaya başlayın” dediler.

Manchester'da WSWS muhabirlerine konuşan öğrenci ebeler, çalıştıkları ve eğitim gördükleri “zor ve tehlikeli koşullardan” bahsettiler. Ölü bebeklere bakmak zorunda kaldıklarından bahsediyorlar: “Bu travmatik ama nasıl hissettiğinle uğraşacak zamanın yok.”

“Yoğunluk nedeniyle mesleği bırakan ebe akını var. Kovid öncesi zaten baskı altındaydılar ancak Kovid’den beri tamamen sürdürülemez hale geldi.”

Fotoğraf: unsplash

POLONYA: KÜRTAJ YASAKLARININ ARDI ARKASI KESİLMİYOR

Polonyalı kadınlar hükümetin kadın sağlığı, hakları ve özgürlüğü üzerinde ciddi zararlı etkileri olabilecek kürtajı tamamen yasaklama hareketini protesto ediyor.

Polonya’daki kadın hakları aktivistleri, 30 Kasım’da hükümetin her hamileliği ulusal bir veri tabanına kaydetme planını protesto ederken ve parlamento kürtajı daha da kısıtlamaya yönelik yeni bir öneriyi tartışmaya hazırlanırken bu duruma karşı çıkıyorlar.

Kadınlar veritabanının Polonya’daki sağcı yetkililerin gebeliklerin doğumla sonuçlanıp sonuçlanmadığını takip etmesine ve kovuşturma için olası bir araç oluşturmasına izin vereceğinden korkuyorlar. Sağlık bakanı, son zamanlarda “hamilelik kaydı olmadığını” ve hükümetin kağıttan dijital dosyalara rutin bir geçiş yaptığını söyleyerek bunu reddetti.

Polonya geçen yıl zaten muhafazakar olan kürtaj yasasını kısıtladı ve kürtaja artık sadece kadının hayatı veya sağlığı tehlikedeyse, tecavüz veya ensest durumlarında izin veriliyor. Uygulamada, Polonyalı kadınlar Hollanda ve Slovakya dahil olmak üzere diğer Avrupa ülkelerinde kürtaj için yurtdışına seyahat ediyor.

HİNDİSTAN: İŞÇİ TEMSİLCİSİNİN İŞTEN ATILMASINA KARŞI PROTESTO

Çoğunluğu kadın olan yaklaşık 300 Xinhao Sun giysi fabrikası işçisi 24 Kasım’da iş yerleri önünde işçi temsilcisi arkadaşlarının işten atılmasıyla protestoya başladı.

Protestoya katılan işçiler fabrika sahibi taleplerini kabul edene kadar protestolarını sürdüreceklerini ifade ettiler. İşçiler tarafından sıralanan talepler arasında yıl sonu tazminatı, kıdem tazminatı, analık maaşı, iş kanunlarının doğru uygulanması ve işçi temsilcisinin işe geri alınması yer aldı.

İşçiler, taleplerini dinlemek için ne fabrika sahibi ne de temsilcisinin kendileriyle görüşmediğini belirtti.

Manşet fotoğrafı:  UCU Glasgow Twiitter hesabı

İlgili haberler
Bir filmin düşündürdükleri: Grev

Filmi izledikten sonra bugün çalışma ve yaşam koşullarımıza baktığımda mücadeleden asla geri durmama...

Hemşirenin ‘yeni’ görevi: Refakatçiye çakmak taşım...

‘Görev tanımı olmayan mesleğime her gün tanımsız görevler ekleniyor. Arkadaşlarıma sesleniyorum: Yan...

HPV aşısı ücretsiz olmadığında neler mi yaşıyoruz?

Yanlış bilgi, ücretli olması, testlerin anonim yapılmaması kadınların HPV aşısı olmasının da önüne g...