Polonya'da kürtaj yasaklandı, binlerce kadın yasağa karşı sokağa eylem yaptı
Polonya Anayasa Mahkemesi, perşembe günü doğuştan kusurlu fetüslerin kürtajına izin veren yasanın anayasaya ‘aykırı’ olduğuna karar verdi. Binlerce kadın kararı protesto etmek için sokağa çıktı.

Polonya Anayasa Mahkemesi perşembe günü fetal anormallikler nedeniyle yapılan kürtajların ülke anayasasını ihlal ettiğine karar verdi. PİS lideri Jaroslaw Kaczynski’nin sürekli görüş alışverişinde olduğu Başyargıç Julia Przylebska perşembe günü verdiği bir kararda, hatalı biçimlendirilmiş fetüslerin kürtajına izin veren mevcut yasanın anayasayla “uyumsuz” olduğunu söyledi. Hangi aşamada olursa olsun doğmamış canın korunması ve desteklenmesinin esas olması gerektiğini bildirdi. Mahkeme kararı, iktidardaki sağcı İktidar ve Adalet Partisi’nden yasa koyucuların doğuştan kusurlu fetüsler durumunda hamileliğin sonlandırılmasını yasaklayacak yasa tasarısını onaylamalarının önünü açabilir. Karar yürürlüğe girdikten sonra, Polonya’da kürtaja ancak tecavüz, ensest veya annenin sağlığı ve yaşamına yönelik bir tehdit durumunda izin verilecek ve bu, son yıllarda yapılan yasal fesihlerin % 2'sini oluşturuyor.

YASANIN SERTLEŞTİRİLMESİ KADINLARI İLKEL VE SAĞLIKSIZ YOLLARA İTER

Times’ın haberine göre duruşmayı izlemesi için uzman gönderen Uluslararası Af Örgütü, Üreme Hakları Merkezi ve İnsan Hakları İzleme Merkezi hükümetin kadın haklarına ve yargıya saldırısı olarak nitelendirdikleri karardan duydukları endişeyi dile getirdi. Örgütler, “Bu yargılamalar, hükümetin kadın haklarına yönelik sürekli saldırıları ve kürtaj hakkının çabalarının yanı sıra Polonya’da yargının bağımsızlığını ve hukukun üstünlüğünü zayıflatan yasal ve politika değişiklikleri bağlamında da gerçekleşir” dediler yaptıkları açıklamada.
Pro Life adlı radikal kürtaj karşıtları, PİS ve Katolik kilisesi kararı sevinç gösterileriyle kutlarken karara karşı çıkanlar ölümcül hastalıkları, engelleri olan çocukların doğmasını mahkeme kararıyla zorunlu kılmanın insan hakları ihlali olduğunu belirterek ahlaki açıdan en düşük nokta ve yasal bir bataklık olarak nitelediler. Kürtajın serbest bırakılmasından yana olanlar, yasanın sertleştirilmesiyle her yıl en az 120-150 bin kadının ülke dışında kürtaj yaptırmaya, bu olanağa sahip olamayanların ise ilkel yöntemlerle düşük yapmaya zorlanacağını düşünüyorlar. AlJazeera’nın haberine göre 38 milyon nüfuslu ülkede yılda 2 binden az yasal kürtaj görüyor, ancak kadın grupları 200 bine kadar prosedürün yasa dışı olarak veya yurt dışında gerçekleştirildiğini tahmin ediyor.
Varşova’da yüzlerce kişi kararın alınmasına tepki göstermek için yürüdü. Krakow, Lodz ve Szczecin kentlerinde de protestolar düzenlendi.

KÜRTAJ HAKKINA SALDIRI SÜRÜYOR
İktidar ve Adalet Partisi (PiS) yıllardır Polonya'da kürtaj yasasının sertleştirilmesi için kampanya yürütüyor. Ağırlıklı olarak Katolik olan Polonya, mahkeme kararından önce de Avrupa'daki en katı kürtaj yasalarından birine sahipti. 1993'ten bu yana Polonya, yalnızca tecavüz veya ensest, annenin hayatına yönelik bir tehdit veya deforme olmuş bir fetüs durumunda kürtaja izin veriyordu. PiS hükümetinin 2016'da kürtaj yasasını sıkılaştırma girişimi, siyahlar giymiş on binlerce kadının ülke çapında protestolarının ardından iptal edilmişti.


İlgili haberler
Polonya’da kürtaj daha da zorlaştı

Polonya’da hafta başında kadınlar kürtaj hakkının tamamen ortadan kaldırılmak istenmesini protesto e...

Ücretsiz, güvenli kürtaj haktır

Türkiye’de kadınlar, 1983 yılından bu yana gebeliğin 10. haftasına kadar ücretsiz, ulaşılabilir, güv...

Türkiye’de ve dünyada kürtaj tartışmaları

Kürtaj, Türkiye’de olduğu gibi dünyada da oldukça tartışmalı bir konu. Dünyada 73 ülkede serbest ola...