Nepal’de 2019 Ulusal İşgücü Araştırması verilerine göre inşaat sektöründe yaklaşık 111 bin kadın işçi çalışıyor ve bu kadınların yaklaşık 103 bini kayıt dışı. Nepal’de son yıllarda üst üste yaşanan depremler inşaat sektörünü canlandırırken, ülkede erkeklerin işsizlik sorunu nedeniyle ülke dışına göçleri nedeniyle sektörde kadınlar çalışmaya başlamış.
Londra SOAS Üniversitesinin Nepal’de 100’den fazla inşaat işçisi kadınla yüz yüze görüşmelerle yaptığı araştırmaya göre kadınların yüzde 80’ini diğer ülkelerden gelen göçmen kadınlar oluşturuyor. Giderek daha fazla sayıda kadının çalışmaya başladığı sektör, halen erkek egemen bir işkolu olarak görüldüğü için kadınların en temel ihtiyaçları görmezden geliniyor. İnşaat alanında tuvalet, giyinme kabini gibi ihtiyaçlar karşılanmazken, etnik farklılıklar nedeniyle yaşanan ayrımcılıklar kadınların sorunlarını derinleştiriyor. Örneğin, Brahma bir kadın çalışma sırasında su içebilirken, Dalit bir kadın çalışırken su içtiğinde bu işten atma nedeni olabiliyor. Bu ağır işkolunda kadınların özgünlükleri ise hiç gözetilmiyor. Üstelik aynı işi yapmalarına rağmen erkeklerden daha az ücret alıyorlar. Bazı kadın işçilerin ifadesine göre erkek işçiler 1000 Rupi alırken, kadın işçiler 800 Rupi alıyorlar. İki yılı aşkın süredir inşaatta çalışan Sunita Tamang duruma ilişkin şöyle diyor; “Aynı işi yaptığım halde neden daha az para kazandığım konusunda bir fikrim yok. Müteahhitim, erkek işçilerin daha fazla iş yaptığını ve bu yüzden daha fazla ücret aldıklarını söylüyor.” Taciz ve işyeri güvenliği gibi sorunlar da en sık rastlanan sorunlar arasında.
Kadınlar bu sorunlara karşı örgütlenmeye çalışıyorlar. Bu örgütlenme henüz çok yeni olmasına rağmen, daha şimdiden işçilerin günlük ücretlerinde az bir miktar artış oldu. Ancak sigorta, güvenlik, taciz gibi meselelerde henüz ilerleme kaydedilmedi. İşçiler hükümetin bir an önce koşulları iyileştirmek üzere devreye girmesini istiyorlar.
İlgili haberler
GÜNÜN İYİ HABERİ: Nepal’de Chhaupadi geleneği yas...
Nepal meclisi, yüzyıllardır uygulanan Hindu geleneği Chhaupadi’yi yasaklıyor. Yeni kanuna göre, kadı...
GÜNÜN İLKİ: Nepal’de evlenen ilk trans kadın
40 yaşındaki trans kadın Monika Shahi Nath, 22 yaşındaki Ramesh Nath Yogi ile evlenerek “Nepal’de ev...
GÜNÜN ÇAĞRISI: Regl döneminde tecride son verin!
Uluslararası Af Örgütü Nepal’in Bajura bölgesinde kadınların regl döneminde sağlıksız ve tehlikeli k...
- EN SON
- ÇOK OKUNAN
- ÖNERİLEN
Editörden
Bültenimize abone olun!
E-posta listesine kayıt oldunuz.