Geçtiğimiz ay Arjantin’de genel seçimler gerçekleşti. Devlet başkanının da seçildiği seçimlerde aşırı sağ görüşlü Javier Milei oyların %55.82’sini alarak devlet başkanı seçildi. 10 Aralık’ta göreve gelen Milei, seçim vaatlerini bir bir gerçekleştirmeye başlayarak Kadın, Toplumsal Cinsiyet ve Çeşitlilik Bakanlığını kapattı.
MİLEİ’NİN SEÇİM VAATLERİ NEYDİ?
Javier Milei’nin seçim vaatlerinde öne çıkan iki şey; Kadın Bakanlığını kapatacağı ve 2020’de yürürlüğe giren, 14 haftaya kadar kürtaja izin veren yasanın kaldırılmasıydı. Bunun karşısında ise seçim sürecinde binlerce kadın Arjantin’in farklı yerlerinde hakları için mücadele edeceklerini belirterek sokağa çıkmıştı. Bunun yanı sıra eylemlerde 2006’da yürürlüğe giren ve lise öğrencilerinin cinsel eğitim alma hakkını garanti altına alan yasayı da korumaya yönelik talepler vardı. Çünkü Milei aynı zamanda cinsel eğitimin zorunlu olmadığına yönelik söylemlerle yasayı hedefe almıştı. Liselerde cinsel eğitim verilmesi, cinsel şiddete uğramış çocukların kendisini ifade edebilmesi ve ne yaşadığını kavrayabilmesi açısından önemli bulunuyordu. Milei’nin ortaya koyduğu özelleştirme vaadi ise kadınlar tarafından tepkiyle karşılanmış, kamusal sağlık ve eğitim talebi de protestolarda kendine yer bulmuştu.
MİLEİ KRİZİ DERİNLEŞTİRDİ
10 Aralık’ta iktidara gelen Milei’nin ilk icraatlerinden biri, var olan 19 bakanlığı 9’a indirmek oldu. Kapatılan bakanlıklar arasında Kadın, Toplumsal Cinsiyet ve Çeşitlilik Bakanlığı da var. Buna ek olarak; Eğitim, Sosyal Kalkınma, Çalışma, İstihdam ve Sosyal Güvenlik Bakanlıkları kapatılarak yerine İnsan Kaynakları Bakanlığı kuruldu. Bayındırlık ve İskan Bakanlığı, Ulaşım, Enerji, Madencilik ve İletişim Bakanlıkları da birleştirilerek Altyapı Bakanlığı kuruldu.
Milei'nin göreve geldikten sonra pesoyu dolar karşısında yüzde 54 devalüe etme hamlesi, başkent Buenos Aires’te halk tarafından protestolarla karşılandı. Milei’nin iktidara gelmesinden önce de Arjantin halkı, dünyanın en yüksek 3. enflasyonu oranının altında eziliyordu. Fiyatlar geçtiğimiz yıla oranla yüzde 160 artmıştı. Ancak Milei’nin göreve gelmesi ve devalüe hamlesiyle birlikte fiyatların ani yükselişi ve tüketici sübvansiyonları da dahil olmak üzere devlet harcamalarını kısması halkın ekonomik krizi daha derinden hissetmesine sebep oldu.
Milei’nin kemer sıkma politikaları karşısında örgütlenen protestolar aynı zamanda 2001 yılında Arjantin’de kitlesel işsizlik ve ekonomik krize karşı çıkan halk ayaklanmasının da 22. yıl dönümü vesilesiyle gerçekleşti.
Derleyen: Ekmek ve Gül
Fotoğraf: Pepe Robles / Wikimedia Commons (CC BY-SA 3.0 DEED)
İlgili haberler
Arjantin'de seçim sonrası kürtaj hakkı tehlikede
Arjantin'de başkanlık seçimini kazanan Javier Milei özelleştirme, bakanlıkların kapatılması gibi vaa...
Arjantin'de tarihi karar: Kürtaj hakkı yasallaştı
Nüfusun çoğunluğu Katolik olan Arjantin'de, kilisenin baskısına rağmen kürtaj hakkı konusunda tarihi...
SINIRLARIN ÖTESİ: Hindistan, Güney Afrika, Arjanti...
220 milyonluk Hindistan grevinde kadınlar güvenceli istihdam, Güney Afrika’daki çiftlik işçi kadınla...
- EN SON
- ÇOK OKUNAN
- ÖNERİLEN
Editörden
Bültenimize abone olun!
E-posta listesine kayıt oldunuz.