9 yaşındaki Ridhima geleceğini koruyor
Büyüklerin gösteremediği hassasiyeti bir çocuk gösteriyor. Ridhima çevreci tutumuyla ülkesini, insanlarını, iklimini koruyor. Çocuklar hükümetlerden daha fazla kâr değil sağlıklı bir gelecek istiyor.

Hindistan’da 9 yaşındaki Ridhima Pandley, Hindistan hükümetinin sel, heyelan ve ani yağışlarla beraber meydana gelen iklim değişikliğine karşı sorumluluklarını yerine getirmediği için Ulusal Yeşil Mahkemede dava açtı. Hindistan’da son üç yılda yaşanan yoğun yağışlar, ani seller ve sık rastlanan heyelanlar nedeniyle binlerce kişi öldü, evler yıkıma uğradı.
Hindistan’ın kuzeydoğusundaki Uttarakhand eyaletinde yaşayan Ridhima, dünyanın üçüncü büyük karbon salıcısı olan Hindistan’ın iklim değişikliğiyle ilgili Paris Anlaşması’nı imzalayıp onaylarken verdiği sözleri yerine getirmediğini savunuyor. Ülkesinin artan iklim felaketlerini miras olarak almak zorunda kalacağını düşünen Ridhima, karar alma sürecine katılamamaktan dolayı hayal kırıklığı yaşadığını, ülkesinin çevre politikalarını şekillendirmeye yardımcı olabileceği yaşa gelene kadar oluşabilecek zararların daha da büyümesinin önüne geçmek için hükümete baskı yapmayı kendisine görev edinmiş. 

‘FOSİL YAKITLARIN KULLANIMI AZALTILMALI’ 
Hindistan hükümetinin aşırı iklim koşullarına neden olan sera gazı emisyonlarını düzenlemek ve azaltmak için adım atmadığı ifade ediliyor. Ridhima ise “Bu, beni ve gelecek kuşakları etkileyecektir. Ülkem fosil yakıtların kullanımını azaltmak için büyük potansiyele sahip ve hükümetin bu konudaki eylemsizliği nedeniyle Ulusal Yeşil Mahkemeye (National Green Tribunal/NGT) yönelmek zorunda kaldım” diyor. 

HÜKÜMETLER ÇEVREYE KARŞI İLGİSİZ 
Bu tür bir dava ilk değil. Daha önce Amerika’da yaşları 9 ila 20 arasında değişen 21 kişilik bir grup, Federal Hükümet’in fosil yakıt üretimini desteklediğini ve gelecek kuşakların hayatta kalmasını tehlikeye atan sera gazı emisyonlarının yarattığı risklere karşı ilgisiz kaldığını iddia ederek dava açmıştı. Benzer davalar Belçika ve Yeni Zelanda’da da devam ederken, Pakistan, Avusturya ve Güney Afrika’da şimdiden kazanılmış durumda. Hollanda’da ise mahkemenin verdiği karara göre hükümet karbon salınımlarını önümüzdeki beş yıl içinde dörtte bir oranında azaltmak zorunda. 

NEDİR BU YAŞAMIMIZI TEHLİKEYE SOKAN FOSİL YAKITLAR?
Mineral yakıtlar olarak da bilinen fosil yakıtlar günümüzde faydalarından çok çevreye verdiği zararlarla gündeme geliyor.  Bir fosil yakıt türü olan petrol günümüzde en çok kullanılan fosil yakıtlar arasında. 21. yüzyıl savaşlarının petrol yüzünden çıktığını hatırlayalım. Fakat hem tükenme ömrü kısa olduğu için hem de fiyat ve çevreye verdiği zararlardan dolayı, petrol yenilenebilir enerji kaynakları arasında sayılmaz. 
Hidrokarbon içeren kömür, petrol ve doğal gaz gibi doğal enerji kaynakları fosil yakıtlardır. Ölen canlı organizmaların oksijensiz ortamda milyonlarca yıl boyunca, çözülmesi ile oluşur. Fosil yakıtların endüstriyel alanda çok geniş bir kullanım alanı var. 
20 ve 21. yüzyılda dünya çapındaki teknolojik gelişmelerle artan üretim ve tüketim, fosil yakıtlardan elde edilen enerjiye olan ihtiyacı arttırıyor. Özellikle petrolden elde edilen benzin, dünya çapında ve bölgesel olarak büyük çatışmaların ana sebebi haline geliyor.  
İlgili haberler
Şimdi kendi için konuşuyor, seslerini duyuramayan...

'Kölelik bitti' diyen yalan söylüyor. Bu hikaye dünyada sayıları 21 milyona varan köleleştirilmiş in...

Almanya'da 'çocuk evlilikleri'nin yasaklanmasının...

Almanya’daki kadın örgütleri ülkede yapılacak çocuk evliliklerinin kesinlikle yasaklanmasını istiyor...

Kız çocukları için cinsiyetçi izleri aşan bir kita...

Amerikalı Psikolog Stephanie Tabashneck hazırladığı boyama kitabıyla kız ve oğlan çocuklarına yöneli...